Sarajevski dron – društveno koristan izum kojim se nastoji riješiti problem zagađenja zraka u glavnom gradu

Sarajevski dron – društveno koristan izum kojim se nastoji riješiti problem zagađenja zraka u glavnom gradu

Sarajevski dron – plod rada istraživačkog tima Mašinskog fakulteta u Sarajevu. Od popularnih, komercijalnih bespilotnih letjelica razlikuje se po namjeni, koja je društveno korisna. Koristeći dron, nastoje riješiti problem zagađenja zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Mi smo u protekle dvije zime napravili jedno, rekao bih, kvalitetno istraživanje o različitim scenarijima i različitim tipovima zagađenja. Pomoću bespilotnih letjelica smo istraživali fenomen temperaturnih inverzija. Došli smo do korisnih podataka gdje smo, u stvari, snimili te profile. Tačno gdje se javlja ta inverzija, koliko je jaka, koliki je gradijent temperature”, kazao je doc. dr. Adnan Mašić, Mašinski fakultet Sarajevo.

Članovi razvojnog tima drona, projekat su finansirali dijelom i iz sopstvenih sredstava. Nedostatak novca stalni je problem domaćih istraživača, iako gotovo redovno postižu svjetske rezultate.

“Zahtjevi su sve veći i veći, a sredstva koja mi imamo na raspolaganju su zaista mala. Entuzijazam je najviše doprinijeo da dođe do jednog ovakvog projekta. Takođe, ovaj fakultet je sredina koja to gradi od ranije. Sve se svodi na to da ko dođe do većih sredstava i boljih izvora finansiranja, tamo će i nauka biti jača”, dodao je prof. dr. Rajfa Musemić, Mašinski fakultet Sarajevo.

Popularni dronovi postali su tehnološki hit širom svijeta, koriste se za različite namjene, a neke države zbog njih su promijenile svoje zakone. Kreatori sarajevskog drona u planu nemaju masovnu prodaju, cilj su im naučna istraživanja.

“Najčešće se radi o verzijama takozvane potrošačke elektronike. Obično su to neke malo ozbiljnije igračke koje na sebi imaju kameru. Najčešće se i koriste da snimaju neki video klipovi za različite potrebe. Mi smo ovdje razvijali platformu od nule”, istakao je Mašić.

Pored ovog drona koji je konstruisan na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, članovi istraživačkog tima trenutno rade na adaptaciji prvog bosanskohercegovačkog kamiona na električni pogon, javlja N1.

Previous Didaktičke igračke od drveta: Uspješan posao nekoliko bosanskih firmi
Next Obilježavanje Dana maternjeg jezika u Geteborgu: ”Mi govorimo bosanski/Vi talar bosniska”

You might also like

Ekonomija/Biznis

Veliki rast robne razmjene: Bosanskohercegovački izvoz porastao za 25,4 posto

  U januaru 2018. godine izvoz je iznosio 906 miliona KM, što je za 25,4 % više nego u januaru 2017. godine, dok je uvoz iznosio 1 milijardu 255 miliona

MADE IN BOSNIA-387

Ideja naših mladih stručnjaka prodala na hiljade bosanskohercegovačkih proizvoda

Zahvaljujući ideji mladih IT stručnjaka u samo mjesec dana prodato je više od 20.000 bosanskohercegovačkih proizvoda, a najrevnosniji kupci dobili su i nagrade. Veoma jednostavan recept za promociju naše ekonomije

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanski naučnik na čelu tima za istraživanje ajkula u okviru projekta Nacionalne Geografije

  Andrej A. Gajić iz Bosne i Hercegovine dobio je prestižnu poziciju unutar National Geographic Society odobrenu od strane Committee for Research Exploration i time postao jedna od malobrojnih osoba