Sastanak u Beogradu – Vučić, Brnabić i Dačić sastali su se sa Dodikom, Cvijanović i Stevandićem

Sastanak u Beogradu – Vučić, Brnabić i Dačić sastali su se sa Dodikom, Cvijanović i Stevandićem

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Narodne skupštine te zemlje Ana Brnabić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić sastali su se danas u Beogradu sa predsjednikom BH entiteta Republike srpske Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i predsjednikom Narodne skupštine Rs Nenadom Stevandićem.

Sastanak je počeo u 18 sati u Vili Mir.

Teme razgovora, kako prenose mediji, trebalo bi da budu odnosi Republike srpske i Srbije, kao i najavljena Generalna skupština UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici.

-Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije danas u Beogradu da su načinom predlaganja rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) prekršeni zakoni i Ustav Bosne i Hercegovine jer o tom pitanju nema konsenzusa u BiH.

“Sve što je do sada doneseno u UN ,a što je u vezi sa genocidom i zločinima protiv čovječnosti, doneseno je konsenzusom, a u ovom slučaju su prekršeni zakoni i Ustav Bosne i Hercegovine. Šef misije BiH je nešto predložio kao da iza toga stoji BiH, a to je lažno predstavljanje zato što nadležni organi BiH nisu donijeli nikakvu odluku. Ne da nema konsenzusa na svjetskom nivou, nego nema konsenzusa ni u BiH” – rekao je Dačić novinarima.

Dačić je kazao da je nacrt rezolucije o genocidu dostavljen samo članicama UN koje su je inicirale i koje su kosponzori, da je u toku procedura tokom koje se mogu dati amandmani, a da datum glasanja u GS UN još nije određen.

On je dodao da GS po Povelji UN ne može da raspravlja o pitanjima koja su pred Savjetom bezbjednosti na čijim se sjednicama dva puta godišnje raspravlja o BiH.

“Ima i onih koji su vršili genocid nad srpskim narodom, a predlagači su rezolucije. Zar mi sada treba da predlažemo svoje rezolucije o genocidu koji je počinjen nad našim narodom!? Da li to sada treba da urade afričke zemlje prema onima koji su potpisali ovu rezoluciju?”, pitao je on.

Dačić je dodao da “nema potrebe” za rezolucijom o genocidu u Srebrenici zato što je poslije usvajanja rezolucije o Ruandi donijeta i opšta rezolucija o osudi i sprječavanju genocida.

Izvor: Agencije

Bećirović i Komšić idu u New York povodom najave usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Previous Kozarić: Bosna i Hercegovina nije ispunila kriterije za uvođenje eura
Next Francuska se pridružila kao kosponzor Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

You might also like

NAŠI DANI

Stockholm: Akademici i novinari traže oduzimanje Nobela za književnost; najavljen veliki protest

Novinari i akademici iz različitih zemalja svijeta u švedskom Stockholmu zatražili su da se austrijskom autoru Peteru Handkeu oduzme Nobelova nagrada za književnost zbog negiranja genocida, počinjenog u julu 1995.

NAŠI DANI

Nenad Čanak: Srbija izgubila pet ratova u kojima navodno nije učestvovala

Predsjednički kandidat i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da je Srbija izgubila pet ratova u kojima navodno nije učestvovala, a da se svuda po zemlji nalaze

NAŠI DANI

Općina Novi Grad raspisala javni poziv za davanje na besplatno korištenje zemljišta u državnoj svojini u poljoprivredne svrhe

Općina Novi Grad Sarajevo raspisala je javni poziv fizičkim i pravnim licima za besplatno korištenje zemljišta u državnoj svojini u poljoprivredne svrhe. Zemljšte se nalazi na brdu Mojmilu, u Bojniku,