Ramazan dolazi – Tokom mjeseca posta u glavnom gradu ‘Sarajevo Ramazan Festival’

Prema takvimu Rijaseta islamske zajednice prvi dan ovogodišnjeg ramazanskog posta 1436.h.g. 2015. g., je u četvrtak 18. juna, a prvi teravih-namaz će se klanjati u srijedu naveče 17. juna, navodi se u obavijesti upućenoj iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice koristi ovu priliku da muslimanima i građanima poželi sretne, uspješne i berićetne dane mubarek ramazana, te da ih provedu u miru,  ibadetima i porodičnoj sreći, kaže se na kraju obavijesti Uprave za vjerske poslove.

– Tokom mjeseca ramazana će po drugi put biti održan Sarajevo Ramazan Festival, koji ima za cilj prezentirati lijepe ramazanske običaje i bogatstvo islamske kulture i umjetnosti.

Centralna festivalska lokacija i ove godine će biti Žuta (Jekovačka) tabija, odakle tokom ramazana u akšam (sumrak) puca top koji označava vrijeme iftara – prekida posta, koji tokom ramazana traje od izlaska do zalaska sunca.

Također, u sklopu Festivala će na više drugih mjesta biti organizovani koncerti, izložbe, predavanja, projekcije filmova…

Sarajevo Ramazan Festival kreirali su Fondacija Sarajevo Navigator i Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija u svrhu upotpunjavanja turističke ponude destinacije Sarajevo.

Programi u okviru Sarajevo Ramazan Festivala dio su projekta “PHOENIX – Kultura za budućnost”, kojeg finansira EU a realizuju Općina Stari Grad Sarajevo, ZUP Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator.

Projekat “PHOENIX – Kultura za budućnost“ traje 18 mjeseci i dio je programa “Sarajevo 2014” kojeg finansira EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

(mb)

Previous Prezime Bošnjak kod pravoslavaca - Lelić u Srbiji
Next Promovirana monografija "Srebrenica" Mersada Berbera: Kapitalno djelo

You might also like

NAŠI DANI

Odluka visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine

Br. 26/21 Koristeći se ovlaštenjima koja su mi data članom V Aneksa 10 (Sporazum o civilnoj implementaciji Mirovnog  ugovora) Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, prema kojem je

NAŠI DANI

Oružane snage Bosne i Hercegovine primaju 500 vojnika

Ministarstvo odbrane BiH će sutra, 25. marta 2022. godine, objaviti oglas za prijem 500 djevojaka i mladića u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH, sa rokom prijave 30 dana

NAŠI DANI

Stoltenberg: Intenziviranjem pomoći Bosni i Hercegovini možemo spriječiti eventualnu buduću agresiju

Bosna i Hercegovina je cijenjeni partner NATO-a i snažno podržavamao vaš suverenitet i teritorijalni integritet i ostajemo posvećeni vašim euroatlantskim integracijama za dobrobit svih vaših naroda, izjavio je danas u