Uskoro obnova džamije Muje Kotezlije stare više od 500 godina

Uskoro obnova džamije Muje Kotezlije stare više od 500 godina

Nakon okončanja procedure prikupljanja svih potrebnih dozvola, u četvrtak je u Muftijstvu mostarskom potpisan Ugovor za obnovu džamije Muje Kotezlije koja se nalazi u Kotezima, na obodu Popovog polja.

Ugovor su potpisali Medžlis Islamske zajednice Trebinje i izvođač radova DZG „Građevinar Fajić“ iz Mostara.

Ugovor je u prisustvu glavnog imama hafiza Sadik-ef. Fazlagića ispred medžlisa Trebinje potpisao predsjednik Izvršnog odbora Miralem Hadžimahović, a ispred izvođača radova Ekrem Maksumić.

Ovom prilikom mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović je istakao da je današnje potpisivanje ugovora i skori početak radova na obnovi džamije u Kotezima od izuzetnog značaja za Muftijstvo mostarsko imajući u vidu njenu kulturno-historijsku vrijednost.

Istakao je da je džamija u Kotezima kroz historiju bila i simbol suživota obzirom da su članovi tri religijske zajednice naseljavali ovo mjesto i njegovali lijepe komšijske relacije. Druge dvije bogomolje u Kotezima ranije su obnovljene. 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je 2003. godine proglasila graditeljsku cjelinu – Džamija u Kotezima (Džamija Muje Kotezlije), na području općine Trebinje, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Džamija Muje Kotezlije je jedna od najstarijih džamija u Hercegovini.

Džamija je stradala 1942. godine, kada je sa nje skinut krov, a tada je srušena i mektebska zgrada u kojoj se nalazio i stan za muallima.

– U vrijeme kad se pravila džamija, potrebe su zahtijevale da se pored džamije prave i čatrnje. Tako je i ovdje napravljena prvo čatrnja, koja se nalazi u podnožju munare valjkastog oblika. Ja zaista nigdje u okruženju nisam vidio ovakvu munaru. Ovo je jedinstvena munara, kakve nema u Bosni i Hercegovini, pa i šire, jer je ona mala, a valjkastog je oblika. A činjenica da je odoljela zubu vremena i uz mala ulaganja bi se mogla dovesti u prvobitni oblik, mnogo govori o graditeljima tog vremena – kazao je ranije efendija Fazlagić.

Previous Maksimalan rast malih i srednjih preduzeća u FBiH
Next Bosanski istraživač predvodi revoluciju bežičnog sistema upravljanja baterija koja omogućava budućnost električnih vozila

You might also like

BAŠTINA

Oživljena nakon 260 godina: Saburina kuća u Sarajevu govori o veličini naših predaka

Saburina kuća, jedan od rijetkih sačuvanih stambenih objekata iz osmanskog perioda u Sarajevu, otvorila je vrata nakon 260 godina. Kuća je još 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom, ali je oživljena

BAŠTINA

Ponovo osvijetljena Kozija ćuprija

  U okviru projekta revitalizacije/sanacije historijskog puta od Bentbaše do Kozije ćuprije lijevom stranom Miljacke, sanirana je rasvjeta čuvenog mosta Kozija ćuprija. Po informaciji Službe za investicije, plan i analizu

BAŠTINA

Konjički Muzej drvorezbarstva čuva bh. baštinu sa UNESCO-ove liste (VIDEO)

Muzej drvorezbarstva umrežio je konjičke drvorezbare i objedinio svu tehniku i historiju zanata u jednu priču. Prilika je to, i primjer, za promociju bosanskohercegovačke kulturne, ali i svake druge baštine.