Umrla je Hasma Fejzić, starica sa čela kolone Marša mira

Umrla je Hasma Fejzić, starica sa čela kolone Marša mira

Piše: Almasa Hadžićpoliticki.ba

„Jeste li se umorili“ pitamo Hasmu Fejzić, drugog dana ovogodišnjeg Marša mira.

„Kakav umor, ima vremena kad će se i odmarati. Kad insan preseli – eto odmora“, kaže, objašnjavajući nam da je samo „teška bolest“ može omesti da ne krene na Marš mira.

Štap u ruci, korak odmjeren, koja stotina metara je još do odmorišta u Mravinjcima. Pljusak samo što je prestao.

Džaba što je taj dan prepješačila Udrč, džaba što je dobrim djelom puta padala kiša, što su joj 74 godine, ali se Hasma ne da.

Ona prva, pa onda svi za njom. I tako godinama.

Nije žena od neke velike priče.

Mene i fotoreportera svaki put kad se sretnemo srdačno poselami riječima „opet mi na istom mjestu“ i prođe.

„Polako Hasmo, sustat ćeš“, govori joj jedan od njenih Cerana koji iza nje predvodi kolonu, a ona samo odmahnu rukom i krenu uzbrdicom koja vodi u Mravinjce.

Nismo mnogo znali o Hasmi, ali se iz njenih šturih riječi, iz svakog njenog koraka, pogleda,  prepoznavala „posebna žena“.

„Ako postoji ‘žena čo'jek’, kako se to u narodu kaže, onda je to Hasma Fejzić. Prirodno inteligentna, talentirana žena. Među prvim se vratila u Kamenicu. Kuća joj srušena, ali ona i još nekoliko žena odlučile su ostati.

Nije se ustručavala pokucati na vrata ni jednog rukovodioca u BiH, kako bi dobila podršku za izgradnju svoje, ali i ostalih kuća u Kamenici.  

Žena sa sela, koja nije imala neke škole, a kad sa njom razgovarate, kao da je biblioteku knjiga pročitala. Valjda Bog obdari posebne osobe, a Hasma je u svakom pogledu bila posebna. Bistra i hrabra kao malo ko. Punih 12 godina je pješačila na Maršu mira. I uvijek na čelu kolone“, priča za naš portal Bekir Omerović,  jedan od aktivista povratka u Kamenicu kod Zvornika.

Hasma, kažu nije bolovala. Smrt ju je našla iznenada, baš na način kako je to nekad, u razgovoru sa čuvenim Ričijem, priželjkivala.

Neka je rahmet majci Hasmi Fejzić iz Kadrića u Donjoj Kamenici kod Zvornika, rođenoj u hrabroj Cerskoj, majci blizanaca Senada i Senade, supruzi Huseinovoj koji je ubijen u genocidu nad Bošnjacima Srebrenice, starici koja je 12 godina pješačila u Maršu mira, a da nikad nije rekla da joj je teško, da se umorila.

I uvijek bila na čelu kolone.

Previous Ministrica Turković u Londonu razgovarala sa grupom uglednih britanskih parlamentaraca i političara
Next Peach: Vlada UK-a neće dozvoliti urušavanje jedinstvenih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bešlagić: Borba protiv fašizma zajednički imenitelj za 2. oktobar 1943. i 15. maj 1992. godine

Zauvijek će u historiji ostati zapisane njegove riječi: “Ja nemam druge države osim Bosne i Hercegovine” i “Neka je rat”. Selim Bešlagić, ratni i poratni gradonačelnik Tuzle, aktuelni zastupnik u

ŽIVOT

Visočanin oduševio sugrađane svojom dobrotom – starijim postačima odnese iftar pa im pomogne u kućnim poslovima

Visočanin Eldin Galijatović je sasvim običan insan koji se na prvi pogled ni po čemu ne ističe. “Prije par dana sam se pozitivno iznenadio i odlučio podijeliti priču od mladog

ŽIVOT

Kako su humanitarci iz naše zemlje razveselili sirijsku djecu

Bosanskohercegovačka humanitarna organizacija MFS-EMMAUS nastavila je sa humanitarnim akcijama. Prije šest dana iz Klokotnice, sjedišta ove organizacije, krenuo je humanitarni konvoj sa pet šlepera brašna za pomoć Siriji. Konvoj je