Iz kasarne Oružanih snaga u Tuzli izuzeto 26 topova i 3,3 miliona metaka!

Iz kasarne Oružanih snaga u Tuzli izuzeto 26 topova i 3,3 miliona metaka!

-U danu kada Ministar odbrane BiH Zukan Helez mlatara o sigurnosti i patriotizmu kod Hadžifejzovića, razoružana je kasarna Oružanih snaga u Tuzli.

To nema nigdje na svijetu! Kasarne se od razoružavanja brane oružjem. Jedino kod nas neprijateljske obavještajne službe putem naših institucija u koje su instalirali svoje ljude, pripremaju teren za nove napade nas.

Kakva to presuda lokalnog suda može da razoružava kasarne i direktno ugrožava sigurnost?

Zašto ne zaplijene novac sa računa Ministarstva odbrane i države?

Naravno, zato što nam novac neće biti od pomoći u odsutnom trenutku, a 26 topova ZIS mogli su braniti cijelu tuzlansku regiju do juče, ali nema ih više. O tome ministar u svojoj večernjoj seansi nije rekao nijejednu riječ.

Institucije naše države potpuno su okupirane od onih koji je žele uništiti i onih koji ništa ne razumiju i ne vide od sljepila vlasti koje ih opija do neslućenih razmjera pa prodaju vlastiti narod, njegovu budućnost i slobodu za bijedne ministarske i direktorske fotelje, komentar je Semira Efendića, predsjednika stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnika sarajevske općine Novi Grad.

Hrvatska firma Scout izuzela je u četvrtak iz kasarne Oružanih snaga BiH u Kozlovcu kod Tuzle 26 topova ZIS i 3,3 miliona metaka 7,62, saznaje Istraga.ba.

Topovi i municija izuzeti su na osnovu Zaključka Općinskog suda u Tuzli kojim je, faktički, naređena zapljena oružja kako bi se ispoštovala ranija presuda Suda BiH u slučaju Scout protiv Ministarstva odbrane BiH.

“Određuje se provođenje prinudnog izvršenja za dan 30.11. na licu mjesta u Tuzli, Kasarna HKG i skladište oružja i municije Kozlovac. PRinudno izvršenje će se provesti na taj način što će se tražiocu izvršenja (Scout) predati u posjed zamjenjivih pokretnih stvari – top 76 mm M 42 ZIS, 26 komada i municija – metak 7,62 x 39, obični bojevi u količini od 3.386.115 komada”, navedeno je u dokumentu Općinskog suda BiH.

Ovo je, faktički, nastavak izuzimanja oružja i municije uglavnom iz kasarni smještenih u kantonima gdje većinski živi bošnjačko stanovništvo.

Podsjetimo, u avgustu ove godine iz kasarne u Bihaću izvučene su veće količine oružje koje su prebačene u Hrvatsku. U pitanju su, također, bili topovi kao i drugo oružje. Tada su reagirali i zvaničnici USK.

“S obzirom na to da se oružje u velikim količinama izvlači iz navedene kasarne, građani su ukazali da ih to podsjeća na princip izvlačenja oružja iz kasarni iz BiH početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, a svi znamo da je to bio početak scenarija okončanog genocidom u Srebrenici i pokušajem istrebljenja Bošnjaka i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine. Mi ne možemo zanemariti činjenicu da su teritorijalni integritet i suverenitet BiH na stalnom udaru secesionističkih politika i da se Bošnjacima otvoreno prijeti novim genocidom. Ako u obzir uzmemo brojne primjere nasrtaja na državu BiH i Bošnjake, uključujući i najsvježiji slučaj brutalnog premlaćivanje maloljetnika u Osmacima, povratnika u RS, mi na vijest o izvlačenju oružja iz BiH pod misterioznim okolnostima ne možemo ostati slijepi, gluhi i nijemi. Zbog toga smo od državnih institucija zatražili pojašnjenje zbog čega se tolika količina naoružanja i po čijem nalogu kao i pod čijom kontrolom izvlači iz kasarne „Adil Bešić“ u Bihaću i izvozi iz BiH.”, saopćio je u avustu premijer USK Mustafa Ružnić.

Reagirao je tada i ministar odbrane BiH Zukan Helez koji je objasnio zbog čega se izvozi ovo oružje.

“Razlog za prebacivanje oružja je nalog suda da stari ugovor o prodaji, od prije 25 godina, konačno bude realizovan. To je firma ‘Scout’ kupila 1998, davno prije mene, i poslije toga je napravljen aneks na ugovor sa Selmom Cikotićem kad je bio ministar. Mi smo to sudu predali i sud je potvrdio da mi to moramo dati. Vještak Berko Zečević je tačno utvrdio šta treba da se ne bi slučajno uzelo nešto što ne treba. To je rusko naoružanje i oprema, toga se moramo osloboditi ako hoćemo u NATO savez. Treba da uvozimo oružje kompatibilno sa njihovim standardima. Isto tako, nakon par godina, ako se toga ne riješimo, istekne mu rok kao i hrani i lijekovima. U tom slučaju ga moramo uništiti i em nemamo ništa od toga, još i platimo da se to uradi”, kazao je Helez u avgustu ove godine.

Bivšem ministru odbrane Selmi Cikotiću upravo se sudi zbog slučaja Scout. U utorak bi Sud BiH trebao izreći prvostepenu presudu u ovom slučaju.

Optužnica tereti Cikotića da je u periodu od 2009. do 2011. godine – u dogovoru s drugim licima, s ciljem pribavljanja koristi – iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba.

Kako se navodi, Cikotić je, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, te četiri rješenja o isporuci municije. Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključene 2003. i 2004. godine.

Previous Iz Gaze evakuisano dvoje djece, srodnika bosanskih državljana
Next Lagumdžija dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na 20. Marakeš međunarodnom film festivalu

You might also like

NAŠI DANI

Nikola Koprivica izručen iz Kanade u Bosnu i Hercegovinu

 Nakon ostvarene komunikacije i saradnje Tužilaštva Bosne i Hercegovine s partnerskim institucijama Kanade, izvršeno je lociranje, identificiranje i izručenje državljanina BiH Nikole Koprivice (1954), općina Sokolac, osumnjičenog za zločine protiv

NAŠI DANI

Mahmuljinu sude zbog mudžahedina, u RS slave Dan ruskih dobrovoljaca

Osim u RS, Dan ruskih dobrovoljaca bit će obilježen i u Srbiji, u ruskom Hramu Svete Trojice u Beogradu. Pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi se proces protiv Sakiba Mahmuljina,

NAŠI DANI

Princ od Monaka potvrdio dolazak u Sarajevo na otvorenje Olimpijskog muzeja

Princ od Monaka Albert II zvanično je potvrdio da će doći u Sarajevo 9. oktobra i prisustvovati ceremoniji otvorenja Olimpijskog muzeja, saopćio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.  „Ovom gestom potvrđuje