‘Tehnološka olimpijada’ i uspjeh naših studenata

‘Tehnološka olimpijada’ i uspjeh naših studenata

Microsoft Corporacija je organizator tehnološkog takmičenja Imagine Cup, a koje je okuplja studente programere širom svijeta.

Ove godine u finalu ‘tehnološke olimpijade’ nastupio je i tim studenata sa Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Radi se o prestižnom takmičenju u primjeni savremenih tehnologija u implementaciji inovativnih rješenja.

U prvom krugu tim iz naše zemlje je bio bolji od četiri studenta završne godine mastera na Cambridge-u, te su završili među šest najboljih ekipa i osvojili drugo mjesto u Health kategoriji.

Tim čine studenti: Lana Mustafić, Selma Memić, Vedad Traljo i Haris Gušić, zajedno sa svojim mentorom, prof.dr. Denisom Mušićem.

Njihov projekat Mimea je “pametno” ogledalo napravljeno na Raspberry PI, povezano sa Azure uslugama. Ovo pametno ogledalo ima za cilj da pomogne ljudima koji pate od demencije i Alzheimerove bolesti, te da omogući monitoring opšteg zdravstvenog stanja starije osobe.

Tim iz Mostara, Bosne i Hercegovine, je jedina ekipa iz Evrope, pored V. Britanije, koja je bila u finalu ovog prestižnog takmičenja.

Previous Na Hrastovoj glavici obilježavanje godišnjice ubistva 124 logoraša
Next Upoznajte "Bosnian Barbie": Esmine lutke odjevene u bosansku narodnu nošnju

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosanac napravio aplikaciju koja je hit u Americi i među top 5 plaćenih

  Jedna od njegovih aplikacija Spartan System dospjela je među top 5 plaćenih aplikacija u Sjedinjenim Američkim Državama, a za MojaBiH.ba ispričao je kako je sve počelo Arslan Hajdarević ima

Ekonomija/Biznis

Stipendije za program o poduzetništvu, poticaji za najbolje 20.000 KM

 Fondacija budućnosti u BiH, MIT Legatum centar i prestižni australski La Trobe univerzitet i ove godine nude 50 besplatnih stipendija za poseban program za mlade ljude u Bosni i Hercegovini

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bliznakinje Memagić isti dan diplomirale Medicinu – Imamo još jednu sestru koja je završila Pravni fakultet

U svakoj porodici je velika sreća i blagostanje kada sin ili kćerka završe studij i diplomiraju. Zamislite tek kada za isti dan dvije kćerke blizankinje diplomiraju na Medicinskom fakultetu. Upravo