U Sarajevu danas počinje 4. AJB DOC Film Festival

U Sarajevu danas počinje 4. AJB DOC Film Festival

Projekcijom filma “Faith i Branko”, autorice Catherine Harte, u sarajevskom Multimedijalnom centru Kovači večeras će biti otvoren 4. po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) koji će trajati do 14. septembra, javlja AA.

Od oko 300 prijavljenih filmova, u programu AJB DOC Film Festivala, čiji je Anadolu Agency globalni komunikacijski partner, ove godine će biti prikazana 23 filma u četiri selekcije (Takmičarski program, Last Minute Cinema, Smart Doc i AJB Prikazuje), među kojima osam regionalnih, pet bh. premijera i šest svjetskih, te tri specijalne projekcije. U takmičarskom programu biće prikazano 11 dokumentarnih filmskih ostvarenja. Svi filmovi će biti prikazani u sarajevskom kinu Cineplexx.

Film “Faith i Branko”, koji otvara ovogodišnji AJB DOC, intimna je priča i drama o dvoje muzičara, britanskoj harmonikašici i romskom violinisti, koje, uprkos kulturološkim razlikama, ipak spaja muzika.

Ono što je značajno za četvrto izdanje AJB DOC-a jeste da se festival vraća u kino sale, nakon što je prošli zbog pandemije koronavirusa održan u online formi. Istovremeno, program će biti dostupan i putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj web stranici ajbdoc.ba, putem koje će se svi filmovi moći pogledati besplatno i bez registracije.

Izazovi s kojima se društvo susreće od početka pandemije COVID-19, ali i izazovi koje su pojedinci širom svijeta nametnuli sami sebi ili im ih je društvo postavilo, nametnuli su temu vodilju četvrtog AJB DOC Film Festivala, koja je simbolično predstavljena na svim vizuelnim materijalima.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri kojeg čine nagrađivani filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, rediteljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti “AJB DOC Main Award”.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Karte za sve projekcije su u prodaji, a svi zainteresovani karte mogu kupiti u Box Officeu Cineplexxa Sarajevo, gdje će i biti prikazan cjelokupan festivalski program. Cijena karte za projekciju jednog filma je pet konvertibilnih maraka (KM).

Raspored projekcija AJB DOC Film Festivala, kao i sinopsisi filmova, dostupni su na službenoj web-stranici ajbdoc.ba, kao i sve ostale potrebne informacije.

Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala održava se uz pokroviteljstvo BH Telecoma i u partnerstvu sa Samsungom.

AJB DOC Film Festival vraća se u kinodvorane s pomno odabranom selekcijom najboljih svjetskih i regionalnih dokumentarnih filmova.

Nakon godine u kojoj su filmski festivali širom svijeta bili prebačeni na online platforme uslijedila je godina u kojoj smo učili kako živjeti s pandemijom. U želji da održe kontinuitet te da i ove godine publici omoguće da gleda najbolje dokumentarne filmove snimljene u tekućoj godini, organizatori AJB DOC-a susreli su se s brojnim izazovima, koje su u konačnici uspješno prevladali, ponovno ponudivši publici doživljaj gledanja najboljih svjetskih i regionalnih dokumentarnih filmova u kinodvoranama.

U isto vrijeme, zadržali su online platformu putem koje su pažljivo odabrani dokumentarni filmovi dostupni za gledanje široj publici.

“Imali smo gotovo 300 prijavljenih filmova i bio je veliki izazov pogledati ih. U međuvremenu smo pratili sve festivale online i ta avantura je također predstavljala izazov, jer bi, jednostavno, bilo nemoguće fizički biti na svim tim festivalima”, kaže Lejla Dedić, koja je sa Đanijem Hasečićem i Seadom Kreševljakovićem, izabrala filmove za ovogodišnji AJB DOC.

Napominje kako je radila od kuće i “imala priliku platforme svih festivala pogledati baš detaljno”.

“To mi je dalo uvid u širu sliku šta se to dešava na festivalima – i programski i industrijski – te koji su noviteti, a koji problemi. Izazov je bio i na taj način učiti od drugih”, dodaje Dedić.

Izazovi se prožimaju kroz radnje filmova

Prilikom odabira filmova selektori su se vodili, prije svega, uredničkim i produkcijskim standardima Al Jazeere Balkans, a u konačnici su u program Festivala uvrštena 23 filma.

“Bitno nam je da gledaocima predstavimo istinite ljudske priče s kojima se naši gledaoci mogu vrlo lako poistovjetiti, tugovati, veseliti se ili kritički analizirati”, ističe Hasečić.

U suštini, nastavlja “svaki od selektovanih filmova prikazuje određeni izazov – pojedinačni ili društveni – koji su akteri filma proživjeli, tako da je zaista bilo teško odabrati 23 filma za ovogodišnje izdanje Festivala.”

Specifičnost Takmičarske selekcije, u kojoj će biti prikazano 11 filmova, jeste takozvani TV Cut format, čije trajanje ne prelazi 58 minuta.

“U prebrzom ritmu života, vremenu kada se pažnja mladih gledalaca svodi na trajanje Tik-tok uradaka, nije loše ponuditi TV Cut kao prihvatljiviju formu širokoj publici kako bi važne priče koje ti filmovi govore došle do što više ljudi”, kaže Kreševljaković.

Također ističe: “Kada je film dobar, to je uvijek zbog priče koju nam prenosi.”

“Kada autori prilagode dugometražne filmove TV Cutu, dobri filmovi ostaju jednako dobri, a prikazivanjem na televizijama te priče imaju bolju priliku da dođu do što većeg broja ljudi”, napominje Kreševljaković.

U okviru ove selekcije publika ima priliku gledati film Faith i Branko, koji otvara ovogodišnji Festival, kao i filmove Iskovane u vatriBraćaČekaj meBrakNisi sam, Roger FedererPovratak, Samo vrag živi bez nadeSlabićSlučaj El-Masri i Zarobljeni.

Filmovi autora različitih generacija

U selekciji filmova van konkurencije, Last Minute Cinema AJB DOC publici nudi filmove u njihovoj dužoj, originalnoj formi, koji su imali svjetske premijere na ostalim velikim festivalima i bili nagrađivani u toku prošle i ove festivalske godine. U okviru ove selekcije publika ima priliku gledati filmove Moje djetinjstvo, moja zemlja – 20 godina u AfganistanuOeconomiaRadio tišinaCollective i Gorbačev raj.

Ove godine ustanovljena je i nova selekcija Smart Doc u kojoj će biti prikazani filmovi četvero mladih autora snimljeni mobilnim telefonom, a koji su rezultat treninga održanog u okviru prošlogodišnjeg AJB DOC-a.

U želji da potaknu mlade kreativce da, “naoružani” samo pametnim telefonom, snime zanimljive i važne priče, AJB DOC Film Festival je i ove godine organizovao trodnevni trening “Produkcija snimanja dokumentaraca pametnim telefonom” koji će biti održan pod mentorstvom Pulitzerom nagrađenog fotoreportera Damira Šagolja.

Omaž bh. kinematografiji

U okviru netakmičarske selekcije AJB Prikazuje ove godine bit će prikazana tri filma bosanskohercegovačkih autora različitih generacija.

“Imamo fenomenalan diplomski film Kenana Kulenovića Posljednja krava u selu, rađen u koprodukciji s Al Jazeerom Balkans, i Pisar novih stećaka našeg kolege Dragana Stanimirovića. Tu su i Slike iz života bh. filma legende bh. kinematografije, filmskog snimatelja Mustafe Mustafića, koji nas u svojoj autorskoj priči upoznaje s historijom čudesne bosanske filmske oaze, male kinematografije koja je uspjela ostaviti svoj šarmantni trag u ogromnom prostoru evropske, pa i svjetske kinematografije. Posebno sam ponosan što Al Jazeera Balkans, u koprodukciji s Mustafićem, ove godine planira predstaviti svojoj publici serijal na istu temu”, kaže Kreševljaković.

Dodaje kako je siguran da će Mustafićeva priča biti važan izvor za edukaciju mlađih generacija kada je riječ o historiji bosanskohercegovačkog filma.

Četvrti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) bit će održan od 10. do 14. septembra u Sarajevu, ali i online putem platforme na kojoj je sve filmove moguće gledati besplatno i bez registracije, izvještava AL JAZEERA.

Previous Srebrenik: Vatrogasci dobili novo vatrogasno vozilo - bosanske proizvodnje
Next Emir Begović sa svojom šestočlanom porodicom doselio u rodno Goražde, namjerava investirati u sport i rekreaciju

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Norveški studenti organizovali izložbu o genocidu u Srebrenici

Sedamdeset studenata dizajna University of South-Eastern Norway (USN) je u januaru i februaru ove godine istraživalo genocid u Srebrenici i okolnosti oko tog događaja, javlja AA. Rezultat istraživanja je više

KULTURA I UMJETNOST

Bosanci jedni od najboljih mladih harmonikaša u svijetu

Bosna i Hercegovina je od davnina poznata kao podneblje koje je iznjedrilo vrsne pjevače i vrlo talentovane muzičare i harmonikaše, a jedan od njih je i mladi Sarajlija Husejn Bajraktarević

KULTURA I UMJETNOST

Hus i Zmajki vode djecu kroz srednjovjekovnu Bosnu

  Najmlađi stanovnici Bosne i Hercegovine, a i oni koji imaju koju godinu više, uskoro će imati priliku na jedan drugačiji način naučiti ponešto iz historije ove zapadnobalkanske države, piše AJB.