U knjizi ‘Magični svijet Ilira’ tri autora opisala život ilirskog naroda

U knjizi ‘Magični svijet Ilira’ tri autora opisala život ilirskog naroda

Polazeći od pitanja porijekla imena Iliri koje se u jednom trenutku historije manifestiralo kao ime rimske provincije, autori knjige “Magični svijet Ilira: historija zaboravljene civilizacije” otvaraju vrata magičnog perioda historije i uvode čitatelja u svijet zaboravljene civilizacije i naroda.

Kazala je to danas na predstavaljanju ove knjige na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu  dr. Amra Šačić Beća, koja je pripremila knjigu zajedno sa Salmedinom Mesihovićem i Edinom Valetovcem.

– To je knjiga koja obiluje ilustracijama, historijskim izvorima, knjiga koja je pisana jezikom razumljivim svima. Za ovu knjigu volim reći da je knjiga koja se bavih historijom prostora koji mi nazivamo svojom domovinom – istakla je Šačić Beća

Ilustriran je perod od 2000 godina, od 1500. godine p.n.e do 500. godine n.e., kada počinje srednji vijek, a na osnovu historijskih izvora, arheoloških, etnografskih, antropoloških i etnoloških.

– Premda je riječ o stručnjacima za antički period, njihov naučni habitus nije isti, kao ni metodologija rada. Međutim, to je, zapravo, prednost ove knjige jer pruža mogućnost da se djelimično izdignemo iznad tradicionalnog horizonta spoznaje o Ilirima, kao i to da nam se ukaže na viziju drugačije naučne diskusije. S jedne strane, koautorski rad na ovoj knjizi bio je izuzetno izazovan, a, nasuprot tome, bio je i jednako inspirativan – dodala je Šačić Beća.

Kako je kazao recenzent prof.dr. Almir Marić, knjiga “Magični svijet Ilira – Historija zaboravljene civilizacije” predstavlja izuzetno djelo iz oblasti antičke historiografije.

– Na dopadljiv i popularan način obrađuje najvažnije teme iz perioda antike na prostoru zapadnog Balkana. Obrađen je period duži od hiljadu godina, uz analizu najvažnijih vojnih, upravnih, privrednih i religijskih kretanja. Knjiga je jezikom i stilom prilagođena široj čitalačkoj publici a sadržajem vrlo zanimljiva i onim boljim poznavaocima ove tematike – kazao je Marić.

– Promociju je pratila i izložba historijskih ilustracija pod istim imenom autora Emira Durmiševića.

Magični svijet Ilira

Knjiga je pisana na bosanskom jeziku.

(Fena/MiruhBosne)

Previous Konjević Polje: U toku potraga za posmrtnim ostacima u dvorištu Fate Orlović
Next BPK: Danom otvorenih vrata u kasarni Kosova obilježena 30. godišnjica formiranja Armije R BiH

You might also like

HISTORIJA

‘Preporod’ organizirao tribinu ‘Trg Goražde u srednjem vijeku’

Bošnjačka zajednica kulture (BZK) ”Preporod” Goražde organizator je  tribine ” Trg Goražde u srednjem vijeku”  na kojoj je govorila dr. historijskih nauka i naučna saradnica Instituta za historiju Elmedina Duranović. Riječ

HISTORIJA

Glasovit Bošnjak: Osman-paša Pazvanoglija

Poljski inžiniri preudesiše mu sustav utvrda vidinskih. Divna mu vojska sastojala je od Arbanasa, Turaka i Bugara; pošljednji su mu osobito valjali kao konjanici. Baše kirdžalija stupiše u njegovu službu,

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Objavljena knjiga ‘Alija Izetbegović zvanično i nezvanično’, novinara Šefke Hodžića

Šefko Hodžić objavio je knjigu pod nazivom ‘Alija Izetbegović zvanično i nezvanično’, koja sadrži brojne tekstove što ih je napisao kao novinar ali i one nastale nezvanično u razgovoru sa