Udruženje ,,Grom u njedrima Igmana” kao simbol sjećanja na Čedomira Domuza

Udruženje ,,Grom u njedrima Igmana” kao simbol sjećanja na Čedomira Domuza

Na području Kantona Sarajevo počelo je s radom Udruženje za zaštitu i očuvanje lika i djela Čedomira Domuza “Grom u njedrima Igmana” kao dobrovoljna, vanstranačka, nevladina, neprofitna i nereligijska organizacija.

Organizacija će da okuplja poštovaoce lika i djela Domuza, heroja odbrane Bosne i Hercegovine, koji je za organiziranje i pružanje otpora agresoru, te nesebičnim zalaganjem za spašavanje, pomaganje izbjeglicama i stanovništvu, odlikovan najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan“, državnim odlikovanjem “Orden zlatnog grba s mačevima“, te “Policijskom medaljom za hrabrost“.

Članovi Udruženja navode “da smo svjedoci da se već dugi niz godina javljaju pojedinci i organizacije koji svojim djelovanjem, organiziranjem manifestacija, pisanjem knjiga i drugih publikacija, te drugim aktivnostima, naročito svojim subjektivnim interpretacijama istine i činjenica, u potpunosti ili djelimično narušavaju i umanjuju značaj Domuza za organizaciju otpora i odbrane BiH”.

Stoga je porodica Čedomira Domuza odlučila da poduzme sve zakonske mjere da to spriječi i ispravi nepravdu koja se godinama nanosi kako njemu tako i ostalim učesnicima i ključnim akterima organizacije otpora na području općine Hadžići u najranijim danima odbrambenooslobodilačkog rata.

– Od njegovih saboraca, prijatelja, komšija i ostalih poštovalaca njegovog lika i djela, bili smo kritikovani i sugerisano nam je da Domuz nije samo naš nego i njihov, te da nemamo pravo i da nije fer da ga smatramo isključivo i samo svojim, odlučeno je da osnujemo Udruženje “Grom u njedrima Igmana“ da bismo pružili priliku svima onima koji Čedu smatraju svojim da rame uz rame s porodicom rade na očuvanju svega onoga što je on bio i da se na pravi način sačuva uspomena na njegovu borbu i sve ono što je on uradio za svoju domovinu i za svoj narod – rekla je Sanja Sadiković predsjednica Udruženja i kćerka ovog heroja.

Kroz rad Udruženja, kako ističu, odlučili su se na jedan inovativan način otvoriti prozor u život ovog velikog heroja svima onima koji su njegovi istinski poštovaoci, a naročito za dobrobit budućih generacija ispričati priču i potkrijepiti je materijalnim dokazima o njemu i onima koji su rame uz rame s njim odigrali jednu od ključnih uloga u odbrani Sarajeva, a samim tim i Bosne i Hercegovine.

Na sljedećem linku možete pogledati intervju sa Sanjom, kćerkom Čede Domuza: Znate li ko je Čedomir Domuz?

Previous Most Mehmed-paše Sokolovića (VIDEO)
Next 'Aplikaciju Bosne i Hercegovine za reviziju presude sačinili su vrhunski međunarodni pravni stručnjaci'

You might also like

SANDŽAK

Profesoricu u Novom Pazaru priveli i ispitivali zbog puštanja himne sandžačkih Bošnjaka

Profesorica Osnovne škole “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru Adela Melajac Karahmetović privedena je danas, jer je 1. septembra povodom početka nove školske godine umjesto himne Srbije “Bože pravde” u

KULTURA I UMJETNOST

24 godine od noći kada je gorio jedan od simbola Sarajeva (Foto)

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, zapaljena je na današnji dan prije 24 godine, javlja Anadolu Agency (AA). Sarajevska Vijećnica otvorena

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica pobjedonosne bitke “Munja 93“

Danas je navršeno dvadeset i devet godina otkako se desila ratna operacija Munja ‘93, koju su izveli pripadnici 105. bužimske udarne brigade. Veliki broj posjetitelja i ove godine je došlo