U Kljunima kod Nevesinja obilježena 31. godišnjica stradanja nedužnog bošnjačkog stanovništva

U Kljunima kod Nevesinja obilježena 31. godišnjica stradanja nedužnog bošnjačkog stanovništva

Prigodnim programom jučer je u Kljunima kod Nevesinja, u prisustvu velikog broja raseljenih Bošnjaka ovog kraja i zvaničnika iz javnog i društvenog života u Hercegovini obilježena 31. godišnjica stradanja nedužnog civilnog stanovništva.

Organizacijom programa evocirane su uspomene na sve nedužne žrtve zločina koje je počinila Vojska Republike srpske i na golgote kroz kroje su prošli nevesinjski Bošnjaci početkom agresija na Bosnu i Hercegovinu.

– Ne smijemo zaboraviti da je u Nevesinju u šestom mjesecu 1992.g. ubijeno 307 Bošnjaka. Njihova tijela su nalažena u masovnim grbnicama i jamama. Tokom čitavog rata od 1992.g. do 1995.g. život je za odbranu BiH dalo 509 Nevesinjac i njihova imena su ispisana na pločama spomen obilježja. Jedni su stradali od jednog a drugi od drugog agresora. Poginulo je 126 pripadnika A R BiH, 383 civila, od oružanih formacija Rs-a 376 i 133 od hrvatskih oružanih formacija – kazao je Šerif Bojičić, predsjednik organizacionog odbora obilježavanja godišnjice zločina.

Za sudbinu 120 osoba i njihove posmrtne ostatke porodice još ništa ne znaju. Obzirom na protok vremena i šutnju nadležnih institucija i to pitanje, izvjesno je, pod znakom je velikog upitnika.

– Ja najviše zamjeram što je malo ratnih zločinaca osuđeno za zločine u Nevesinju. Zanemarljivo mali broj njih. U narednom periodu očekujemo još nekoliko takvih presuda – dodao je Bojičić.

Program obilježavanja godišnjice zločina počeo je dočekom učesnika jedanaestog po redu Marša mira. U znak sjećanja i odavanja počasti svim nevinim žrtvama oko stotinjak učesnika marša je preko vrleti planine Velež od Mostara do Kljuna pješačilo je dva dana. Na samom prevoju planine zadesila je ih jaka kiša, krupa i grmljavina, no nije ih pokolebala jer su bili predani cilju odavanja počasti nedužno stradalom stanovništvu. Među njima je bila i Merima Šipković-Begić, u čijoj je porodici ubijeno deset osoba. Najmlađa od njih bila je bezimena beba sa samo deset dana starosti. Merima je 92.g. imala samo četiri godine i sjeća se samo nekih stravičnih detalja. Sjeća se da je u panici njena majka s ruke skidala prsten jer su bilo okruženi vojnicima. Ni slutila nije da se radilo o vojnicima A R BiH.

– Htjela se oprostiti od nas , vidjela je da dolaze vojnici i ona je već pala u paniku, počela se opraštati s nama – prisjetila se Merima.

Tokom Marša mira ona je nabrala buket šumskog cvijeća koji je sa svoje dvoje djece položila na spomen obilježje u Kljunima.

Zločini Vojske Republike srpske bili su masovni i stravični na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, podsjetio je Šerif Špago, ratni komandant i zastupnik u Parlamentarnoj Skupštini BiH.

– Puno je ovakvih mjesta u BiH gdje je počinjen zločin. Možda je prilika da se razmišlja o jedinstvenom načinu obilježavanja i sjećanja na žrtve odbrambeno oslobodilačkog rata. Ono o čemu moramo glasnije govoriti je činjenica da se u posljednje vrijeme negiraju zločini, genocid i pravosnažne presude u Hagu stoga s ovog mjesta moramo pozvati nosioce pravosudnih funkcija, pogotovo Tužilaštvo BiH, da u skladu sa važećim propisima i zakonima procesuiraju takve osobe , jer takve osobe ponovo unose nemir u narod, ponovo izazivaju strahove kod ljudi koji su u proteklom ratu preživjeli sve i svašta – kazao je Špago.

On je pozvao sve pojedince i institucije koji imaju određena saznanja o zločinima i zločincima da ih prijave nadležnim instancama, da ih se privede licu pravde jer mir i pomirenje je moguć samo ako svi zločinci budu odgovarali za svoja zločinačka djela.

Tokom program okupljenim Nevesinjcima i njihovim prijateljima obratili se i glavni imam Medžlisa IZ-e Nevesinje Mehmed-ef. Čopelj. Program je završen poklanjanjem hatma dove svim ubijenim i poginulim Bošnjacima Nevesinja.

(Preporod.info/MiruhBosne)

Previous Srebrna medalja za Nedžada Husića na Evropskim Igrama u Krakowu
Next U Bratuncu teško pretučen mladić bošnjačke nacionalnosti

You might also like

NAŠI DANI

Dres Edina Džeke prodat za 10.000 BAM

Ermin Bureković iz Zenice, vlasnik kompanije Feko-Sale, Lider supermarket, “pobijedio” je na humanitarnoj aukciji, koju su zajednički organizovali napadač Intera i Udruženje Pomozi.ba, za potpisani dres kapitena nogometne selekcije BiH

SPORT

Barca, Real, Bayern – najbolji se otimaju za Pjanića

Miralem Pjanić nalazi se na radaru madridskog Reala. Vijest je to koju danas na svojoj naslovnici donosi španska Marca, medij koji je jako blizak klubu sa Santiago Bernabeua. Marca piše

NAŠI DANI

Prvi dan ”Marša mira” protekao dobro, učesnici odmaraju u Liplju

Više od 2.000 učesnika ”Marša mira“ koji su jutros krenuli iz Nezuka, odmaraju večeras u kampu Liplje, gdje će sutra klanjati bajram-namaz i nastaviti dalje rutom prema Potočarima, u Bosni