Zvaničnik State Departmenta podnio ostavku zbog američke jednostrane podrške Izraelu

Zvaničnik State Departmenta podnio ostavku zbog američke jednostrane podrške Izraelu

Zvaničnik State Departmenta Josh Paul koji je nadzirao promet oružja podnio je ostavku ove sedmice u znak protesta protiv odluke administracije američkog predsjednika Joe Bidena da nastavi slati oružje i municiju Izraelu koji nastavlja izvoditi zračne napade na Pojas Gaze, prenosi Anadolu.

Josh Paul koji je više od 11 godina bio u Uredu za političko-vojna pitanja State Departmenta, rekao je da odlazi, jer vjeruje da će američka podrška Izraelu dovesti do veće patnje Izraelaca i Palestinaca.

“Da budem jasan: Hamasov napad na Izrael nije bio samo monstruozan, bio je monstruoznost nad monstruoznostima. Ali vjerujem u dubini svoje duše da će odgovor koji Izrael pruža, a sa njim i američka podrška tom odgovoru, kao i status quo okupacije, samo dovesti do sve veće i dublje patnje i Izraelaca i Palestinaca – i nije u dugoročnom američkom interesu. Slijepa podrška jednoj strani je dugoročno destruktivna po interese ljudi s obje strane”, rekao je Paul.

Paul je u pismu o ostavci izrazio želju za zaštitom nevinih ljudi, kako Izraelaca tako i Palestinaca.

“Kolektivno kažnjavanje je neprijatelj te želje, bilo da uključuje rušenje jednog doma ili hiljadu; kao i etničko čišćenje; isto tako okupacija; kao što je i aparthejd”, rekao je Paul.

Američki predsjednik Joe Biden prisustvovao je u srijedu sastanku izraelskog ratnog kabineta i susreo se s premijerom Benjaminom Netanyahuom gdje je rekao da će Sjedinjene Američke Države (SAD) “i dalje čuvati leđa Izraelu”.

“Niste sami. Budući da sam ranije naglasio, nastavićemo čuvati leđa Izraelu dok radite na odbrani svog naroda”, rekao je Biden tokom sastanka u Tel Avivu.

Netanyahu je rekao da će ovo biti “druga vrsta rata” jer je Hamas “druga vrsta neprijatelja” i optužio Hamas da maksimizira civilne žrtve dok Izrael nastoji “minimizirati civilne žrtve”.

Bidenova posjeta došla je dan nakon što je najmanje 471 osoba ubijena u izraelskom zračnom napadu na baptističku bolnicu Al-Ahli u Gazi.

Previous Bolnica u Gazi: Palestinci zahtijevaju istragu MKS-a
Next Dio izložbe "Pod nebom vedre vjere" je i fenjer od jednog komada kamena

You might also like

NAŠI DANI

Nikolaidis: Kad međunarodna zajednica ne želi da uradi ništa, uvede sankcije

Andrej Nikolaidis, književnik bio je gost emisije na TVSA. Komentarišući aktuelni politički trenutak, posebno se osvrnuo na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku. -Ja nemam riječi da vam opišem koliko je idiotska

NAŠI DANI

Podrška saigračima: Džeko i Misimović u kampu reprezentacije

„A“ reprezentativci Bosne i Hercegovine su večeras odradili još jedan trening u sklopu priprema za utakmicu sa Finskom. Selektor Robert Prosinečki sa svojim saradnicima je na raspolaganju imao sve pozvane

NAŠI DANI

Dvadeset prva godina slobode u Bosanskoj Krupi

Danas se navršava 21. godina od kada su borci i starješine 511. slavne, 505. viteške i 503. slavne u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. korpusa oslobodile Bosansku Krupu. Taj se