Sanski Most: OBILJEŽENO 25 GODINA SLOBODE

Sanski Most: OBILJEŽENO 25 GODINA SLOBODE

Centralna manifestacija obilježavanja 10. oktobra, Dana Općine Sanski Most, održana je danas u prisustvu velikog broja građana.

Sanski Most je posljednji grad kojeg su jedinice Armije RBiH oslobodile tokom odbrambeno oslobodilačkog rata.

Ovome događaju prisustvovali su predstavnici društveno političkog i vjerskog života Unsko sanskog kantona, te općina Ključ i Sanski Most.

U znak sjećanja na žrtve i sve one koje su dali svoje živote u borbi za slobodu, mališani Sanskog Mosta bacili su cvijeće u rijeku Sanu, a proslavu ovog važnog datuma uveličali su i članovi Kluba ekstremnih sportova „Kondor“, koji su na gradskom mostu izveli pokaznu vježbu.

Nakon toga pristupilo se polaganju cvijeća na Spomenik oslobodiocima grada na Trgu ljiljana, kao i na spomen ploču na zgradi gradske pošte koja sjeća na borce Armije RBiH koji su dali živote u poslednjim borbama za oslobođenje Sanskog Mosta.

Svečana akedemija je ove godine, u skladu sa zdravstvenim preporukama uslijed pandemije virusa korona, održana na otvorenom, na prostoru ispred zgrade Narodne biblioteke. Istaknuto je kako Sanski Most obilježava dan kada je dočekao slobodu kao poslednji grad oslobođen tokom odbrambeno oslobodilačkog rata. Slobodu, tog 10. oktobra 1995. godine u svom gradu dočekalo je i nešto više od pet stotina građana nesrpske nacionalnosti. Ogromna većina Bošnjaka i Hrvata protjerana je sa ovih prostora u periodu 1992. – 1995. godine. Tokom okupacije grada počinjeni su brojni zločini, a u tom periodu Sanski Most je bio veliki koncentracioni logor za sve građane nesrpske nacionalnosti.

Oslobođenjem grada stvoreni su uslovi da se oni vrate u svoj grad, da u njemu žive i da ga izgrađuju. Odata je počast svim borcima Armije RBiH koji su dali doprinos oslobođenju Sanskog Mosta, a prisutni su se ovom prilikom posebno prisjetili legendarnog komandanta Sedmog korpusa Armije RBiH i prvog poslijeratnog načelnika sanske općine, Mehmeda Alagića.

Program je svojim izvedbama uveličala i poznata Sanjanka, vokalna solistica, Šejla Grgić.

Operacija „Sana 95“, u kojoj je oslobođen grad na Sani, bila je briljantna taktička i vojna operacija združenih snaga Armije Republike BiH. Ovom prilikom upućena je zahvalnost svim borcima koji su doprinijeli da Sanski Most danas bude slobodni grad, da se gradi i razvija.

Poslije završetka svečane akademije organizovana je zakuska za goste i građane uz neizostavno sječenje rođendanske torte.

Izvor: RTV Sana
Previous Pjanić: Moramo gledati prema naprijed i graditi pozitivnu energiju za budućnost.
Next Vrelo Mošćanice, lokalitet koji ima nevjerovatnu historiju i plijeni pažnjom

You might also like

NAŠI DANI

Broj poginulih u zemljotresu u Afganistanu dostigao hiljadu

Broj mrtvih dostigao 1.000, hiljade povrijeđenih, kuće uništene u zemljotresu koji je potresao Avganistan, izvijestio je Asian Strategic Times na Twitteru. -Zemljotres magnitude 6,1 ubio je 950 ljudi u Afganistanu

NAŠI DANI

Potvrđena prvostepena Odluka – Tadić smijenjena s funkcije glavne državne tužiteljice!

Potvrđena Odluka prvostepene disciplinske komisije VSTV-a Bosne i Hercegovine u predmetu protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH (Sarajevo, 23. septembar 2021.) – Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća

NAŠI DANI

Da li će EU promijeniti priču u vezi proizvodnje energije na ugalj: Cijene uglja u Evropi porasle za 18 posto

Uvođenjem sankcija i restrikcija protiv Rusije, cijena tone uglja u martovskim fjučers ugovorima u Evropi porasla je za 18 posto. Na tržištu fjučers uglja API2 u Rotterdamu, cijena tone uglja