U Mostaru dižu spomenik ‘prvoj fudbalskoj lopti u Bosni i Hercegovini’

U Mostaru je zvanično pokrenuta inicijativa, ali i podnesen zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti, kako bi na zapuštenom igralištu u Sjevernom logoru bio podignut spomenik “prvoj fudbalskoj lopti na prostoru nekadašnje SFR Jugoslavije i Bosne i Hercegovine”.

“Na lokalitetu Sjevernog logora 1903. godine donesena je prva fudbalska lopta na prostor bivše Jugoslavije od strane austrougarskih oficira. Tu su ujedno počeli i prvi fudbalski treninzi. Oficiri Nag i Manu bili su prvi treneri. Prva utakmica odigrana je 16. oktobra 1903. godine između ekipe Austrougarske vojske i radničke sportske omladine grada Mostara”, rekao je reporterskoj ekipi Anadolu Agency (AA) u Mostaru profesor Izudin Tanović, predsjednik Ženskog nogometnog/fudbalskog kluba Mostar i čovjek kojeg u gradu na Neretvi nerijetko u šali nazivaju “živom fudbalskom enciklopedijom”.

Upravo na terenu u Sjevernom logoru, gdje je 1903. godine odigrana prva fudbalska utakmica u BiH, 2012. sa radom počeo je i ŽN/FK Mostar, te su njegovi čelnici zbog toga pokrenuli inicijativu o podizanju spomenika, kako Mostarci jedinstveno tvrde, “prvoj fudbalskoj lopti pristigloj na prostor nekadašnje Jugoslavije, samim time i današnje nezavisne Bosne i Hercegovine”.

“To nas je iniciralo da se podsjetimo tih dana, odnosno dolaska prve lopte u Bosnu i Hercegovinu i na prostor bivše Jugoslavije, tako da smo pokrenuli inicijativu da se podigne spomen ploča sa fudbalskom loptom gdje će pisati da je odigrana prva utakmica, odnosno da je tu bila prva lopta donesena na prostor BiH, tj. bivše Jugoslavije”, kaže profesor Tanović.

Početkom 20. vijeka, tačnije 11. maja 1903. godine, prva fudbalska lopta donesena je u Mostar i to iz Budimpešte. Konkretno, donio je Bernard Lajhner. Godinu kasnije, Svjetska fudbalska asocijacija (FIFA) osnovana je u Parizu, piše Anadolu Agency.

Previous Najjači čovjek u BiH 9. maja u Novom Sadu brani boje naše zemlje
Next Sarajevska općina Novi Grad dostojanstveno obilježila 15. April, Dan ARBiH

You might also like

SPORT

‘Mi ćemo dati sve za Bosnu i Hercegovinu i za ovaj grb’

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine selekciju Češke rezultatom 98:90. Bio je ovo susret sa dva potpuno suprotna poluvremena, a

SPORT

Taekwondo: Zlatna medalja Džejle Makaš na Evropskom kadetskom prvenstvu (Video)

  Mlada bosanskohercegovačka taekwondo reprezentativka Džejla Makaš osvojila je zlatnu medalju na Evropskom kadetskom prvenstvu koje se održava u španskom odmaralištu Marine d’or. Reprezentaciju Bosne i Hercegovine na tom takmičenju predstavlja 11 takmičara

SPORT

Nogometašice primjer fudbalerima: „Napravile smo dobar rezultat i cure su pokazale kako se bori za ovaj grb i ovu državu“

Ženska „A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine remizirala je danas 1:1 u Zenici sa Slovenijom u utakmici drugog kola grupe B4 UEFA Lige nacija. Nakon utakmice selektorka Samira Hurem je izjavila: