Tuzlanski kanton nadmašio ZDK te postao izvozni lider

Tuzlanski kanton nadmašio ZDK te postao izvozni lider

Zeničko-dobojski kanton do sada je činio 19 posto ukupnog izvoza Federacije Bosne i Hercegovine, što ga je ranijih godina promoviralo u lidera među kantonima kada je riječ o izvozu. No sada je izgubio dugogodišnju poziciju kantona s najvećim učešćem u izvozu FBiH.

Dobra vijest je da je konkurencija Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog, inače dva najrazvijenija industrijska proizvođačka kantona u ovoj godini donijela porast novčane vrijednosti u ukupnom izvozu Bosne i Hercegovine.

Zeničko-dobojski kanton je, ako posmatramo relevantne podatke za prvih šest mjeseci ove godine, povećao izvoz na 1,2 milijarde, što je znatno više u odnosu na prošlu godinu, ali to nije bilo dovoljno da zadrži dugodišnju poziciju lidera među kantonima.

Posljednjih nekoliko mjeseci bilježi se rast izvoza, što dodatno ohrabruje privrednike. Ipak, s druge strane, za dodatna poboljšanja privredne situacije, ali i za pozitivan trend privrednog rasta i dalje su neophodne zakonske promjene kojima bi se konkurentnost pojačala na više kompanija, ali i kantona.

Lidersku poziciju u ukupnom izvozu Federacije i Bosne i Hercegovine Zeničko-dobojski kanton je ponovno prepustio Tuzlanskom kantonu. Priličan pad bilježi se u prerađivačkoj industriji, dok su najveći izvoznici i dalje globalne kompanije ZDK-a.

Ukupni izvoz ZDK-a čini 19 posto izvoza Federacije Bosne i Hercegovine. Statistički gledano, u odnosu na prethodnu, ove godine nominalno je veći za 17 posto. Ipak, pozitivan trend rasta u drugim kantonima donio je pomjeranja na listi izvoza.

„Došlo je do porasta cijena na tržištu i samim tim je došlo do skoka s milijardu i 480 miliona, koliko je bilo u prvih devet mjeseci prošle godine za TK, na sada nešto više od dvije milijarde KM“, navodi Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

Iako se programima konkurentnosti malih i srednjih preduzeća te aktivnim mjerama zapošljavanja utječe na stanje privrede, prepreka i dalje je neusvojeni set zakona iz oblasti javnih finansija. Prijedlog Zakona o doprinosima „zakočen“ je u proceduri Federalnog parlamenta te dugoočekivani Zakon o porezu na dohodak i dopune Zakona o porezu na dobit u FBiH još su na čekanju, pa nije realno očekivati značajnije promjene na tržištu rada.

„Ti bi zakoni zasigurno olakšali mnoge poslovne odluke kompanijama, lakše bi se pristupalo novim investicijama u proizvodne pogone. Osnovni problemi koje potencijalni investitori ovdje imaju jeste što do kraja ne mogu da sagledaju narednih 5-6 godina šta će se dešavati u zakonskoj regulativi“, naglašava Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

Pozitivna konkurentnost bosanskih kompanija je i uprskos tome doprinijela da pokrivenost uvoza izvozom bude veća, što potvrđuje činjenica da je izvoz iz Bosne i Hercegovine povećan za 35-40% u odnosu na posmatrani period prošle godine, čime su zadržane dobre pozicije u globalnim lancima snabdijevanja.

(MiruhBosne/federalna.ba)

Previous Proces koji traje deset godina: Osnovni sud u Srebrenici utvrdio diskriminaciju bošnjačkih đaka iz Konjević Polja
Next Obilježena 29. godišnjice formiranja 101. motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina među šest najboljih zemalja po jednakopravnosti radno sposobnih žena

  Vijeće za vanjske odnose (CFR) provelo je istraživanje za Svjetsku banku (WB) o jednakopravnosti radno sposobnih žena u svijetu. Istraživanjem globalnog indeksa prema kojem su rangirane zemlje u odnosu

MADE IN BOSNIA-387

Sanski Most: CNC LAB zapošljava oko 30 ljudi, a prosječna dob uposlenika je 21 godina

Sanski Most je u posljednje tri godine postao prepoznatljiv po nekoliko kompanija koje su pokrenute zahvaljujući inicijativi dijasporske zajednice. Jedna od takvih investicija, pokrenuta zahvaljujući prenosu znanja, iskustva i poslovnih

MADE IN BOSNIA-387

Bosanska piletina u Hong Kongu, Emiratima.. u 2018. doći će i do Afrike

  Firme iz peradarskog sektora su imale jako dobru godinu, a od nove očekuju još više • Čeka se izvoz u EU Protekla godina za sektor peradarstva bila je izuzetno