U Goraždu  manifestacija “Dan 1. Drinske brigade – Zaimov do, da se pamti 2022”

U Goraždu manifestacija “Dan 1. Drinske brigade – Zaimov do, da se pamti 2022”

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca u Goraždu je održana manifestacija ”Dan 1. Drinske brigade – Zaimov do, da se pamti 2022.”, javlja Fena.

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji kojom se njeguje sjećanje na legendarnog komandanta Zaima Imamovića i saboraca koji su dali veliki doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije.

Tim povodom održan je planinarski pohod tokom kojeg su učesnici prešli dionicu do lokaliteta Zaimov do, do kojeg su tradicionalni maraton dug 32 kilometra ”Tragom drinskih brigada” istrčali i goraždanski atletičari.  

 – Članovi Atletskog kluba Goražde sa Rorova su započeli tradicionalni maraton kojim na svoj način daju doprinos obilježavanju značajnih događaja i datuma iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata. U gradskoj etapi maratona kratko smo se zaustavili kako bi odali počast ubijenoj djeci Goražda, a to smo učinili i na spomen obilježju Zaimov do gdje smo zajedno s ostalim učesnicima manifestacije odali počast legendarnom komandantu i njegovim saborcima – kazao je predsjednik kluba Zaim Šuman.

U Udruženju za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca naglašavaju da nizom aktivnosti nastoje baštiniti sjećanje na vrijeme kada je rahmetli Zaim Imamović osnovao 1. Drinsku brigadu i njen veliki doprinos u odbrani ovih prostora.

– Prije 30 godina, 9.maja 1992. godine, rahmetli komandant Zaim, u mjestu Zaimov do okupio je dobrovoljce koji su bili spremni da brane ovaj dio Bosne i Hercegovine, u namjeri da se formiraju prve vojne formacije. Oni su ušli u sastav prvog bataljona 1. Drinske brigade koja je formirana 13. – 14.maja a koja je dala nemjerljiv doprinos u odbrani od agresije, dok je više od 500 njenih pripadnika dalo svoje živote – podsjetio je predsjednik udruženja Selim Imamović.

U znak sjećanja na to vrijeme, danas će u školi na Posestri, u organizaciji mjesne zajednice, biti otvorena i spomen soba 1. Drinskoj brigadi.

Manifestacija će biti okončana sutra obilaskom spomen obilježja i odavanjem počasti, na svim lokalitetima u nekadašnjoj ratnoj zoni odgovornosti 1. Drinske brigade. 

Izvor: Agencije

Previous Motivi bosanskog ćilima od cvijeća u centru Cazina
Next Svečanom akademijom ispraćena 472. generacija maturanata GHB medrese

You might also like

NAŠI DANI

Komšić poručio Brnabić: Granice Bosne i Hercegovine neupitne, prestanite se poigravati

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je danas na izjavu premijerke Republike Srbije Ane Brnabić koja je, govoreći o ukidanju granice između Albanije i Kosova, kazala da

NAŠI DANI

Predstavnici “Merhameta” uručili pomoć migrantima u Salakovcu

  Delegacija Humanitarne organizacije “Merhamet” posjetila je izbjeglički centar u Salakovcu kod Mostara te uručila pomoć u sredstvima za higijenu i ćebadima za sve migrante i paketima s opremom za

NAŠI DANI

Reprezentativac Todorović donirao zaštitnu opremu Domu zdravlja u Tuzli

Bosanskohercegovački reprezentativac Darko Todorović poslao je prijeko potrebnu donaciju Domu zdravlja Dr. Mustafa Šehović u Tuzli, piše SportSport. Naime, danas su u tuzlanski dom zdravlja stigli paketi u kojima se