Učestvovao u ubistvu 51 civila u B. Krupi: Potvrđena prvostepena presuda u predmetu Dušan Ćulibrk

Učestvovao u ubistvu 51 civila u B. Krupi: Potvrđena prvostepena presuda u predmetu Dušan Ćulibrk

Vijeće Apelaciionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je 14.12.2022. godine donijelo drugostepenu presudu u predmetu Dušan Ćulibrk, kojom je kao neutemeljena odbijena žalba branitelja optuženika Dušana Ćulibrka i potvrđena prvostepena presuda od 15.8.2022. godine.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine optuženik Dušan Ćulibrk je oglašen krivim da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 142. stavak 1., u svezi sa člankom 22. KZSFRJ, te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 20 (dvadeset) godina. Istom presudom je određeno da se vrijeme koje je optuženik proveo u pritvoru, u razdoblju od 14.2.2022. do 21.3.2022. godine, kao i od 15.8.2022. godine pa nadalje, uračunava u izrečenu kaznu zatvora.

Optuženik je oglašen krivim što je u toku ratnog stanja u Bosni i Hercegovini, za vrijeme oružanog sukoba između vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike srpske i Armije Republike Bosne i Hercegovine, u općini Bosanska Krupa, u periodu od jula do septembra 1992. godine, u svojstvu pripadnika rezervnoga sastava policije pri Stanici javne sigurnosti Bosanska Krupa, na području općine Bosanska Krupa, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe Ženevske konvencije, na način da je, kao suizvršitelj, učestvovao u ubistvu 51 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Protiv ove presude nije dozvoljena žalba.

Previous Rotacija unutrašnje jezgre Zemlje možda doživljava zaokret u suprotnom smjeru
Next Bajrović: Ovo je bila orkestrirana kampanja laži stranaka koje su sada u Vijeću ministara

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Brčko: Ispod fontane u dvorištu pronađeni posmrtni ostaci žrtve genocida iz Srebrenice

Nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas u dvorištu porodične kuće Nebojše Mraovića, u naselju Srpska Varoš, u Brčko distriktu. Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za

OTPOR BOSNE

U Goraždu manifestacija “Dan 1. Drinske brigade – Zaimov do, da se pamti 2022”

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca u Goraždu je održana manifestacija ”Dan 1. Drinske brigade – Zaimov do, da se pamti 2022.”, javlja Fena.

NAŠI DANI

BRČKO: Kamen temeljac države – Referendum o Danu RS-a ne može se održati u Distriktu Brčko

Supervizor za Distrikt Brčko Bruce G. Berton odbio je dati saglasnost za održavanje referenduma o 9. januaru, Danu Republike Srpske, koji su za 25. septembar najavile vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika