Milion maraka iz EU projekta za uređenje tuzlanskog izletišta Ilinčica

Milion maraka iz EU projekta za uređenje tuzlanskog izletišta Ilinčica

Nekada poznato tuzlansko izletište Ilinčica uskoro će postati atraktivan rekreativni kompleks, zanimljiv ne samo domicilnom stanovništvu nego i turistima kojih je u ovom gradu sve više.

 I to zahvaljujući EU projektu prekogranične saradnje između naše zemlje, Hrvatske i Crne Gore, putem kojeg je osigurana većina neophodnih novčanih sredstava.

Tuzlansko izletište Ilinčica posljednjih decenija gotovo da više nema svoju funkciju. Zbog toga ne čudi što je Tuzlake, naročito one starije, jako obradovala vijest o uređenju ove nekada najposjećenije izletničke destinacije u gradu:

“Ići u prirodu gore je divno”.

“Blizu je, nadomak grada, pogotovo nama, malo starijim, koji možemo sebi priuštiti da prošetamo i da lijepo nam bude”.

“To je super gore izletište za odmor, da se odmaramo, šetamo i mi penzioneri”.

Ukupna investicija trebala bi koštati više od milion maraka, od čega je veći dio osiguran putem javnog poziva u okviru projekta “Panonsko-jadranska veza”, čiji je nositelj općina Nijemci iz Hrvatske. Osim Tuzle, partneri su i Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore, te crnogorski Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Udruženje za razvoj NERDA. Grad Tuzla je za ovaj projekt osigurala oko 105.000. Radovi su već u toku.

– Radi se na uličnoj rasvjeti u dužini od 1.200 metara s postavljanjem LED rasvjetnih tijela. Također su u toku radovi na 16 piknik mikro lokacija i na uređenju i označavanju biciklističkih i trim staza u dužino od preko četiri kilometra, te izgradnja tri vidikovca – pojasnio je Nedžad Delić, šef odjeljenja Službe za komunalne poslove Grada Tuzla.

Zbog nadmorske visine i bogatstva šumom, Ilinčica je svojevrsna vazdušna banja za Tuzlake, ali bi zbog svog položaja, dio je urbanog dijela grada, mogla biti vrlo zanimljiva i gostima, kojih je u ovom gradu iz dana u dan sve više.

– Kad krenete sad nekim zelenim pojasem od sjevera Tuzle, od vrha Slane banje, Trnovca, preko kompleksa slanih jezera, kroz park s prvim bosanskim kraljem, kroz čitavu pješačku zonu ne možete naići na automobil i možete pješke do Ilinčice – kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Posljednja faza uređenja Ilinčice bit će rekonstrucija Doma prirode, koji će imati višestruku funkciju. Nakon što i to bude okončano, tursitička ponuda Tuzle bit će obogaćena za još jednu izuzetnu lokaciju koja će biti atraktivna tokom čitave godine.

Videprilog FTV.

Previous Zašto smeta Sarajevo i Bošnjaci u njemu!?
Next Vlasnik kladionice Premier iz Čitluka dao Mamiću 11,5 mil. KM da vrati dug RH

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Mustafa Šarić iz Zenice pobjednik u skokovima u vodu na Bentbaši

Mustafa Šarić iz Zenice osvojio je prvo mjesto na osmom takmičenju u skokovima u vodu “Bentbaša Cliff Diving” koje je održano danas u Sarajevu. Drugo mjesto pripalo je Evaldu Krniću, a

BH RAZGLEDNICA

Smail Krivić, tobdžija sa Žute tabije: Njegovom pucnju raduju se svi u Sarajevu (FOTO)

  Pucanj iz topa sa bedema Žute tabije, u starom sarajevskom naselju Vratnik znak je da je nastupio je akšam-namaz i da su muslimani tog dana završili s postom te

BH RAZGLEDNICA

Bosna po šumskim bogatstvima dva puta bogatija od Belgije, tri puta od Danske i gotovo četiri puta od V. Britanije

Prvi dan proljeća ujedno se obilježava i kao Međunarodni dan šuma. Obilježavanje je počelo 1971. na inicijativu Evropske poljoprivredne konfederacije, a onda je i UN podržao tu ideju vjerujući da