Vlada Njemačke odobrila zakon o dvojnom državljanstvu

Vlada Njemačke odobrila zakon o dvojnom državljanstvu

Vlada Njemačke odobrila je u srijedu dugo očekivani zakon o modernizaciji zakona o državljanstvu, javlja Anadolu.

Na konferenciji za novinare u Berlinu, ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser rekla je da će predloženi zakon pojednostaviti proces naturalizacije i omogućiti dvojno ili višestruko državljanstvo za imigrante.

“Uvodimo moderan zakon o imigraciji koji bi bolje služio našoj modernoj i raznolikoj zemlji. Novi zakon o državljanstvu jedna je od najvažnijih reformi naše koalicione vlade. Veoma mi je drago što to sada implementiramo”, rekla je ona.

Prema predloženom zakonu, imigranti će imati pravo na njemačko državljanstvo nakon pet godina boravka u zemlji, umjesto dosadašnjih osam godina.

Za imigrante koji su pokazali izuzetna akademska ili profesionalna postignuća, a dobro govore jezik, ovaj period će biti smanjen na tri godine.

Zakon će omogućiti imigrantima da imaju dvojno ili višestruko državljanstvo, što trenutno nije moguće za većinu imigranata.

Djeca roditelja stranaca rođena u Njemačkoj moći će steći njemačko državljanstvo ako barem jedan roditelj legalno živi u zemlji najmanje pet godina. Ova djeca će moći i zadržati državljanstvo svojih roditelja.

Trenutno više od 12 miliona ljudi u Njemačkoj, oko 14 posto ukupne populacije, nema njemačko državljanstvo. Prema zvaničnim podacima, njih oko 5,3 miliona živi u zemlji najmanje 10 godina.

Reforma zakona o njemačkom državljanstvu bila je centralni dio koalicionog sporazuma, kada su prije dvije godine Socijaldemokrati, Zeleni i liberalni Slobodni demokrati formirali koalicionu Vladu.

Kancelar Olaf Scholz je više puta rekao da bi ubrzanje procesa naturalizacije, omogućavanje višestrukog državljanstva za imigrante, poboljšalo integraciju, društveno i političko učešće.

Za predloženi zakon potrebno je odobrenje parlamenta, a očekuje se da će se o njemu raspravljati u Bundestagu nakon ljetne pauze.

Na ovu temu nedavno je govorio Adis Ahmetović, zastupnik bosanskog porijekla u Bundestagu.

Prilika je ovo da Bosna i Hercegovine potpiše odgovarajući sporazum s Njemačkom te tako omogući povrat u državljanstvo onim našim ljudima u toj zemlji koji su se ranije odrekli istog ili ga nisu imali.

(MiruhBosne/AA)

Previous Zelenski se zahvalio na finansijskoj podršci koju Bosna i Hercegovina pruža Ukrajini
Next U padu aviona u ruskoj regiji Tver poginulo deset ljudi, uključujući šefa grupe Wagner Prigožina

You might also like

NAŠI DANI

Predavanje akademika Rusmira Mahmutćehajića povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Javnim predavanjem akademika Rusmira Mahmutćehajića o temi „Budućnost države i politička odgovornost“, održanim 25. februara 2020. godine u svečanoj sali Rektorata, Univerzitet u Sarajevu je svečano obilježio 1. mart –

NAŠI DANI

Australsko-bosanski glumac Strik posjetio žrtve zemljotresa u kontejnerskim naseljima u Turskoj

Poznati australsko-bosanski glumac Reshad Strik posjetio je kontejnerska naselja u kojima su smještene žrtve zemljotresa koji su pogodili južne provincije u Turkiye 6. februara, javlja Anadolija. Strik je došao u

NAŠI DANI

Sandžak: Na Sjeničko-pešterskoj visoravni za noć palo metar snijega

Jak vjetar i snijeg koji je na području Sjeničko-pešterske visoravni za noć napadao preko jednog metra potpuno je od svijeta odsjekao taj dio Sandžaka. Saobraćaj na magistralnom putu Novi Pazar