Senator Grassley: Ja sam spreman na sve što mogu kako bih sačuvao mir i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

Senator Grassley: Ja sam spreman na sve što mogu kako bih sačuvao mir i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

Veoma važan susret sa senatorom Chuck Grassley iz Iowa – napisala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

– Senator, koji je decenijama u američkoj zakonodavnoj vlasti i podržavao je ukidanje embarga na uvoz oružja u BiH zajedno sa pokojnim Bobom Dolom tokom agresije, upoznat je sa situacijom u BiH te je najavio da će se pridružiti bosanskom caucusu u Kongresu.

Razmotrili smo posljednja dešavanja, a obaviještena sam da je, nakon susreta, senator Grassley poslao i pismo državnom sekretaru SAD Antony Blinkenu. Zahvalna sam senatoru na angažiranosti i predanosti interesu građana BiH, mira i stabilnosti cijele regije i Evrope – obavijestila je ministrica.

Slika može predstavljati tekst

Kako je javio Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona, Grassley, senator iz američke savezne države Iowe, pismo je poslao nakon razgovora sa ministricom vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koja je u posjeti SAD-u.

„Susreo sam se danas da ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković. Ostavila je na mene snažan dojam u vezi ozbiljnosti eskalirajuće situacije koja prijeti da ponovo otvori stare rane i neprijateljstva“, stoji na početku pisma.

„Pozivam administraciju da upotrijebi sve alate koji su joj na raspolaganju, uključujući diplomatiju i sankcije, da spriječi pogoršanje situacije u Bosni i Hercegovini“, dodao je.

„Mnogi žitelji Iowe došli su u našu državu kao izbjeglice koje su doživjele nezamislivu patnju, što je bio rezultat rata i genocida u Bosni i Hercegovini. Ne smijemo dozvoliti da se to desi ponovo. Ja sam spreman na sve što mogu kako bih sačuvao mir i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“, naveo je Grassley.

Previous Pravni fakultet UNSA pobjednik simulacije suđenja u sudnicama Evropskog suda za ljudska prava
Next Suze djece i roditelja na protestu u Sarajevu zbog pogibije 11-godišnjeg učenika, upućena poruka nadležnima

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Presuda Ratku Mladiću u srijedu: Optužen za genocid, progon, istrebljenje, ubistva…

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreći će u srijedu, 22. novembra, prvostepenu presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću po optužnici koja ga tereti za ratne zločine počinjene na

NAŠI DANI

Iz Nezuka krenuo “Marš mira”: Više od 6.000 učesnika odaje počast žrtvama srebreničkog genocida

  Više od 6.000 osoba krenulo je jutros iz Nezuka ka Potočarima, učestvujući u ovogodišnjem “Maršu mira” koji se održava u znak sjećanja na sve nevino ubijene Srebreničane u julu

NAŠI DANI

Mađarski ministar u Zagrebu: Dao podršku Čovićevim zahtjevima i Dodiku

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto istakao je danas u Zračnoj luci Franjo Tuđman kako Mađarska podupire hrvatski stav da hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine moraju birati Hrvati. Šef mađarske