Završen tekst knjige “od Batona do Kulina”

Završen tekst knjige “od Batona do Kulina”

Fondacija čuvari baštine Bassania informiše da je nakon 3 godine rada završen tekst knjige “od Batona do Kulina” na 240 strana sa 18 poglavlja.

-Takodje napisani su predgovor i pogovor i uradjeno profesionalno lektorisanje teksta i planirano je da slijedeće sedmice predamo tekst u štampu. Bićete naravno obavješteni kada se knjiga odštampa kao i informacije o njenoj cijeni, prodaji i distribuciji, a planiramo i više promocija po BiH, Evropi i Svijetu.

Autori knjige (Suad Haznadarević i Emir Medanhodžić) su se odrekli svojih honorara u korist Fondacije kojoj će ići sva zarada od prodaje nakon podmirenja ostalih troškova vezanih za štampanje, prodaju, distribuciju i promociju knjige.

Mišljenja smo da će naša knjiga otvoriti nova saznanja, nova istraživanja i nove poglede na historiju ovog perioda kasne antike do ranog srednjeg vijeka.

Posebno nas raduje da su naši objavljeni tekstovi i istraživanja dali nove poglede mladjim generacijama na ranokršćanske arijanske bazilike iz perioda IV do VI vijeka jer je cijeli Ilirik bio arijanske provenijencije. Takodje ponovo smo vratili u fokus Crkvu Bosansku koja se nadovezala na arijanske korijene i na novi pogled izgradnju crkvi bosanskh od X do XV vijeka. Pokazali smo s svojim istraživanjima sa puno citiranih izvora da je Bosanska država nastala mnogo prije Kulina Bana.Trudili smo da knjiga bude čitljiva i razumljiva širem krugu čitalaca kako bi približili historiju svim našim gradjanima. Naravno očekujemo i kritiku, prvenstveno akademske zajednice, ali je i to poželjno kako bi se otvarala nova pitanja i nalazila nova tumačenja i zaključci.

Nadam se da će te uživati u čitanju ove knjige kao što smo mi uživali u njenom pisanju – poručio je Emir Medanhodžić, jedan od autora ovog djela.

Previous U susret najdražem gostu: Svečano ukrašeni dijelovi Baščaršije povodom mjeseca ramazana
Next Sjenica - ogroman, ali nedovoljno iskorišten turistički potencijal

You might also like

NAŠI DANI

Dokument bitan za državnost Bosne i Hercegovine: U Zenici obilježena godišnjica potpisivanja Bilinopoljske izjave (Foto)

Udruženje građana Forum građana Zenica obilježio je danas godišnjicu Bilinopoljske izjave, potpisane na današnji dan 1203. godine na Bilinom polju u Zenici. Bilinopoljska izjava dokument je u kojem se bosanski

HISTORIJA

70 godina od donošenja prvog ustava Bosne i Hercegovine

Ustavotvorna skupština je 31. decembra 1946. jednoglasno usvojila Ustav Narodne Republike Bosne i Hercegovine, objavljen 8. januara 1947. godine Prije 70. godina, 31. decembra 1946. godine, Ustavotvorna skupština Narodne Republike

NAŠI DANI

Stefan Nemanja: Spaljivao je bogumile, SPC ga proglasila svecem. Sada dobija gigantski spomenik u Beogradu

Ovih dana u Beogradu počelo je postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, velikom županu Raške (na prlično čudnom postamentu ovog spomenika piše da je bio ‘veliki župan srpski’). Spomenik je izazvao negodovanje