Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 28. augusta u Mostaru

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 28. augusta u Mostaru

Najbolji svjetski cliff diveri će sa čuvenog Starog mosta skakati u hladnu vodu Neretve na četvrtoj stanici sezone u našoj prelijepoj zemlji – obavještavaju iz redbull-a.

Ne čudi što su takmičenja na čuvenom mostarskom Starom mostu posljednjih godina donosila toliko drame. Tri godine uzastopno je Stari most bio domaćin pretposljednje stanice sezone, ključne tačke u kojoj pritisak za takmičara može značiti razliku između uspješne i neuspješne sezone.

Gary Hunt i Rhiannan Iffland su 2019. godine upravo tu osigurali titule, dok je Constantin Popovic upisao pet čistih desetki za savršen skok. Godinu dana ranije, Steven LoBue je rekorderu po broju pobjeda i šampionskih titula, Britancu Huntu, dopustio da se vrati u uzbudljivu borbu za naslov prvaka, nakon što mu je izmaklo pobjedničko postolje. Rhiannan Iflland je 2017. u Mostaru zamalo ispustila krunu prvakinje, nakon što je na treningu usljed nezgodnog doskoka doživjela povredu koja ju je spriječila da nastupi na takmičenju.

Ove sezone, most sa UNESCO-ve liste Svjetske baštine ističe se kao prva lokacija u kalendaru koja za takmičare nije potpuno nova. Skokovima u hladnu Neretvu ponovo će inspirisati lokalnu tradiciju skokova.

Tradicija skokova sa Starog mosta mosta seže unazad do 17. vijeka, kada su mladići, u svojevrsnom ispitu zrelosti, počeli da skaču s jednog od najpoznatijih simbola Bosne i Hercegovine na tradicionalan način. Danas se jednako poštovanje gaji prema finoj umjetnosti cliff divinga.

Sagrađen u 16. vijeku, čuveni most se graciozno izdiže iznad smaragdne vode rijeke Neretve, spajajući dva dijela Starog grada u Mostaru. S obje strane okružen utvrđenim kulama, neosjetno se uklapa u okolinu, stvarajući impresivan prizor.

Njegov graditelj bio je Mimar Hajrudin, učenik velikog otomanskog arhitekte Mimara Sinana. Legenda kaže da graditelj nikada nije vidio završen most, jer je otišao prije skidanja skele, nemajući snage da vidi da li će most stajati. Sultan Sulejman Veličanstveni zaprijetio mu je odrubljivanjem glave ukoliko most padne.

Ovjekovječen na zastavi i grbu grada, most je žila kucavica života u Mostaru od same svoje izgradnje. Jednako koliko i most, mitska je i slika skakača koji jezdi kroz zrak prema ledenoj i brzoj vodi Neretve.

Previous Dačić se hvali kako je Beograd ugošćavao talibane - tri puta
Next Duel sestara Bošković na startu EP u odbojci

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Elvedin Halilović uzgoji 500 papagaja tokom jedne sezone

Elvedin Halilović iz Žepča već dvije godine uzgaja papagaje, a tokom jedne sezone uzgoji čak 500 mladih ptica. Dok su još mladi i lahko se prilagođavaju okolini, šalje širom Bosne

BH RAZGLEDNICA

Neiskorišteni resursi u oblasti turizma velika šansa za prosperitet Bosanskopodrinjskog kantona Goražde

  Bogata prirodna i kulturno-historijska baština resursi su koji imaju neprocjenjivu vrijednost i potencijal za razvoj turizma na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. Nažalost, bogatstvo kojim je priroda obdarila ovaj

BH RAZGLEDNICA

Vogošćani zasadili 400 sadnica

U Vogošći je za vikend, u organizaciji OU TEMPO, a u saradnji sa Civilnom zaštitom općine Vogošća te uz podršku Općine Vogošća, na čelu sa načelnikom Edinom Smajićem, realizirana akciju