Gaza: Jučer rođen, danas ubijen

Gaza: Jučer rođen, danas ubijen

Dok je u Gazi djelimično uspostavljena internetska povezanost, stanovnici dokumentiraju intenzivne napade koje je Izrael izveo tokom prekida komunikacija koji je nametnuo opkoljenoj enklavi.

Motaz Azaiza je fotoreporter koji dokumentira strahote Palestinaca u Gazi otkako je Izrael započeo svoj napad. U nedjelju je na Instagramu objavio videozapise meteža u Gazi dok ljekari i civili izvlače žrtve ispod ruševina i fizički prenose ranjene u bolnice i kola hitne pomoći u blizini nakon “lude” noći u kojoj “bombardiranje nije prestalo”.

“Nemojte nam poželjeti dobro jutro,” rekao je u jednom od videa, “samo poželite [da smo] živi do jutra.”

Ispod je još jedan video izraelskog bombardiranja:

https://www.instagram.com/p/Cy-QvEENB8V/

Uday Abu Mohsen posljednja je žrtva izraelskog neumoljivog bombardiranja Gaze, prenosi AJB.

Sliku malog pokrova podijelio je palestinski fotoreporter Belal Khaled koji je dokumentirao smrt i razaranje koje su u Gazu donijele izraelske snage.

Na platnu piše: “Uday Aby Mohsen, star je jedan dan. Nije mu izdan rodni list, ali je izdana smrtovnica.”

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je 8.005 Palestinaca, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi, javlja Anadolu.

Ministarstvo je navelo da je ubijeno 3.342 djece, 2.062 žene i 460 starijih osoba.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju “Al-Aqsa Flood” – višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari, u subotu je najavio “proširenje vojnih operacija”, prelazeći na “sljedeću fazu rata protiv Hamasa”.

Šef Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, govoreći u nedjelju u Katmanduu, u Nepalu, ponovio je svoj apel za “trenutni humanitarni prekid vatre, bezuslovno oslobađanje svih talaca i isporuku stalne humanitarne pomoći u opsegu koji zadovoljava potrebe naroda Gaze”.

Previous U VKBI održana javna tribina profesora Dževada Jahića “Mjesto višetomnog rječnika u kulturi Bosne i Bošnjaka”
Next Očajni Palestinci provaljuju u centre UN-a kako bi došli do hrane

You might also like

NAŠI DANI

Bećirović: O ulasku u NATO odlučuje država, a ne manji entitet. Bosanska vanjska politika utvrđuje se u Sarajevu, a ne u Beogradu!

-Ekstremistima i rušiteljima države Bosne i Hercegovine moramo i iz državnih organa Bosne i Hercegovine poslati 7 nedvosmislenih poruka i jasno istaći: 1. da postoji država Bosna i Hercegovina; 2.

NAŠI DANI

Zeničane uznemirio večerašnji zemljotres

Brojni građani Zenice večeras su izašli na ulice nakon snažnog zemljotresa koji je registrovan deset kilometara sjeverozapadno od ovog bosanskohercegovačkog grada. Za sada, nisu prijavljene informacije o većoj materijalnoj šteti

NAŠI DANI

Izetbegović: Blokade su odgovor nacionalističkih politika na niz pozitivnih pomaka u korist Bosne i Hercegovine

U Parku Doma kulture u Kaknju je održana Svečana akademija povodom 31. godišnjice od osnivanja Općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Kakanj, kojoj je prisustvovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.