Top s Kicelja označio početak ramazana u Tuzli

Top s Kicelja označio početak ramazana u Tuzli

Amir Osmanović osmi put je zapalio fitilj na topu koji je s tuzlanskog uzvišenja Kicelj označio početak ramazana.

Ovog ramazana top će ostati na Kicelju i postače će svakodnevno pucnjem obavještavati o vremenu iftara, javlja AA.

“Odlučili smo se da top ostane na Kicelju i da ovo postane autentična i tradicionalna lokacija u Tuzli. Čestitam svim muslimanima ramazan mubarek olsun, da u zdravlju isposte i u veselju dočekaju bajramske dane. Zahvaljujemo se Medžlisu islamske zajednice Tuzla, Gradu Tuzla i MUP-u TK, koji su nam pomogli s određenim dozvolama da i na ovaj način obilježimo početak ramazana i vrijeme za iftar”, kaže Mumin ef. Mumić, imam Hadžijske džamije u Novom naselju Solina.

Ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale očekuje se da će biti i određeni broj vjernika koji će na Kicelju iftariti i uživati u jedinstvenom pogledu na grad.

Kroz historiju prvi ramazanski top oglašavao se poslije ikindije posljednjeg dana mjeseca šabana, što je bila i najava početka ramazana. Top se u toku ramazanskih dana upotrebljavao u nekoliko navrata, najmanje dva, a u nekim mjestima i tri puta: ujutro za ustajanje na sehur, kada nastupi vrijeme početka posta (zora) i u vrijeme završetka posta (iftar). Tradicija pucanja topova u većini mjesta utihnula je krajem Drugog svjetskog rata. Devedesetih godina prošlog stoljeća topovi su ponovo oživjeli, najavljujući sehure i iftare.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama, navode iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije

Previous Predstavljena knjiga Amre Abadžić "Sarajevo - Najduža opsada"
Next Promocijom u zemljama Zaljeva Bosna ponovo privlači turiste s ovih značajnih tržišta

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Misterija kamenih kugli: ‘U selu nema bolesnih, niko nije imao rak i dugo se živi’ (Video)

U ovom videu donosimo priču o kamenim kuglama u Zavidovićima, koju nam je ispričao Nedžad Ikanović, na čijem imanju se nalaze.

BH RAZGLEDNICA

Zvanično otvoren dom PSD ‘Trebević’

Planinarsko-skijaško društvo (PSD) Trebević Sarajevo zvanično je za vikend otvorilo dom na Trebeviću kapaciteta 20 ležaja, a radost su podijelili s ljubiteljima prirode iz Sarajeva i Zenice. Na svečanom otvaranju tog

DUHOVNOST

Muftija Grabus na svečanosti povodom proglašenja Stare džamije u Goduši nacionalnim spomenikom BiH: Čuvajmo svoje vrijednosti

U džematu Goduša, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Visoko, danas je održan mevlud povodom proglašenja Stare džamije u Goduši nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a gost predavač ovom prilikom bio je