Sutra protest ispred OHR-a: Povlačenje ili smjena Schmidta!

Sutra protest ispred OHR-a: Povlačenje ili smjena Schmidta!

Jedan Bošnjak u Federaciji vrijedi, u prosjeku, četiri puta manje od jednog Hrvata. Ili čak više od deset puta manje od Srbina.

U RS-u se za ključne pozicije bira po sistemu – jedan čovjek – jedan glas, a u Federaciji – jedan Bošnjak – četiri Hrvata – deset Srba. Dominacija manjine nad većinom. Stop aparthejdu. Povlačenje ili smjena Schmidta – zahtjevi su organizatora protesta koji su najavljeni sutra u 17h pred OHR-om. Neformalna grupa građana, organizatori protesta bili su večerašnji gosti naše emisije 7 Plus Hayat TV-a. Nihad Aličković, predsjedniku AntiDayton pokreta i Mujo Aganović, predsjednik Ratnih vojnih invalida i paraplegičara FBiH.

Aličković je na početku upozorio građane kako je situacija u zemlji alarmantna, te ih pozvao da se u što većem broju okupe ispred OHR-a na sutrašnjim protestima u 17 sati.

Građani su zbunjeni, ne shvataju šta se dešava. Razne inforamcije i pokušaji analiza dolaze sa svih strana. Vjerujem da građani znaju da stvar nije ispravna, da će ove promjene najviše uticati na njih i da žele da se odazove ovom pozivu. Nadam se da će građani odlučno izaći ispred OHR-a i da ćemo se okupiti u puno većem broju nego prije par mjeseci. Neke stvari se moraju promijeniti – kazao je Aličković.

Tvrdi kako je ovo problem šireg opsega u svijetu, koji se ne tiče samo BiH, nego ima veze i sa Ukrajinom, Rusijom, SAD-om, Velikom Britanijom, ali i susjedima, Hrvatskom i Srbijom.

Plenković je izjavio da su oni direktno lobirali za izmjene Izbornog zakon što jasno govori da ovo nije slučaj samo inicijative Čovića, nego je u pitanju puno veća slika, Hrvatske, i Srbije koja to podržava i tzv. entiteta RS. Iza ovog stoji dobar dio EU država i vjerujem da će građani prepoznati to. Znamo na kakvu je sudbinu Bosna i Hercegovina prepuštena 90-ih godina. Prepuštena agresiji, genocidu, iako je bila i tada priznata članica UN-a – podsjetio je.

Aganović tvrdi kako smo svjedoci godinama unazad kako politike Čovića i Dodika, te okupljenih oko njih, pokušavaju BiH okrenuti u pravcu u kojem ona nikada ne bi trebala biti.

Bosna i Hercegovina je građanska država, takva će i ostati. Preskupu cijenu smo platili 90-ih godina. Vjerovali smo međunarodnom faktoru i dok je međunarodna zajednica razgovarala, pregovarala, odlučivala, za to vrijeme bili smo po logorima, završavali po masovnim grobnicama, a svjesni smo da se Dejton desio poslije genocida u Srebrenici. Realno je bilo očekivati da taj mirovni sporazum zadovolji koliko toliko pravde, međutim to se nije desilo – ističe.

Naglašava kako je politika koja je počinila genocid i najveće zločine nagrađena sa 49 posto teritorije

Imamo politike koje su rezultat UZP-a i sve to vidi međunarodna zajednica. Zato unutar međunarodne zajednice postoje oni kojima je stalo do pravde i oni koji su naklonjeni fašističkim politikama. Hrabre nas snage koje su korektne. Očekujemo da sutra građani izađu u što većem broju i koliki god broj građana izađe, ovaj protest sutra će biti pripremni protest za glavni i historijski u ovoj zemlji koji će se desiti poslije odluke Ustavnog suda, a po apelaciji člana Predsjedništva Željka Komšića na odluke visokog predstavnika koje omogućavaju manjini da vlada većinom. Već sada vidimo da to tako nekako ide u tom  pravcu – pojasnio je.

Aličković glavni problem vidi u tome što je probosanska intelektualna elita stranački podijeljena.

Zbog toga ne možemo dočekati to da intelektualci sjednu za jedan sto i da donose rješenja. Kao građani prolazimo kroz faze od 1995. godine do danas, gdje se donose velike odluke koje idu i ne idu u korist građana. Nismo znali sastave velikog broja tih dokumenata. Građani ne znaju za sadržaje, analize, jer se niko time ne bavi. Niko se ne bavi analizom odluka koje se donose, jer su intelektuacli podijeljeni stranački. Ove proteste nismo trebali organizovati Mujo i ja, nego intelektualna elita. Ne treba sutra da građani dolaze zbog mene, nego treba da izađu zbog svih žrtava, države, pokoljenja i pravde. Večeras je umjesto mene trebao da sjedi neki akademik i da ovo govori, a ne ja – naglasio je Aličković.

Aganović smatra kako se Schmidt sutra neće obratiti građanima, te ističe kako je izgubio povjerenje u visokog predstavnika.

Pitam se zašto odluke koje je nametnuo važe samo u Federaciji gdje su Bošnjaci u većini. Ove odluke se ne odnose ni u kantonima sa hrvatskom većinom, jer vi tamo nemate pravo na bosanski i srpski jezik kao na ustavne kategorije. Ne donosi simetrična rješenja, a njegova uloga bi trebala da se prostire na svaki dio Bosne i Hercegovine. Tražimo da se njegove odluke odnose i na RS. Da li se tzv. legitimnim predstavljanjem štite i Bošnajci i Srbi u mjestima sa hrvatskom većinom, mislim da ne. Koliko godina već politika HNS-a blokira Federaciju. Kako je moguće da neko ko je ugrožen može blokirati procese. To je nevjerovatna priča – navodi Aganović.

Kako kaže, ide se u palestinizaciju većinskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Građanska država je nešto što nije interesantno visokom predstavniku. On je na jedan način, svojom odlukom poboljšao stvar, otišao korak naprijed, nazad tri. Stavlja oluke na kuću kojoj se temelji potkopavaju i krov prokišnjava. Zbog toga pozivamo građane da se okupimo pred OHR-om i da pošaljemo poruku i Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji nema pravo da šuti i da donese odluku onako kako treba da donese. Jasno je da će Hrvatska i Srbija lobirati. Ponovo je kriva međunarodna zajednica, kancelarija OHR-a. Čekali su da nas pokolju, siluju, popale, poslije toga da nam kažu da to nije bilo tako, pa da nam prkose, slave ratne zločince, daju im penzije u RS-u, sve su to znali i gledali. Poslije toga, kada je ARBiH mogla odbraniti državu, onda nam se nameće Dejton. Nepavda je kada žrtva mora pregovarati sa zločincem. Hrvatska i Srbija se ovdje pitaju više nego mi – rekao je Aganović.

Video pogledajte OVDJE

Previous U Glavnom centru za brojanje : Pronađeni falsifikovani glasački listići, na svakom zaokružen Milorad Dodik!
Next Turska grupacija zainteresovana za izgradnju fabrike solarnih panela u našoj zemlji

You might also like

NAŠI DANI

Na Kovačima obilježena godišnjica smrti predsjednika Alije Izetbegovića

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, danas je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena 17. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine. Cvijeće su položile brojne delegacije

NAŠI DANI

Mektić: Galijašević gusla arapska imena za 2.700 maraka

Ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta RS Dragan Lukač kazao je kako ima informacije s terena o dolasku određenih grupa “s lošim namjerama” iz Federacije, Hrvatske i Srbije, dok je ministar

NAŠI DANI

OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE KOMANDANTA 1. DRINSKE BRIGADE ARBIH – ZAIMA IMAMOVIĆA

  Polaganjem cvijeća i učenjem dove na mezarju Ali-pašine džamije u Sarajevu danas je počelo obilježavanje 23. godišnjice od pogibije heroja sa Drine Zaima Imamovića, koji je poginuo u mjestu