Pioniri savremene rasvjete: Oni pale svjetla naših gradova

Pioniri savremene rasvjete: Oni pale svjetla naših gradova

Neven Moro i Đenan Milić, osnivači su kompanije MOD Light, koja je svoj dom pronašla u poslovnoj zoni u Halilovićima. Ovaj dvojac je upravo došao sa međunarodnog putovanja, traganje za mašinama za proširenje proizvodnje jedno je od ključnih prioriteta. Njihov tim je jedan od lidera u rasvjeti u Bosni i Hercegovini, te su zbog toga postali i jedan od partnera u programu povezivanja domaćih kompanija sa međunarodnim tržištima putem članova naše dijaspore.  

„Ideja o pokretanju posla je nastala 2015. godine, kada smo shvatili da moramo početi proizvoditi i stvarati, raditi malo šire od trgovine, ponuditi inovaciju i tako ovisiti više sam o sebi. Petnaest godina smo radili u branši industrijskih svjetiljki, znali smo da tržište postoji, ali da se uglavnom gotovi proizvodi uvoze”, pojašnjava Đenan. 

Bosanskohercegovačko tržište nije prepoznavalo razliku u brendovima različite kvalitete, a na počecima su imali izazove vezane za komponente, modele, a i samo tržište je bilo preplavljeno ponudom koja je donosila niske cijene.  

„Smatrali smo da naš fokus mora biti na kvaliteti proizvoda i kreiranju brenda kao takvog, što je u samom početku bilo teško zbog manjka povjerenja u domaći kvalitetan proizvod. Išlo je korak po korak, MOD Light je rastao, dobivali smo manje projekte kako bi se klijenti se uvjerili u kvalitet proizvoda, dostupnost, sigurnost i brzinu rješavanja eventualnog, a tu smo morali osigurati i finansijski povoljniju ponudu”, dodaje Neven. 

MOD Light je proizvodio svjetla po zahtjevu kupca u smislu oblika, boje svjetla, boje kućista, količine svjetla, tim se širi, a sa svakim novim proojektom usavršavali su svoje proizvode. Danas imaju preko 30 proizvoda koje plasiraju na tržište BiH, ali i cijele regije. 

„Posjedujemo certifikate ISO 9001:2015  i ISO 14001:2015 i u skorije vrijeme planiramo osigurati uslove za ENEC certifikat. Ponosni smo na naša dva glavna proizovda: ML-10 Linijska svjetiljka koju možemo raditi razlićitih dimenzija po potrebama kupca kao i boji kućista koje kupac zahtjeva uz mogućnost biranja opreme koju želi imati u svjetiljci, naveo bih jos jedan artikal iz naše ponude ML-400 Vodotijesna svjetiljka u dužinama 600mm,1200mm i 1500mm IP66 za koju isto tako možemo raditi jačinu svjetiljke po želji kupca. Ove svjetiljke mogu biti namijenjene za projekte,veletrgovinama, izvođačima radova. Važno je da domaći lanci i veliki poslovni prostori znaju da postoji domaći proizvođač u ovoj liniji”, napominje Đenan.  

U okviru nedavne posjete Dragog Dizdara, jednog od članova bh. dijaspore i posrednika za izvoz na norveško tržište, razgovarali su o perspektivama širenja tržišta dalje. 

„Ovakve kompanije imaju potencijal, imaju certifikaciju, pravi proizvod i kvalitetu. Potrebno je da naša dijasporska zajednica prepoznaje bh. kompanije, podržati ih za taj prvi korak, prve reference na određenom stranom tržištu i onda je sve moguće. Sve kreće s tim prvim kontaktom i zato je važno ovo što radi USAID kroz projekat „Diaspora Invest”, povezuje export agente s domaćim kompanijama, da zajedno procijenimo šta su mogućnosti, a u ovom slučaju one postoje”, ukazuje Dizdar.  

Tim MOD Lighta kompaniju vidi kao lidera u BiH proizvodnji svjetiljki koji će potaknuti i ostale da krenu njihovim putem kako bi zajedno sticali znanja i dizali kvalitet samog proizvoda, ali i prezentovali našu državu kroz prisustvo na međunarodnim sajmovima kako bi smo obezbijedili kvalitetne kupce u cijelom svijetu.  

„Razgovori sa posrednicima za izvoz nas ohrabruju da u budućnosti otvorimo predstavništva u zemljama EU, s obzirom da mi možemo biti jako dobar proizvođač-servis za kompanije odnosno raditi proizvodnju za neke od njih. Veza sa dijasporom za našu kompaniju je od krucijalnog znaćaja u smislu njihovog prenosa znanja, vještina, otvorenog tržišta da shvatimo kako funkcionišu ista da bi se lakše prilagodili i ispunili sve potrebne uslove i prilagodili proizvode istim. Naravno mi moramo pokazati dozu spremosti i zrelosti za takve izazove i da se kvalitetnim i profesionalnim odnosom odgovori svakom zadatku, te stoga nastojimo uraditi sve kako bi stekli sto bolje uslove za tržišta koja nas očekuju. Moram izraziti zadovoljstvom programom USAID-a, jer ovakve posjete, procjene i povezivanja trebaju biti dijelom svakodnevnog rada na rastu naše privrede i domaćih kompanija“, zaključuje Neven. 

Iz MOD Lighta danas odlaze svjetla za javnu rasvjetu u jednu od lokalnih zajednica. Tako oni, korak po korak, pale svjetla naših gradova, a priča Đenana i Nevena ohrabruje druge poduzetnike da iz trgovine izrastu u proizvođače i kvalitetne servisere. “Kroz ove aktivnosti, nastavljamo raditi na povezivanju naše dijaspore i domaćih kompanija”, navode iz USAID projekta “Diaspora Invest”. 

Previous Bosna i Hercegovina predstavljena na najznačajnijem svjetskom sajmu turizma u Londonu
Next Ferid Muhić dobitnik nagrade “Konstantin Filozof” za životno djelo

You might also like

Ekonomija/Biznis

Elektroprivreda BiH osnovala novu kompaniju koje će zapošljavati 326 radnika

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine osniva novu kompaniju pod nazivom MiOD d.o.o. Tuzla, koja će se baviti pružanjem usluga održavanja i pomoćne mehanizacije zavisnim društvima Koncerna Elektroprivreda BiH, navodi se u Dnevnom redu vanredne

Ekonomija/Biznis

Najveći bosanski fudbalski klub od sada u većinskom vlasništvu Vijetnamca

  U svečanom salonu Svetozar Vujović danas je održana vanredna konferencija za medije na kojoj su se obratili čelnici kluba. Medijima su se ispred Fudbalskog kluba Sarajevo obratili članovi Upravnog

MADE IN BOSNIA-387

Kalesija: 75-godišnji Suljo Fejzić ne pamti ovakav rod šljive (Video)

Ova godina itekako je bila pogodna za rod šljive, pa je trenutno i berba ove slasne voćke u toku. Suljo Fejzić ima 75 godina i kako kaže ne pamti ovakav