Učenicima u dijaspori od danas dostupan portal za učenje maternjeg jezika

Učenicima u dijaspori od danas dostupan portal za učenje maternjeg jezika

 

Učenicima Bosne i Hercegovine koji žive u iseljeništvu od danas je dostupan web portal za interaktivno (online) dopunsko obrazovanje koji će im omogućiti on-line učenje maternjeg jezika – prenose agencije.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac tom prilikom je naglasila da je učenje maternjeg jezika od načina da bh. iseljeništvo sačuva vezu sa domovinom.

“Na ovaj način ispunjavamo obavezu države da obezbijedi osnosno obrazovanje, odnosno dopunsko za djecu naših iseljenika, koju smo predvidjeli politikom o saradnji sa iseljeništvom, a to je da prioritete koji su oni zacrtali, a koji se odnose na obrazovanje, realiziramo na adekvatan način“, rekla je Borovac i dodala:

“Na ovakav način pružamo da djeca, koja se nalaze daleko od kuća, mogu praktično da upotpune svoj znanje učenjem jezika hrvatskog, bosanskog i srpskog. To je jedan početni korak ka izvršavanju obaveze vezano za dopunsko obrazovanje. Značaj portala je i u tome što praktično uvodi red u sistem obrazovanja“.

Borovac je istakla da je učenje jezika bilo jedan od prioriteta koje su bh. iseljenici postavili.

“Naše iseljeništvo putem očuvanja jezika, kulture i tradicije naroda u Bosni i Hercegovini sačuva neraskidivu vezu sa domovinom i ovo je jedan od načina, jedan od instrumenata kojim obezbjeđujemo da se ta njihova želja i naša saradnja sa iseljeništvom ostvari“, naglasila je Borovac.

U izradi portala, koju je realizovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, učestvovali su bh. stručnjaci iz iseljeništva, kao i roditelji i nastavnici djece. Borovac je danas sa Adilom Osmanovićem, ministrom civilnih poslova Bosne i Hercegovine potpisala ugovor o prenosu vlasništva na njegov resor.

 

https://www.dopunskanastava.mcp.gov.ba/

Previous Uspješna djeca, naše najveće blago: Priča o Denisu
Next Domaća Maza: Premium krem namaz od lješnjaka dostupan tržištu

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nagrađeno 60 najboljih učenika u Federaciji Bosne i Hercegovine

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke danas su dodijeljena priznanja i novčane nagrade za 60 najboljih učenika u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nagrade je uručio premijer Federacije BiH Fadil

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nova knjiga prof. dr. Fikreta Čauševića u izdanju Palgrave Macmillan New York

Knjiga kritički razmatra globalne finansijske tokove i rezerve finansijske imovine i obveza, te njihov uticaj na globalnu ravnotežu ekonomske moći, piše business-magazine. Palgrave Macmillan New York, nakon pozitivne “double blind

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sarajevski Homework HUB: Okupljalište mladih koji promoviraju nauku i razmjenjuju iskustva

Mnogi studenti u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pa i šire, tokom studija nailaze na razne izazove. Jedan od njih je svakako mjesto na kojem će moći učiti, ali