Geostrateški izazovi Bosne i Bošnjaka slični su onima iz Džabićevog vremena

Geostrateški izazovi Bosne i Bošnjaka slični su onima iz Džabićevog vremena

Okruglim stolom pod nazivom “Politički, ekonomski i obrazovni ciljevi i vizije Džabića pokreta u kontekstu savremenih prilika Bošnjaka” u organizaciji Mostarskog muftijstva i Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH obilježena je 170. godišnjica od rođenja znamenitog mostarskog muftije Ali Fehmi-ef. Džabića.

Cilj obilježavanja godišnjice, istaknuto je na skupu, pored ostalog, jeste iniciranje šire akademske naučne rasprave, s obzirom na to da nije moguće učiniti samo ovim okruglim stolom i da se ne mogu iscrpiti svi aspekti iz života, djela muftije Džabića i pokreta za vjersko-prosvjetnu autonomiju na čijem je čelu on bio. Tada su definirane različite inicijative koje su značajne za muslimane u našoj zemlji, ali i za državu Bosnu i Hercegovinu.

– Ali Fehmi-ef. Džabić bio je muftija, pisac, naučnik međunarodnog ugleda, vođa Pokreta koji je rezultirao donošenjem Štatuta za prosvjetnu i vakufsku autonomiju muslimana u BIH 1909. godine. Iz više naučnih uglova pokušat ćemo osvijetliti važna nacionalna pitanja, sagledati koliko je naš položaj u BiH u nekim segmentima promijenjen, a koliko ima sličnosti s tim vremenom – pojasnio je Dr. Ekrem Tucaković, iz Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ.

Na skupu su govorili muftija u penziji Seid-ef. Smajkić, mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović, mr. Osman Lavić, prof. dr. Šafir Filandra, prof. dr. Adnan Velagić i hfz. dr. Senaid Zajimović.

Teme su tretirale bio-bibliografski podatke i radove muftije Džabića, ulemanski doprinos muftije Džabića islamskoj nauci i arapskoj književnosti, političku djelatnosti i doprinos muftije Džabića bošnjačkoj političkoj ideji kroz historijske prilike u kojima je djelovao muftija Džabić, odnosno promjene političkog sistema i kulturno-civilizacijskog okvira, kao i efekte Pokreta za autonomiju na stanje vakufa u vrijeme Austro-Ugarske i njihove komparacije s aktuelnim stanjem vakufa.

– Svako istraživanje prošlosti ukoliko je kritičko je poučno. U ovom slučaju imamo više momenata koji upućuju na potrebu istraživanja ove teme. Najznačajniji od njih se tiče statusa Bošnjaka i Bosne u geopolitičkim kretanjima u Evropi i njenom okruženju. Džabićev pokret se dešava u periodu kada je geopolitička odrednica bosanskog i bošnjačkog postojanja bila dominantna, s obzirom na smjenu osmanskog i austrougarskog carstva. Stotinu godina poslije, danas, geopolitika postaje odlučujući činilac i položaja Bosna i Bošnjaka. Pred njih se ponovo stavljaju izazovi slični onima koje je imao Džabić – prokomentirao je prof. dr. Šaćir Filandra.

Džabićev pokret se u našoj historiografiji smatra početkom moderne političke misli kod Bošnjaka, a Džabić rodonačelnikom kolektivnog osvješćivanja bošnjačkog naroda i njegovog pretvaranja u subjekt vlastitog samoodređenja.

Ali Fehmi-ef. Džabić je bio i jedan od vodećih intelektualaca u islamskom svijetu svog vremena.

Izvor: Preporod.info

Previous Haaretz: Da smo našeg advokata u Hagu stavili na detektor laži, električna mreža bi pala
Next Stvaraju se kvalitetniji uslovi za boravak izviđača i gostiju u izviđačkom kampu na Boračkom jezeru

You might also like

NAŠI DANI

Kurti: „Ne mogu da nadoknadim Srbiji to što je izgubila rat“

Kosovski premijer Aljbin Kurti optužio je Beograd da je primorao Srbe s Kosova da se povuku iz kosovskih institucija uz pomoć „manjine koja radi u ime Beograda, maltretirajući Srbe na

NAŠI DANI

Lavić: Balkan služi kao izduvni ventil za razne vrste evropskih ideologija

Prof. dr. Senadin Lavić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu smatra kako nema promjene granica na Balkanu i u Evropi i da priče o promjenama granica dolaze od antibosanskih retrogradnih

NAŠI DANI

Predsjednik Kosova raskrinkao plan Beograda i provokaciju s vozom: Srbija želi pripojiti dio Kosova kao Rusija Krim

Kosovski predsjednik Hashim Thaci rekao je kako je namjera Srbije da koristi voz koji joj je donirala Rusija da odvoji sjeverni dio Kosova, a potom ga  pripoji Srbiji i to na