U knjizi ‘Magični svijet Ilira’ tri autora opisala život ilirskog naroda

U knjizi ‘Magični svijet Ilira’ tri autora opisala život ilirskog naroda

Polazeći od pitanja porijekla imena Iliri koje se u jednom trenutku historije manifestiralo kao ime rimske provincije, autori knjige “Magični svijet Ilira: historija zaboravljene civilizacije” otvaraju vrata magičnog perioda historije i uvode čitatelja u svijet zaboravljene civilizacije i naroda.

Kazala je to danas na predstavaljanju ove knjige na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu  dr. Amra Šačić Beća, koja je pripremila knjigu zajedno sa Salmedinom Mesihovićem i Edinom Valetovcem.

– To je knjiga koja obiluje ilustracijama, historijskim izvorima, knjiga koja je pisana jezikom razumljivim svima. Za ovu knjigu volim reći da je knjiga koja se bavih historijom prostora koji mi nazivamo svojom domovinom – istakla je Šačić Beća

Ilustriran je perod od 2000 godina, od 1500. godine p.n.e do 500. godine n.e., kada počinje srednji vijek, a na osnovu historijskih izvora, arheoloških, etnografskih, antropoloških i etnoloških.

– Premda je riječ o stručnjacima za antički period, njihov naučni habitus nije isti, kao ni metodologija rada. Međutim, to je, zapravo, prednost ove knjige jer pruža mogućnost da se djelimično izdignemo iznad tradicionalnog horizonta spoznaje o Ilirima, kao i to da nam se ukaže na viziju drugačije naučne diskusije. S jedne strane, koautorski rad na ovoj knjizi bio je izuzetno izazovan, a, nasuprot tome, bio je i jednako inspirativan – dodala je Šačić Beća.

Kako je kazao recenzent prof.dr. Almir Marić, knjiga “Magični svijet Ilira – Historija zaboravljene civilizacije” predstavlja izuzetno djelo iz oblasti antičke historiografije.

– Na dopadljiv i popularan način obrađuje najvažnije teme iz perioda antike na prostoru zapadnog Balkana. Obrađen je period duži od hiljadu godina, uz analizu najvažnijih vojnih, upravnih, privrednih i religijskih kretanja. Knjiga je jezikom i stilom prilagođena široj čitalačkoj publici a sadržajem vrlo zanimljiva i onim boljim poznavaocima ove tematike – kazao je Marić.

– Promociju je pratila i izložba historijskih ilustracija pod istim imenom autora Emira Durmiševića.

Magični svijet Ilira

Knjiga je pisana na bosanskom jeziku.

(Fena/MiruhBosne)

Previous Konjević Polje: U toku potraga za posmrtnim ostacima u dvorištu Fate Orlović
Next BPK: Danom otvorenih vrata u kasarni Kosova obilježena 30. godišnjica formiranja Armije R BiH

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Zvanično otvoren Internacionalni sarajevski sajam knjige, moto ‘Moć knjige’

Ceremonijom u Dvorani ‘Mirza Delibašić’ Centra ‘Skenderija’ zvanično je otvoren 33. Internacionalni sarajevski sajam knjiga, a ovogodišnji moto je ‘Moć knjige’, javlja Fena. Književnica Hedina Tahirović-Sijerčić zvanično je otvorila ovogodišnji

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Održana tribina pod nazivom „Bosanski jezik – pitanje identiteta“

  „Bosanski jezik – pitanje identiteta“ naziv je tribine koja je sinoć održana u Kulturno-obrazovnom centru “Muhamed Hevai Uskufi” u Dobrnji. Predavač je bio Meša Pargan, književnik i novinar. Video

RIJEČ-

Kemal Čopra: “Hadžibeg” privlači dobre ljude i budi ono najbolje u nama

Knjiga “Hadžibeg”, autora Kemala Čopre je čist bosanski proizvod. Hadžibeg je najpoznatiji cvijet bosanskih avlija, simbol iskonske ljubavi prema domu. Bosanci su se rasuli svugdje po svijetu, ali ih “Hadžibeg”