‘Tehnološka olimpijada’ i uspjeh naših studenata

‘Tehnološka olimpijada’ i uspjeh naših studenata

Microsoft Corporacija je organizator tehnološkog takmičenja Imagine Cup, a koje je okuplja studente programere širom svijeta.

Ove godine u finalu ‘tehnološke olimpijade’ nastupio je i tim studenata sa Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Radi se o prestižnom takmičenju u primjeni savremenih tehnologija u implementaciji inovativnih rješenja.

U prvom krugu tim iz naše zemlje je bio bolji od četiri studenta završne godine mastera na Cambridge-u, te su završili među šest najboljih ekipa i osvojili drugo mjesto u Health kategoriji.

Tim čine studenti: Lana Mustafić, Selma Memić, Vedad Traljo i Haris Gušić, zajedno sa svojim mentorom, prof.dr. Denisom Mušićem.

Njihov projekat Mimea je “pametno” ogledalo napravljeno na Raspberry PI, povezano sa Azure uslugama. Ovo pametno ogledalo ima za cilj da pomogne ljudima koji pate od demencije i Alzheimerove bolesti, te da omogući monitoring opšteg zdravstvenog stanja starije osobe.

Tim iz Mostara, Bosne i Hercegovine, je jedina ekipa iz Evrope, pored V. Britanije, koja je bila u finalu ovog prestižnog takmičenja.

Previous Na Hrastovoj glavici obilježavanje godišnjice ubistva 124 logoraša
Next Upoznajte "Bosnian Barbie": Esmine lutke odjevene u bosansku narodnu nošnju

You might also like

NAŠI DANI

Dan otvorenih vrata UNZE – druženje sa nekoliko stotina maturanata

U kampusu Univerziteta u Zenici danas je održan Dan otvorenih vrata kojem je prisustvovalo više stotina maturanata iz Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona.  Učenici završnih razreda imali su priliku družiti se

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Zenici bio domaćin Državnog takmičenja u robotici

Univerzitet u Zenici (UNZE) bio je domaćin Državnog takmičenja u robotici, na kojem je u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” sudjelovalo 18 ekipa iz Sarajeva, Zenice i Tuzle. Pobjednici u sve

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Studenti Poslovne informatike Mostar: Solarna energija, naša održiva budućnost

Studenti druge godine studija Poslovne informatike Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru – Adnan Grebović, Enis Grebović, Harun Babović i Anes Habibija  pokrenuli su kampanju kojom prezentiraju solarnu energiju kao jedan