U Travniku nastao domaći brend obuće – JUST-STAR modeli idu za Evropu, uskoro plasman i na domaće tržište

U Travniku nastao domaći brend obuće – JUST-STAR modeli idu za Evropu, uskoro plasman i na domaće tržište

U martu 2021. godine Fadil Salihović i njegova supruga Karmela su pokrenuli vlastitu veleprodaju i maloprodaju odjeće i obuće. Kako je on već radio u tvornici obuće na poziciji menadžera imao je potrebno znanje kako voditi firmu, dok je supruga Karmela, preduzetnica, već bila u svijetu mode i vodila je vlastiti butik, baveći se nabavkom i prodajom.

Njih dvoje već su se bavili biznisom kada se ukazala prilika da o njemu još više nauče, kroz Impakt inkubator poslovnih ideja, a u koji su ušli na poziv Opštine Travnik.

– U inkubatoru sam saznao više o svijetu biznisa, što me je potaklo da pokrenem vlastitu proizvodnju – lohn poslovi za druge firme iz EU i naravno vlastitog brenda JUST-STAR koji će biti uskoro plasiran na tržište BiH i EU – ističe Fadil Salihović za eKapiju. Zaposlio je više od 100 ljudi na kreiranju brenda JUST-STAR.


Kada ste upoznati sa biznisom, kaže Salihović, nije teško postaviti temelje, ali dalji razvoj treba jaku finansijsku podršku kako bi ostvarili ciljeve i postigli da proizvodnja bude održiva.

– Kada smo pokrenuli našu firmu već smo imali dogovorene suradnje za lohn poslove. Plasman vlastitog brenda je tek u razvoju i nije teško doći do kupaca ukoliko se nudi kvalitet i inovacija proizvoda.

Za sada većina proizvodnje ide u izvoz, za Njemačku i Francusku, a u pripremi je plasman i na domaće tržište. Kaže da nemaju problema oko nabavke sirovina, i dobavljaju ih iz Španije, Portugala, Italije, Njemačke, a dosta i iz Turske.

Salihović smatra da Bosna i Hercegovina ima ugled i kvalitet kada je riječ o obućarskom i tekstilnom sektoru, ali je potrebno angažovanje velikog broja radnika kako bi se odgovorilo na kapacitet proizvodnje.

– Posla ima uvijek, samo što država treba raditi na tome da u ovom sektoru radnici imaju veće plaće i da oslobodi poslodavce raznih nameta – kaže Salihović.

Planovi po pitanju brenda JUST-STAR je da zadrže trenutne kapacitete proizvodnje i ljudskih resursa, kao i proširenje proizvodnje, “što opet znači povećanje broja uposlenih”.

– Svaki čovjek koji ima dobru biznis ideju i potporu, mislim na stranog klijenta, može postati poduzetnik. Najljepši momenat je kada podijelite plate radnicima koji sa osmjehom idu kući jer znaju da mogu svojim porodicama obezbjediti normalan život. Svaki poslodavac treba znati da je radnik na prvom mjestu, slijedeći momenti su zadovoljstvo kupca kvalitetom i izazovi koje pozitivno riješimo – zaključio je Salihović.

Previous Potpisan Ugovor za nastavak izgradnje tunela Hranjen
Next Novalić: BDP je rastao milijardu godišnje, imamo najviše zaposlenih ikad

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bičakić: Blok 7 Termoelektrane Tuzla velika razvojna šansa za Bosnu i Hercegovinu

  Blok 7 kao zamjenski termoenergetski blok u Tuzli koji će, kada se izgradi, dovesti do gašenja blokova 3,4 i 5, generacijski je projekat i sigurno najveći projekat u elektroenergetici BiH u

MADE IN BOSNIA-387

Top 10 zemalja s najvišim ljudima u svijetu: Bosanci prerasli sve druge

Prema nekim podacima stanovnici naše zemlje prednjače u odnosu na druge u Evropi, s prosječnom visinom od 177,8 cm. Podsjetićemo na neka ranija, svakako zanimljiva, istraživanja na polju genetike. U

Ekonomija/Biznis

Brčanski Bimal kupio fabriku jestivog ulja u Vojvodini

U Brčkom, 28. novembra, biće održana konferencija za novinare kompanije Bimal, povodom završenog postupka preuzimanja somborske (Vojvodina, Srbija) fabrike za proizvodnju jestivog ulja Novo Sunce. Na konferenciji će prisustvovati predsjednik