Zajednička obuka oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva uspješno okončana

Zajednička obuka oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva uspješno okončana

U periodu od 29. oktobra do 3. novembra 2022. godine, u Centru za borbenu obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Manjači, oružane snage Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva održale su zajedničku obuku usmjerenu na razvijanje savremenih vojnih vještina potrebnih za operacije podrške miru širom svijeta.

Bila je ovo prilika za pripadnike i pripadnice oružanih snaga obje zemlje da uče od vrhunskih stručnjaka iz obje vojske, kako u učionici, tako i na poligonu, primjenjujući savremenu vojnu opremu i metode obuke. Koristeći najsavremeniju opremu za operacije u naseljenim sredinama, precizno bojevo gađanje i protivoklopne sisteme, rame uz rame su prošli obuku koja je dodatno unaprijedila njihove vještine i znanja potrebna za međunarodne operacije podrške miru.

Ocjenjivačica i instruktorica u Centru za borbenu obuku OS BiH poručnik Nejra Hodžić, tom je prilikom kazala da je za nju predstavljalo privilegiju učestvovati u ovoj zajedničkoj obuci.

„Zajedno se obučavamo u oblastima operacija u urbanim područjima, zaštite civilnog stanovništva, efikasne protivoklopne borbe i preciznog bojevog gađanja na daljinu. Radujemo se nastavku saradnje s našim partnerima iz Ujedinjenog Kraljevstva“, kazala je ona.

Majoru Stuartu Gilberta iz Prvog bataljona kraljevskog puka Fusiliers utisak je ostavio Centar za borbenu obuku na Manjači, koji ubrzano izrasta u savremenu lokaciju za vojnu obuku, zahvaljujući dugoročnom investiranju Ujedinjenog Kraljevstva.  

„Fascinirani smo prostorom za održavanje nastavnih sati i obuke. Oružane snage Bosne i Hercegovine zaista imaju želju za novim znanjima, kao i za podjelom sopstvenih taktika i iskustava. Rado ćemo preporučiti BiH za buduće zajedničke vojne obuke“, zaključio je major Gilbert. 

Previous Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci u Bosni i Hercegovini - uz najbolju organizaciju i uvjete
Next Potpisan sporazum o formiranju skupštinske većine u TK između SDA i DF-a

You might also like

NAŠI DANI

Potvrđena optužnica protiv Pehlivana i aktera predmeta “Diploma”

Općinski sud u Sanskom Mostu u cijelosti je potvrdio optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Senada Pehlivana (1978) iz Fojnice, Šemsudina Habibovića (1967) iz Sanskog Mosta i Neire Šabić (1985) iz

NAŠI DANI

Sarajevo: Općina Stari Grad postavlja ‘solarna stabla’ na javnim površinama

  Općina Stari Grad će do kraja ove godine na javnim površinama instalirati tzv ‘solarna stabla’ koja će koristiti sunčevu energiju za osvjetljavanje okolnog prostora, ali i služiti kao solarni

NAŠI DANI

Sarajevo: Održana protestna šetnja u organizaciji Platforme za progres

Danas je održana mirna protestna šetnja „Nazovimo stvari pravim imenom“ u organizaciji Platforme za progres, ali koja pripada svim građanima ove države. Šetali smo od Sebilja do Parlamentarne skupštine Bosne