U Kreševu otkrivena zaboravljena nekropola sa stećcima

U Kreševu otkrivena zaboravljena nekropola sa stećcima

Nekropola sa stećcima, za koju se vjerovalo da je potpuno nestala prije više od stotinu godina, otkrivena je u Kreševu, starom bosanskom kraljevskom gradu u srednjoj Bosni, a stručnjaci tvrde da je pronađeno pravo izgubljeno blago.

O nekropli, otkrivenoj na lokalitetu Polje, postoji samo jedan spomen, a pretpostavljalo se da je nestala tokom 19. vijeka, kada je, navodno, zbog niveliranja i pretvaranja u oranicu, nasuta riječnim oblutcima, a njena površina prekrivena slojem humusa.

“Na taj način je ova nekropola zapravo prokopana i smatrano je da je uništena i da više ne postoji “, kaže u razgovoru za Fenu voditelj Instituta za arheologiju pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Adnan Kaljanac.

Već prvog dana areheloških istraživanja pronađeno je šest stećaka i jedan grob, a u nastavku iskopavanja otkriveno je ukupno 30-ak stećaka. Međutim, vjeruje se da to nije konačna brojka i da je nekropola dosta veća.

“Među pronađenim spomenicima su stećci različitih veličina, a najviše je sanduka, uz potencijalno jedan sljemenjak. Otkrili smo i nekoliko grobova koji nemaju stećke, a to znači da ih je neko vjerovatno uništio ili odnio, odnosno ugradio u svoje stambene objekte ili nešto slično. Vidljivo je da su neki stećci, već prije zakopavanja nekropole, iskorišteni kao građevinski materijal s obzirom na to da se vide tragovi razbijanja i klesanja”, ističe Kaljanac.

Zaboravljena nekropola pronađena je na lokaciji na kojoj je bila planirana izgradnja policijske stanice, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srednjobosanskog kantona (SBK) tvrde kako su, zbog arheoloških istraživanja, radovi odgođeni.

“Pred početak radova dobili smo informaciju od Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH i od Zavičajnog muzeja u Travniku da bi bilo poželjno uraditi arehološka istraživanja na tom području, a zbog saznanja da na okolnim parcelama postoji izvjestan broj stećaka. Nakon toga smo angažirali arheologe iz Muzeja u Travniku i tim u kojem je i profesor Adnan Kaljanac, te je odmah na početku istraživanja pronađen određeni broj stećaka. MUP je zaustavio svoje aktivnosti dok ne bude završeno istraživanje”, kazao je Vidović za Fenu.

Novootkrivena nekropola sa stećcima nije jedina na području Kreševa, a one na lokalitetima Brdo u Deževicama, Kose, Crkvenjak i Klupe proglašene su nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

Previous Željezničar uvjerljivo slavio u vječitom derbiju na Grbavici
Next Jahić: ANUBiH je najodgovornija da govori o jeziku, a ona šuti (VIDEO)

You might also like

BAŠTINA

Bugojanka Munevera Đuliman sa svojim sestrama otkala stotine ćilima

Tradicija tkanja ćilima polako nestaje na bosanskohercegovačkim prostorima, jer je interes građana da ih imaju u svojim domovima sve manji – kaže u razgovoru za Fenu 63-godišnja Munevera Đuliman iz

BH RAZGLEDNICA

Ergela bosanskih brdskih konja kod Stoca: Konjima treba malo ljubavi i truda

U Boljunima kod Stoca osnovan je prvi uzgojni centar zaštićenih bosanskih brdskih konja u ovom dijelu Hercegovine, a riječ je o ergeli koju su oformila braća Boško i Domagoj Šutalo, piše

KULTURA I UMJETNOST

Muamer Mujčić: Izradom maketa bosanske kuće protiv zaborava tradicije (Video)

  Glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo postao je nezaobilazna destinacija za turiste iz svih dijelova svijeta. Dok šetaju ulicama Sarajeva, osim što imaju priliku vidjeti tragove višestoljetne historije koja