Udruženje učitelja KS: Nećemo dozvoliti da naša djeca uče na način koleginice Pelidija

Udruženje učitelja KS: Nećemo dozvoliti da naša djeca uče na način koleginice Pelidija

Cijenjene koleginice i kolege!
Tragom informacija koja je dostupna u svim medijima, a koja se odnosi na postojanje indicija o neprofesionalnom ponašanju koleginice Pelidija Dijane, ovim putem obavještavamo članove Udruženje učitelja Kantona Sarajevo da smo odmah pristupili provjeri statusa članstva u Udruženju učitelja Kantona Sarajevo koleginice Pelidija, kako bismo poduzeli odgovarajuće aktivnosti u vezi sa navedenim.


Iako koleginica Pelidija nije učitelj, iako nije član Udruženja učitelja Kantona Sarajevo, to nimalo ne opravdava neprofesionalan stav, iznošenje neistina i javne istupe koji su najblaže rečeno diskriminatorni kao i ponašanje koje u potpunosti narušava ugled i dostojanstvo profesije koju obnašamo i koji nemjerljivo štete odgoju naših učenika.


Ovim putem obavještavamo svoje članove i javnost da nikada nećemo dozvoliti da naša djeca uče na način koji je koleginica Pelidija interpretirala pišući po FB profilima, obučena u veoma „specifičnu“ odjeću koja poziva na sve ono što nisu tradicionalne vrijednosti svih učenika u Bosni i Hercegovini, što poziva na laž, mržnju i gašenje identiteta jedine nam Bosne i Hercegovine, kao najveće vrijednosti za koju ugrađujemo ljubav svakim danom svim našim učenicima. Jer, to već znaju svi naši šestogodišnjaci u školama, Bosna je jedna, Bosna i Hercegovina je zajedništvo, ljubav i naša najveća nada, u Bosni i Hercegovini je život bez šajkača, a volimo se na svim jezicima svijeta, najčešće, pošto smo Bosanci i Hercegovci, na čistom bosanskom jeziku.


Udruženje učitelja Kantona Sarajevo će uputiti zahtjev Vladi Kantona Sarajevo da izvrši uvid u navedenu situaciju u skladu sa svojim nadležnotima te da premijer Kantona Sarajevo postupi shodno članu 6. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, kao i da se ispoštuje član 38. stav (4), Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, koji su odgovorni već bili u obavezi ispoštovati. Mišljenja smo da se instituciji za koje postoje želje i indicije da se „ukine“, dozvolio profesionalni angažman u skladu sa nadležnostima koje ima, a koji podrazumijeva stručni nadzor i savjetodavni rad, do ovakvih situacija ne bi došlo i nikada ne bi naši učenici nosili teret neprofesionalizma i bahatosti pojedinaca, kao što nam se desilo u navedenom slučaju.


Udruženje učitelja kao Udruženje koje ima veliki broj članova, profesionalaca čiji je najveći interes dobrobit naše djece, istrajat će u očuvanju profesije, morala i svih vrijednosti učiteljskog poziva.

Predsjednica Upravnog odbora

Nihada Čolić

Previous Japanske firme iz centralne Evrope namjeravaju preseliti u Bosnu
Next Evropski sud za ljudska prava: Crkva se mora ukloniti iz dvorišta Fate Orlović

You might also like

NAŠI DANI

Bundestag: Juratović pokušava da sruši rezoluciju o BiH, Ahmetović i Mijatović je podržavaju

Njemački Bundestag skinuo je s dnevnog reda rezoluciju o Bosni i Hercegovini čiji je nacrt prošle sedmice objavila Istraga. Razlog skidanja su, kako saznajemo, “nesuglasice” između Josipa Juratovića i Adisa Ahmetovića,

NAŠI DANI

Jusuf Nurkić doputovao u Srebrenicu da oda počast žrtvama genocida

Najbolji bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić također je doputovao u Srebrenicu da bi odao počast žrtvama genocida. Naš sportski as stigao je u domovinu iz Sjedinjenih Američkih Država te prisustvovao obilježavanju

NAŠI DANI

Prezentirana idejna rješenja uređenja izletišta Jošaničkog potoka i adrenalinskog parka u Vogošći

Predstavnici firme „AD FUNDUM“ su u Općini Vogošća održali su prezentaciju Idejnog rješenja vanjskog uređenja Jošaničkog potoka kao i Idejnog rješenja adrenalinskog parka u Vogošći. Prezentacijama je prisustvovao Općinski načelnik