U Mostaru dižu spomenik ‘prvoj fudbalskoj lopti u Bosni i Hercegovini’

U Mostaru je zvanično pokrenuta inicijativa, ali i podnesen zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti, kako bi na zapuštenom igralištu u Sjevernom logoru bio podignut spomenik “prvoj fudbalskoj lopti na prostoru nekadašnje SFR Jugoslavije i Bosne i Hercegovine”.

“Na lokalitetu Sjevernog logora 1903. godine donesena je prva fudbalska lopta na prostor bivše Jugoslavije od strane austrougarskih oficira. Tu su ujedno počeli i prvi fudbalski treninzi. Oficiri Nag i Manu bili su prvi treneri. Prva utakmica odigrana je 16. oktobra 1903. godine između ekipe Austrougarske vojske i radničke sportske omladine grada Mostara”, rekao je reporterskoj ekipi Anadolu Agency (AA) u Mostaru profesor Izudin Tanović, predsjednik Ženskog nogometnog/fudbalskog kluba Mostar i čovjek kojeg u gradu na Neretvi nerijetko u šali nazivaju “živom fudbalskom enciklopedijom”.

Upravo na terenu u Sjevernom logoru, gdje je 1903. godine odigrana prva fudbalska utakmica u BiH, 2012. sa radom počeo je i ŽN/FK Mostar, te su njegovi čelnici zbog toga pokrenuli inicijativu o podizanju spomenika, kako Mostarci jedinstveno tvrde, “prvoj fudbalskoj lopti pristigloj na prostor nekadašnje Jugoslavije, samim time i današnje nezavisne Bosne i Hercegovine”.

“To nas je iniciralo da se podsjetimo tih dana, odnosno dolaska prve lopte u Bosnu i Hercegovinu i na prostor bivše Jugoslavije, tako da smo pokrenuli inicijativu da se podigne spomen ploča sa fudbalskom loptom gdje će pisati da je odigrana prva utakmica, odnosno da je tu bila prva lopta donesena na prostor BiH, tj. bivše Jugoslavije”, kaže profesor Tanović.

Početkom 20. vijeka, tačnije 11. maja 1903. godine, prva fudbalska lopta donesena je u Mostar i to iz Budimpešte. Konkretno, donio je Bernard Lajhner. Godinu kasnije, Svjetska fudbalska asocijacija (FIFA) osnovana je u Parizu, piše Anadolu Agency.

Previous Najjači čovjek u BiH 9. maja u Novom Sadu brani boje naše zemlje
Next Sarajevska općina Novi Grad dostojanstveno obilježila 15. April, Dan ARBiH

You might also like

SPORT

Niko im nije dao gol – Maroko u polufinalu Mundijala

Fudbalska selekcija Maroka plasirala se u polufinale Svjetskog prvenstva koje se igra u Državi Katar. Marokanci su u četvrtfinalnoj utakmici pobijedili favorizovani Portugal – 1:0. Pobjedonosni gol postigao je En

SPORT

Košarka: Bosna bolja i od Bugarske

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je Bugarsku u posljednjoj utakmici kvalifikacija za Eurobasket 2022 – 80:61. Naši košarkaši vraćaju se na evropsku scenu, kao prvi iz svoje kvalifikacionegrupe. Nova

SPORT

Priština domaćin Mediteranskih igara 2030.

Kosovo će organizovati Mediteranske igre 2030. godine. To je u petak odlučila Generalna skupština Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara (ICMG) koja je održana u Heraklionu u Grčkoj. Kandidaturu Kosova, odnosno Prištine,