Sandžak: Novi Pazar obilježio 577 godina postojanja

Sandžak: Novi Pazar obilježio 577 godina postojanja

 

Nizom manifestacija, Novi Pazar je danas obilježio 20. april, Dan grada i 557. godišnjicu postojanja.

Nakom takmičenja atletičara, svečane sjednice Skupštine grada, završne manifestacije projekta “Preuzmi inicijativu”, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac družio se s građanima, služio i pio kahvu s njima.

U obilježavanju ovog datuma posebnu ulogu su uzeli djeca i učenici osnovnih i srednjih škola. Priređen je sajam virtuelnih preduzeća Ekonomsko-trgovinske škole i Karneval mladih.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je, podsjetivši da je tokom cijele nedjelje raznim scenskim, kulturnim i sportskim manifestacijam obilježen ovaj datum, istako da su najviše bogatstvo ovog grada mladi i u simbolu mladosti je protekelo obilježavanje Dana grada.

“Mladi su izašli da svojim karnevalom i festivalom stvaralaštva obeleže dan svoga grada jer najviše bogatstvo ovoga grada su mladi ljudi”, istakao je Biševac.

On je istakao da se u Novom Pazaru poboljšava kvalitet života te da je predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu dodijeljena Povelja počasnog građanina Novog Pazara za poseban doprinos razvoju i afirmaciji grada Novog Pazara.

“On (Erdogan) i Republika Turska značajno su doprinijeli razvoju Novog Pazara kroz razne infrastrukturne projekte, pomoći privredi, obnovi kulturno-istorijskih objekata. Sigurni smo da će se ta dobra saradnja nastaviti. Novi Pazar je most saradnje između Republike Turske i Srbije. Zahvaljujemo se za sve ono što je učinio za grad Novi Pazar, razvoj i afirmaciju Novog Pazara u celom svetu”, poručio je Biševac u izjavi za Anadolu Agency (AA).

Preme riječima Biševac Novi Pazar svoju razvojnu perspektivu vidi u izgradnji autoputa Koridor 10, kao i autoputa ka Sarajevu, koji je najavila Turska, ali i razvoja turizma, tekstilne i industrije namještaja.

Povodom Dana Novog Pazara u ovom gradu boravi veliki broj predstavnika diplomatskog kora, gostiju iz zemalja regije, Bosne i hercegovine i Republike Turske te predstavnika bratskih gradova.

Zvaničnim dekretom, Novi Pazar je u periodu između 1459. i 1461. godine, kao Yeni Bazar, podigao osnivač Sarajeva, Šapca i Skoplja, osmanski vojskovođa Isa-beg Isaković. Prvi pisani dokument koji spominje samo ime Novi Pazar je odluka Malog Vijeća Dubrovačke Republike iz 1461. godine kojom je upućen dubrovački konzul u Novi Pazar.

Prema popisu iz 2011. godine, Novi Pazar je imao 109.327 stanovnika, danas, prema nezvaničnim podacima, broji preko 120.000 stanovnika.

Previous Jedan od simbola glavnoga grada - 122 godine sarajevske Vijećnice
Next Komšić: Ako postoje ugovori između države i crkvi, zašto se to pravo uskraćuje Islamskoj zajednici

You might also like

NAŠI DANI

Javna tribina ‘Hrvatska politika prema Bosni od 1992. do 1995. godine’

Politika koju je početkom devedesetih godina prema Bosni i Hercegovini vodio tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman dovela je do ogromnog stradanja i nepotrebnog rata između Hrvata i Bošnjaka, čije se

NAŠI DANI

Foča: Sve spremno za svečano otvaranje Aladža džamije

U skladu sa odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u subotu, 4. maja svečano će biti otvorena novoizgrađena Aladža džamija u Foči, što je ujedno centralni događaj obilježavanja

NAŠI DANI

Otvoren novi objekat OŠ Banovići Selo

Svečanim presijecanjem vrpce, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković i direktorica OŠ Banovići Selo Suada Modrić otvorili su danas novoizgrađeni objekat ove škole. Učenici Osnovne