Sutra sergija za pomoć narodu Maroka i Libije

Sutra sergija za pomoć narodu Maroka i Libije

U svim džamijama u domovini i dijaspori u petak, 15. septembra, nakon džuma namaza bit će organizirana sergija za pomoć narodu Maroka i Libije.

Razorni zemljotres koji je pogodio Kraljevinu Maroko i nezapamćene poplave u Libiji odnijele su veliki broj ljudskih žrtava i prouzročile ogromne materijalne štete.

– Potrebno je pružiti urgentnu pomoć nastradalom stanovništvu i iskazati solidarnost s prijateljskim zemljama s kojima nas vežu iskreni i bratski odnosi – poručili su iz Uprave za vjerska pitanja Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Maroko: Žena spašena ispod ruševina šestog dana nakon razornog zemljotresa

Šest dana nakon što je razorni zemljotres pogodio Maroko i nanio ogromnu štetu stambenim područjima, ispod ruševina je spašena žena, objavili su u četvrtak timovi za potragu i spašavanje.

Lokalni izvori rekli su za Anadolu da je žena spašena i izvučena iz ruševina zgrade u selu Tizi-n-Test, u provinciji Taroudant, u centralnom Maroku.

Preživjela je kolima hitne pomoći odvezena u terensku vojnu bolnicu udaljenu 60 kilometara.

Broj poginulih od posljedica razornog zemljotresa u Maroku povećan je na 2.946, dok su 5.674 osobe povrijeđene, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zemljotres magnitude 7 stepeni po Richterovoj skali dogodio se u noći 8. septembra u Maroku, sa epicentrom u oblasti El-Huz u Marakešu.

Osim Marakeša, zemljotres je pogodio i glavni grad Rabat te gradove Kazablanku, Meknes, Agadir i Fes.

Libija: Iz ruševina u Derni spašeno 510 osoba

Ekipe na terenu u libijskoj Derni iz ruševina su spasile 510 osoba.

I dalju traju akcije traženja i spašavanja nakon razornih poplava koje su pogodile Libiju.

“Lokalni i međunarodni timovi za traženja i spašavanje spasili su 510 ljudi iz ruševina u Derni”, rekao je Saadettin Abdulvekil, podsekretar Ministarstva zdravstva pri Vladi nacionalnog jedinstva.

Abdulvekil je napomenuo da je za Suse, El-Mehili i El-Verdiyye potrebna hitna intervencija, pa će se u narednim satima fokusirati na ove regije.

Oluja Daniel, koja je 10. septembra zahvatila centralni Mediteran i pogodila istok Libije, izazvala je poplave u gradovima Bengazi, Bejda, Merk, Suse i Derna.

Vlada libijskog nacionalnog jedinstva objavila je da je u poplavama poginulo 6.000 ljudi, a hiljade su nestale.

Izvor: Agencije

“Merhamet” i Rijaset IZBiH grade u Siriji 42 kuće, dvije škole i džamiju

Previous Komšić: Opstanak Bosne i Hercegovine zavisi od nas a ne od postojanja OHR-a
Next Bećirović: Tribunal je potvrdio i pravnu prirodu rata vođenog protiv međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

‘Ja sam u Srebrenici od 2003. godine meni nikada niko nije došao da mi kaže da mu je žao’

Amra Begić Fazlić, pomoćnica direktora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari kazala je kako je život u Srebrenici vječni podsjetnik na zločine koji su se desili ne samo jula 1995. “Jako je puno

NAŠI DANI

Da li je Bosna pojam slobode svijetu!? U Makedoniji bez potvrde o vakcinaciji zabranjen ulaz u sve objekte

U Sjevernoj Makedoniji danas stupa na snagu nova mjera zaštite protiv širenja zaraze koronavirusom, kojom se bez potvrde o primljenoj vakcini zabranjuje ulazak u svaki objekat, javljaju agencije. Ovo uključuje

NAŠI DANI

Novinarka RTL-a nakon učestalih napada na strane radnike u susjedstvu: ‘Naši fini zagrebački dečki. To je valjda ta kultura koja nam nije ni strana ni nepoznata’

U zadnjih mjesec dana najmanje sedmero stranih radnika je pretučeno, razbijene su im glave, prijetilo im se nožem, neke je grupa nasilnika bacila u jarak. Toga smo se i bojali.