Ramazan dolazi – Tokom mjeseca posta u glavnom gradu ‘Sarajevo Ramazan Festival’

Prema takvimu Rijaseta islamske zajednice prvi dan ovogodišnjeg ramazanskog posta 1436.h.g. 2015. g., je u četvrtak 18. juna, a prvi teravih-namaz će se klanjati u srijedu naveče 17. juna, navodi se u obavijesti upućenoj iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice koristi ovu priliku da muslimanima i građanima poželi sretne, uspješne i berićetne dane mubarek ramazana, te da ih provedu u miru,  ibadetima i porodičnoj sreći, kaže se na kraju obavijesti Uprave za vjerske poslove.

– Tokom mjeseca ramazana će po drugi put biti održan Sarajevo Ramazan Festival, koji ima za cilj prezentirati lijepe ramazanske običaje i bogatstvo islamske kulture i umjetnosti.

Centralna festivalska lokacija i ove godine će biti Žuta (Jekovačka) tabija, odakle tokom ramazana u akšam (sumrak) puca top koji označava vrijeme iftara – prekida posta, koji tokom ramazana traje od izlaska do zalaska sunca.

Također, u sklopu Festivala će na više drugih mjesta biti organizovani koncerti, izložbe, predavanja, projekcije filmova…

Sarajevo Ramazan Festival kreirali su Fondacija Sarajevo Navigator i Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija u svrhu upotpunjavanja turističke ponude destinacije Sarajevo.

Programi u okviru Sarajevo Ramazan Festivala dio su projekta “PHOENIX – Kultura za budućnost”, kojeg finansira EU a realizuju Općina Stari Grad Sarajevo, ZUP Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator.

Projekat “PHOENIX – Kultura za budućnost“ traje 18 mjeseci i dio je programa “Sarajevo 2014” kojeg finansira EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

(mb)

Previous Prezime Bošnjak kod pravoslavaca - Lelić u Srbiji
Next Promovirana monografija "Srebrenica" Mersada Berbera: Kapitalno djelo

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevski političar ‘poklopio’ Vučićevog ministra: Znao je on i 90-ih koliko su hrabri stanovnici Sarajeva

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin povodom odluke Kantona Sarajevo da Petera Handkea proglasi personom non grata kazao je da “Handke neće ništa izgubiti time što neće imati priliku da vidi

KULTURA I UMJETNOST

Najava 11. internacionalne likovne kolonije „Stara Bosna“ u Vranduku

Galerija „Preporod“ Zenica, u povodu obilježavanja Povelje Kulina bana, organizira 11. internacionalnu likovnu koloniju „Stara Bosna“. Kao i predhodnih godina, cilj likovne kolonije „Stara Bosna“ je obilježavanje Povelje Kulina bana,

NAŠI DANI

Vulin: Znate li vi šta je srpski svet? Pa glava je mala cijena za tako nešto

Aleksandar Vulin, donedavni šef srbijanske Bezbjedonosno-informativne agencije (BIA), gostujući na televiziji PINK, kazao je da ga te sankcije ne pogađaju u ekonomskom smislu. “Mene sankcije pogađaju u političkom i moralnom