Vlasnik kladionice Premier iz Čitluka dao Mamiću 11,5 mil. KM da vrati dug RH

Vlasnik kladionice Premier iz Čitluka dao Mamiću 11,5 mil. KM da vrati dug RH

Hercegovački preduzetnik Renato Reno Korać, vlasnik lanca kladionica u Bosni i Hercegovini, Zdravku Mamiću je dao 44.5 miliona kuna (oko 11.5 miliona KM) kojima je Zdravko Mamić podmirio dug državi (Hrvatskoj).

– Ma neću to uopće komentirati. Nema potrebe da to komentiram za novine. Neka ljudi pišu, to je njihovo pravo, no ja to neću komentirati, odgovorio je u kratkom telefonskom razgovoru Zdravko Mamić na pitanje može li nešto reći o spomenutoj pozajmici od 44.5 miliona te o njegovu odnosu s Koraćem.

Mamiću se na teret stavljala šteta od 52 miliona kuna, no 7.5 miliona kuna država mu je već bila oduzela, a radi se o jamstvu koje je Mamić svojevremeno uplatio za ukidanje istražnoga zatvora, da bi mu ga USKOK, nakon što je Mamiću jamstvo vraćeno, također zablokirao.

Mamiću je do podmirenja duga od 52 miliona kuna nedostajalo još 44.5 miliona kuna, a država bi ubrzo na osnovi tog potraživanja nad njegovom blokiranom imovinom, nekretninama i jahtom počela provoditi ovrhe.
No, 21. jula Mamićeva supruga Marina je na račun države uplatila preostalih 44.5 miliona kuna te tako podmirila dug.

Također, s Državnim odvjetništvom je sklopljen sporazum da se taj novac Mamiću, ako bi Ustavni sud i ukinuo pravomoćnu presudu protiv njega, ne vraća tokom ponovljenog postupka, već će se čekati pravosnažni ishod toga eventualnog ponovljenog postupka.

Poseban upitnik stajao je nad porijeklom novca kojim je Mamić vratio dug.
Govorilo se o tome da je digao kredit, ali je Mamiću novac posudio Korać.

Kada je Mamićeva supruga uplaćivala toliki iznos, morala je i predočiti njegov izvor, a na osnovi te informacije hrvatski Ured za sprječavanje pranja novca provjeravao je njegovo porijeklo kako bi se otklonile sumnje da je Korać samo poslužio kao paravan za uplatu.

No, provjere koje je Hrvatska zatražila od Bosne i Hercegovine pokazale su da je Korać doista bio u posjedu tolike svote gotovine (oko 6 miliona eura) te da ga je on dao Mamiću, piše Jutarnji list – prenosi Indikator.

Renato Korać stvarni je vlasnik Premier World Sport kladioničarske firme iz Čitluka u našoj zemlji.

Previous Milion maraka iz EU projekta za uređenje tuzlanskog izletišta Ilinčica
Next Telegrami saučešča iz naše zemlje nakon tragedije u Tetovu

You might also like

NAŠI DANI

U sklopu kampusa Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru otvoren novi studentski dom

U sklopu kampusa Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, svečano je otvoren novi studentski dom koji će nositi ime “Antalija”, po turskom gradu, čija je uprava bila

NAŠI DANI

Zašto Čović nije podržao reviziju tužbe: Hrvatska politika štiti Srbiju zbog straha od vlastite odgovornosti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je da se nije opredjeljivao oko zahtjeva za reviziju tužbe protiv Srbije pred MSP u Haagu. Kako kaže, nije siguran da bi

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Internacionalni fakultet iz Mostara će ponuditi besplatne stipendije izbjeglicama i studentima iz sedam zemalja koje su pogođene zabranom ulaska u SAD

Internacionalni fakultet iz Mostara je u petak saopštio da će ponuditi besplatne stipendije izbjeglicama i studentima iz sedam zemalja koje su pogođene Trumpovom uredbom o zabrani ulaska imigrantima u SAD,