Sastanak ministara odbrane Bosne i Hercegovine i Italije

Sastanak ministara odbrane Bosne i Hercegovine i Italije

 Saradnja Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Republike Italije je na zavidnom nivou, a od potpisivanja Memoranduma o razumijevanju 2013.godine konstantno se unapređuje kroz vojno-tehničku saradnju, kroz saradnju brigada zračnih snaga, deminiranja, ali i integraciji BiH u EU i NATO-u.

Istanknuto je to danas tokom susreta ministra odbrane BiH Sifeta Podžća i ministra odbrane Italije Lorenza Guerinija koji sa delegacijom boravi u zvaničjnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH.

Podžić je zahvalio ministru Gueriniju na donaciji više od 1,5 milion eura za projekt “Perspektiva” namijenjen zbrinjavanju otpuštenih vojnika OS BiH, kao i školovanju oficira OS BiH u Italiji. Također, je naglasio i značaj vrijedne donacije Evropske unije u vrijednosti od 10 miliona eura namijenjenu za vojno deminiranje.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima zajedničkog učešća u mirovnim misijama u svijetu, a trenutno je aktualna mirovna misija UN-a u Libanonu pod komandom italijanske vojske, a za koju se, kako je Podžić rekao, čeka još odobrenje Predsjedništva BiH.

Podžić je također podsjetio i na učešću Italije u Kvinti, gdje zajedno s Francuskom, Njemačkom, Ujedinjenim Kraljevostvom i Amerikom, te da Italija uvijek za BiH donosi prave odluke koje omogućavaju dalje integraicje u EU i NATO-u.

Foto: Fena

Razgovarano je i o trenutnoj aktualnoj krizi u Evropi, odnosno, kako je Podžić rekao, invaziji Ruske Federacije na nezavisnu Ukrajinu.

– Složili smo se da je postalo jasno da je sigurnost nedjeljiva, i moramo biti svi spremni za eventualnu odbranu kontinenta. Pozdravljamo odluku EU i NATO saveza da pojačaju svoje prisustvo i saradnju posebno u jugoistočnom dijelu Evrope, državama koje još nisu okončale proces integracije u EU i NATO savezu a među kojima je i BiH – kazao je Podžić.

Ministar Guerini je zahvalio ministru Podžiću na iskrenoj dobrodošlici, te kazao da je to ogledalo dobrih odnosa između BiH i Italije.

– Italija i BiH su dvije bliske države, a to nije geografska ili povijesna bliskost, već ono što nas zaista zbližava, je pravo prijateljstvo koje se ogleda i kroz bilateralnu saradnju u sektoru odbrane. Stoga smo se danas obavezali da tu saradnju još više pojačamo u segmentu obuke, operativnosti, učestvovanje bh. snaga u drugim misijama – kazao je Guerini.

Moj dolazak u BiH, dodao je, znak je važnosti koju Italija posvećuje BiH, podrška BiH i želji da uđe u EU.

– Zaista možete računati na podršku Italije u procesu EU integracije, jer je pristupanje država zapadnog Balkana od ključnog značaja za stabilnost i sigurnost. U tom smislu ćemo se maksimalno potruditi da pomognemo da se to i realizira – poručio je ministar Guerini.

Zvaničnom sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, prisustvovali su članovi delegacija MO BiH i MO Italije, zamjenik ministra odbrane BiH za politike i planove Mijo Krešić, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, ambasador Italije u BiH i Marco Di Ruzza, savjetnik za stratešku i opću politiku Fausto Recchia i šef Ureda za zakonodavstvo generalmajor Salvatore Luongo – piše Fena.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić u posjeti proizvodnim kapacitetima i Zračnim snagama Oružanih snaga Republike Italije

Foto: MO BiH

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na čelu sa zamjenikom ministara odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Mirkom Okolićem, boravi u posjeti Zračnim snagama Oružanih snaga Republike Italije i proizvodnim kapacitetima kompanije Leonardo helicopters u Milanu, sa ciljem sagledavanja odbrambenih proizvoda i opreme koju proizvodi ova kompanija.

Tokom obilaska proizvodnih kapaciteta Leonardo helicopters kompanije, diskutiralo se o helikopterima pogodnim za naše uslove te je izvršen probni let. Delegacija MO i OS BiH je prisustvovala i prezentaciji simulatora letenja, gdje su se piloti OS BiH uvjerili u kvalitet i rad kompanije.

Delegacija MO i OS BiH boravi u Republici Italiji od 27. do 31. marta 2022. godine, a uz zamjenika ministra Okolića u delegaciji su i šef Odsjeka za politike upravljanja i zaštite zračnog prostora brigadir Slaven Hrkač, savjetnik zamjenika ministra Vuk Savić, te ispred ZŠ OS BiH pukovnik Almir Halebić i major Kerkez Miroslav – saopćila je Kancelarija za odnose s javnošću.

Generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenikom komandanta Američke komande Kopnenih snaga za Evropu i Afriku generalmajorom Wickmanom

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, na marginama Inicijalne planske konferencije za vježbu „Defender Europe 23“, 28. marta 2022. godine, sastao se sa generalmajorom Michaelom D. Wickmanom, zamjenikom komandanta Američke komande Kopnenih snaga za Evropu i Afriku.

Na sastanku je razgovarano o trenutnim i budućim aktivnostima Oružanih snaga BiH u okviru međunarodne vojne saradnje koje doprinose razvoju Bosne i Hercegovine na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, sa posebnim osvrtom na vojnu saradnju Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga SAD-a.

General Wickman je naglasio kako kroz dosadašnje učešće u operacijama podrške miru pripadnici Oružanih snaga BiH daju značajan doprinos u izgradnji mira i kolektivne sigurnosti u svijetu. Ovom prilikom posebno se zahvalio Oružanim snagama BiH na podršci održavanju ovogodišnje Inicijalne planske konferencije za vježbu „Defender Europe 23“, te istakao da će Američka komanda Kopnenih snaga za Evropu i Afriku i dalje pružati potrebnu podršku Oružanim snagama BiH.

General Mašović je naglasio značaj Sjedinjenih Američkih Država kao strateškog partnera kako Oružanih snaga BiH tako i Bosne i Hercegovine u cjelini. Također, istakao je posebno zadovoljstvo na mogućnosti pružanja podrške održavanju Inicijalne planske konferencije za vježbu „Defender Europe 23“, koja će poslužiti kao važna platforma za razvoj Oružanih snaga BiH, te unaprijediti naš odnos sa evroatlantskom zajednicom i podstaći saradnju između zemalja, kao i osigurati spremnost za jedinstven odgovor na svaki izazov sa kojim bismo se mogli suočiti.  

Saradnja sa Oružanim snagama SAD-a nastavit će se uspješno i u budućnosti, a kroz realizaciju mnogih projekata i aktivnosti koji donose korist objema stranama, zaključeno je na sastanku – Info – ZŠ OS BiH.

Izvor: Agencije/MO BiH

Previous Odluka o ubrzanom prijemu BiH u EU bila bi upisana u historiju Evrope kao mudra i strateška
Next Husein Kapetan Gradaščević - vođa pokreta Bošnjaka za autonomiju i samostalnost 1831. godine

You might also like

NAŠI DANI

Velika zastava iz Maglaja na obilježavanju Dana državnosti u Zürichu

Radnici maglajske kompanije Bontex na čijem je čelu Senajid Husić napravili su najveću zastavu Bosne i Hercegovine koja će se pojaviti na tlu Zapadne Evrope. Zastava Bosne i Hercegovine veličine

NAŠI DANI

Silajdžić: Nije im lako, treba braniti jedan fašistički projekat

  Ratni predsjednik Vlade Republike Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova naše zemlje u najteže vrijeme u njezinoj bližoj historiji, kao i član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić u ekskluzivnoj izjavi za Radiosarajevo.ba komentirao je

NAŠI DANI

Uskoro direktni letovi iz Chicaga za Sarajevo

Američki avioprijevoznik Eastern Airlines najavio je uvođenje direktnih letova iz Chicaga ka glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Letovi će se obavljati svakog petka, letjelicom Boeing 767-200ER, počevši od 28. maja.