Uhapšeno više osoba osumnjičenih za genocid

Uhapšeno više osoba osumnjičenih za genocid

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su više nekadašnjih komandanata i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) na području Zvornika, Šekovića, Han Pijeska, Vlasenice i Bileće, osumnjičenih za genocid počinjen u julu 1995. godine nakon pada Srebrenice, Zaštićene zone Ujedinjenih nacija.

Prema saopštenju Državnog tužilaštva, uhapšene osobe se sumnjiče za učestvovanje u zarobljavanju i ubistvu oko 70 žrtava – bošnjačkih muškaraca i dječaka, kao i jedne žene – 15., 19. i 23. jula 1995. godine na lokaciji Jarovlje u Vlasenici, te dvije lokacije na području Bišine-Šekovići.

Nakon toga, kako se navodi, osumnjičeni su organizovali mehanizaciju i provodili aktivnosti na uklanjanju tijela ubijenih.

Prema haškim presudama koje je analizirao Detektor u Bazi sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH, u Bišini je 23. jula 1995. ubijeno najmanje 39 Bošnjaka koji su prethodno zarobljeni na području Vlasenice, te odvezeni kamionom i likvidirani.

U presudi nekadašnjem komandantu Glavnog štaba VRS-a Ratku Mladiću konstatovano je da su u ubistvima 23. jula 1995. godine u Bišini učestvovali pripadnici 10. diverzantskog odreda VRS-a.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu osudio je Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Uhapšene osobe, prema Tužilaštvu, bit će dovedene postupajućem tužiocu koji će, nakon ispitivanja osumnjičenih, odlučiti o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Previous Dejtonski kolovoz u pakao: Samo se još Bošnjak boji Schmidta!
Next Bolić: Savez radi na principu nacionalnog ključa gdje se postavljaju ljudi koji nemaju veze sa fudbalom

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Željku Jukiću 15 godina zatvora za zločine u Prozoru

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Željka Jukića na 15 godina zatvora zbog učešća u prisilnim nestancima, premlaćivanju, pljački i prisilnom premještanju civila sa područja općine Prozor 1993.

RIJEČ

Srpska rusofilija: Da li je Putin visok dva metra?

Pradjeda i djed srbijanskog premijera toliko su voljeli Rusiju da su jedanput uzjahali konje i krenuli za Moskvu iz Čipuljića kod Bugojna, ali su od dolaska na cilj odustali već

NAŠI DANI

Ni trideset godina poslije nema optužnice za stradanja nedužnih civila na mostu u Brčkom

U organizaciji brčanskih udruženja nestalih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata u koordinaciji s Udruženjem “Suza” i Udrugom zatočenih – Udruženjem logoraša, okupljanjem kod graničnog prijelaza Brčko – Gunja i polaganjem