Pretis iz Vogošće se vratio na staru stazu uspjeha – u posljednjoj godini potpisao ugovore u vrijednosti od pola milijarde KM

Pretis iz Vogošće se vratio na staru stazu uspjeha – u posljednjoj godini potpisao ugovore u vrijednosti od pola milijarde KM

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić sa svojim timom posjetio je danas fabriku namjenske industrije Pretis Vogošća, i održao sastanak sa Upravom Pretisa na čelu sa direktoricom Almirom Zulić.

Direktorica je upoznala ministra sa poslovanjem, novim ugovorima i napretkom Pretisa u posljednjem periodu, kao i planovima za budućnost.

– Plan vraćanja Pretisa na stare staze slave i uspjeha polako daje rezultate, tako da se možemo pohvaliti izuzetnim, rekao bih i nevjerovatnim, dostignućima koji polako pokazuju potencijal Pretisa. Toga smo bili svjesni sve vrijeme i, uprkos snažnim opstrukcijama, radili na razvoju i ove kompanije namjenske industrije – izjavio je ministar Džindić.

Podsjetio je da je ‘Pretis na početku mandata imao ugovor od 20 miliona KM, dok je samo u posljednjoj godini potpisao ugovore u vrijednosti od pola milijarde KM’, i dodao da je ‘broj radnika uvećan za 200, nema zaostalih primanja i možemo reći da su krizna vremena daleko iza ove fabrike’.

– Reorganizaciju koju sam započeo u Pretisu kao direktor prije ministarskog mandata, nastavila je i nova Uprava, što smo pomno pratili iz Ministarstva. Postignuti rezultati pokazuju u kojem smjeru treba da se kreće cjelokupna namjenska industrija – objasnio je Džindić.

– Posebno mi je drago što smo u mogućnosti da brigu o radnicima pokažemo tako što će Uprava do kraja sedmice predložiti isplatu jednokratne pomoći radnicima u iznosu od jedne prosječne plate Federacije BiH, odnosno 1.080 KM zbog krize i rasta cijena, a u skladu sa Uredbom Vlade FBiH – zaključio je Džindić.

Direktorica Zulić je naglasila da je plan održati i razvijati proizvodnju i u narednom periodu, što je moguće samo uz podršku ministra Džindića.

Previous Izetbegović sazvao sjednicu Doma naroda na kojoj bi se ukinule akcize na gorivo i umanjio PDV
Next Predstavljeni najznačajniji projekti Centra za napredne tehnologije u Sarajevu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanske firme brzo se vratile na kosovsko tržište

Da su preduzeća iz Bosne i Hercegovine ponovo našla put do kupaca u Kosovu, govore i podaci Vanjskotrgovinske komore BiH, gdje je za deset mjeseci ove godine izvezeno više robe,

Ekonomija/Biznis

Sarajevska firma Luminos investira u novi pogon za proizvodnju ambijentalne i LED rasvjete

  Tokom 2018. godine firma Luminos proširila je asortiman za novu parkovsku LED svjetiljku i novi tip LED panela 60×60 snage 36W. – Saznanja o uštedama u LED rasvjeti su

Ekonomija/Biznis

U Centralnoj radionici ŽFBiH remontovane prve lokomotive stranih željezničkih operatera

Dva nacionalna željeznička operatora iz Bosne i Hercegovne i Hrvatske: Željeznice FBiH i HŽ Cargo, ugovorile su tokom 2019. godine investicionu opravku  dvije lokomotive  serije 1 141, vlasništvo HŽ Carga.