Završen tekst knjige “od Batona do Kulina”

Završen tekst knjige “od Batona do Kulina”

Fondacija čuvari baštine Bassania informiše da je nakon 3 godine rada završen tekst knjige “od Batona do Kulina” na 240 strana sa 18 poglavlja.

-Takodje napisani su predgovor i pogovor i uradjeno profesionalno lektorisanje teksta i planirano je da slijedeće sedmice predamo tekst u štampu. Bićete naravno obavješteni kada se knjiga odštampa kao i informacije o njenoj cijeni, prodaji i distribuciji, a planiramo i više promocija po BiH, Evropi i Svijetu.

Autori knjige (Suad Haznadarević i Emir Medanhodžić) su se odrekli svojih honorara u korist Fondacije kojoj će ići sva zarada od prodaje nakon podmirenja ostalih troškova vezanih za štampanje, prodaju, distribuciju i promociju knjige.

Mišljenja smo da će naša knjiga otvoriti nova saznanja, nova istraživanja i nove poglede na historiju ovog perioda kasne antike do ranog srednjeg vijeka.

Posebno nas raduje da su naši objavljeni tekstovi i istraživanja dali nove poglede mladjim generacijama na ranokršćanske arijanske bazilike iz perioda IV do VI vijeka jer je cijeli Ilirik bio arijanske provenijencije. Takodje ponovo smo vratili u fokus Crkvu Bosansku koja se nadovezala na arijanske korijene i na novi pogled izgradnju crkvi bosanskh od X do XV vijeka. Pokazali smo s svojim istraživanjima sa puno citiranih izvora da je Bosanska država nastala mnogo prije Kulina Bana.Trudili smo da knjiga bude čitljiva i razumljiva širem krugu čitalaca kako bi približili historiju svim našim gradjanima. Naravno očekujemo i kritiku, prvenstveno akademske zajednice, ali je i to poželjno kako bi se otvarala nova pitanja i nalazila nova tumačenja i zaključci.

Nadam se da će te uživati u čitanju ove knjige kao što smo mi uživali u njenom pisanju – poručio je Emir Medanhodžić, jedan od autora ovog djela.

Previous U susret najdražem gostu: Svečano ukrašeni dijelovi Baščaršije povodom mjeseca ramazana
Next Sjenica - ogroman, ali nedovoljno iskorišten turistički potencijal

You might also like

BAŠTINA

»Poljski ljiijani« izgaženi nogama! Uzaludan bijes vatre i mača – Jeres se smjelo širila kroz Bosnu

Poznati britanski arheolog Arthur J. Evans koji je boravio je u našoj zemlji 1875 i 76., u svojoj knjizi o Bosni i Hercegovini piše o Dobrim Bošnjanima i kako su

HISTORIJA

Bosanski vladari nisu koristili znak krsta u poveljama izdavanim bosanskoj vlasteli

…Naročito je upadljivo u bosanskim vlasteoskim poveljama što one nemaju simbolične invokacije, tj. znaka krsta na početku teksta. Taj je znak uobičajen u srpskim poveljama i pismima, isto tako i

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Muzeju Hercegovine Mostar promovisana knjiga Emira Demira

U Muzeju Hercegovine Mostar sinoć je u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2023“ održana promocija knjige “Bosanskohercegovačko pristanište Klek-Neum u osmanskim dokumentima 1859-1876” autora Emira Demira. „Knjiga sadrži 33 značajna dokumenta