Vučićeve nove poruke Bošnjacima: Umjesto nekadašnjih ‘100 za jednog’, novi slogan je ‘Bolje je da sto godina razgovaramo nego da jedan dan ratujemo’

Vučićeve nove poruke Bošnjacima: Umjesto nekadašnjih ‘100 za jednog’, novi slogan je ‘Bolje je da sto godina razgovaramo nego da jedan dan ratujemo’

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić učestvujući na Kopaonik biznis forumu istakao je da je za dalji napredak Srbije, jako važan faktor- odnosi u regionu.

“Ne pričaju na Zapadu odakle dolazi najveći broj investitora – kriza je u Makedoniji, već kriza je na Balkanu. Nama nijedan sukob i nijedno trvenje na Zapadnom Balkanu ne odgovara i sve što možemo da uradimo čini i se da je važno da bismo sačuvali mir i sigurnost. To je jedan od razloga što idem u Sarajevo iako, da li mi se ide poslije ove tužbe za genocid, naravno da mi nije prijatno i naravno da nije jednostavno, ali računam da je uvijek bolje da razgovarate sa nekim nego da ulazite u sukob i mislim da je važno da takvu vrstu klime pravimo”, kazao je Vučić danas.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je dolazak u Sarajevo na mini samit premijera zemalja Zapadnog Balkana koji će se održati 16. marta.

“Čeka me vjerovatno put u Sarajevo za nekoliko dana gdje će se svi sa Balkana zajedno sastati. A hoću da idem, ne zato što mi je lako, ne zato što je jednostavno, već zato što hoću da štitim i čuvam interese Srbije na svako mjestu”, kazao je aktuelni premijer Srbije na mitingu u Mladenovcu.

On je dodao da regionu predstoji turbulentan period, ali je naglasio da postoje granice koje Srbija ne prelazi “i nikad neće preći”.

Gostujući na Televiziji Pink u Beogradu, Vučić je govorio o ovoj posjeti Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

“Zaista mislim da ključ mira jeste u razgovoru sa Bošnjacima. Pitate me da li ću ići u Sarajevo i poslije ovoga? Lomio sam se, pričao sam i sa Tomislavom i sa svima drugima. Mislio sam da nema nikakvog smisla da idem… A ljudi šta da radimo? Bolje je da sto godina razgovaramo nego da jedan dan ratujemo. Ići ću u Sarajevo”, kazao je Vučić, prenosi N1.

Domaćin Samitu bit će predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić. Očekuje se prisustvo svih premijera država zemalja Zapadnog Balkana, a razgovori će biti i o turbulentnom političkom periodu kroz koji prolazi trenutno gotovo sve zemlje regije.

Vučić je i ranije volio koristiti izraze poput ovog iz naslova, doduše u izjavi iz 1995. samo su brojevi isti, dok je poruka izrazito drugačija.

Prisjetimo se Vučićevih prijetnji Bošnjacima koje je izrekao u Skupštini Srbije, i to u danima dok su srpske trupe vršile genocid u Srebrenici.

(MiruhBosne)

Previous Tokača: Čin pravog pomirenja vraćanje je na prethodno stanje. Dakle, Republika Bosna i Hercegovina. Stanje bez entiteta, bez kantona
Next Nurkić “zaludio” sve u Portlandu: Bosanski NBA košarkaš na najbolji način promoviše svoju domovinu

You might also like

NAŠI DANI

Stockholm: Akademici i novinari traže oduzimanje Nobela za književnost; najavljen veliki protest

Novinari i akademici iz različitih zemalja svijeta u švedskom Stockholmu zatražili su da se austrijskom autoru Peteru Handkeu oduzme Nobelova nagrada za književnost zbog negiranja genocida, počinjenog u julu 1995.

SPORT

Novi selektor bosanskih košarkaša: Nurkić će igrati i dolazi 4. augusta

Prije tri dana košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila je novog selektora nakon što je Vedran Bosnić podnio ostavku. Adis Bećiragić, bivši reprezentativac i vrlo uspješan trener, preuzeo je slektorsku

NAŠI DANI

Stav bh. akademika: Pitanje Sutorine riješiti na Međunarodnom sudu pravde

Bosni i Hercegovini treba dati poštenu šansu da spor sa Crnom Gorom u vezi sa Sutorinom bude riješen na Međunarodnom sudu pravde, jer BiH ima pravne i realne šanse da