Konaković ponovo ‘disciplinira’ medije – pored bosanskih, ovaj put proziva i holandske

Konaković ponovo ‘disciplinira’ medije – pored bosanskih, ovaj put proziva i holandske

-Holandski medij se pozove na pisanje bh. medija (Istraga, Hayat i drugi lažovi) i napiše da je ministar vanjskih poslova BiH bio na svadbi šefa narkokartela u Dubaiu.

Pišu onda o ”rasprostranjenoj korupciji” u našoj zemlji u trenutku kad se donose važne odluke o otvaranju pregovora sa EU i kad je Holandija jedna od važnih destinacija za pozitivnu odluku.

A onda ti isti lažovi koje organizuje višestruko presudjeni klevetnik Avdo Avdić napišu kako “holandski mediji pišu o odlasku ministra vanjskih poslova na svadbu šefa narkokartela”.

To je metod šibicara sa kojim se ja lako nosim, ja sam dijete mahale, rodio se i odrastao na Soukbunaru, na memli strani i bez srkleta se ovim lažima smijem u lice.

Ponekad ni ne reagujem.

Ovog puta ću uložiti svaki atom snage da pokažem još jednom u pravom svjetlu te lešinare koji izmišljaju brutalne laži jer su ovog puta napali instituciju države BiH, ministarstvo na čijem sam čelu i nanijeli reputacijsku štetu državi Bosni i Hercegovini.

Danas ćemo kontaktirati holandske institucije, holandski medij koji je prenio laži, ambasadu Holandije u BiH.

Pokrenućemo sve procedure da zaštitimo dignitet institucije i sačuvamo reputaciju naše zemlje.

Očekujem da se po ovoj temi oglase i objektivni mediji, da ovu temu do detalja istraže, agencije da hitno i bez odlaganja ponude informacije koje imaju.

Sa raznim avdićima, švrakićima, numanovićima, alispahićima ću ja lako kad se o meni lično radi, al’ napad na državu i njene institucije ne tolerišem.

Ćeramo se do kraja. – napisao je danas Elmedin Konaković, predsjednik stranke NiP i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Ministru nije strano da na dnevnoj bazi proziva neistomišljenike na društvenim mrežima, dok medije nastoji disciplinirati i potčiniti.

Ovih dana otišao je toliko daleko da je kazao kako Javni RTV servis treba biti pod kontrolom ‘trojke’.

(Konaković bi BHRT i FTV pretvorio u svoj RTRs, a civilni sektor šuti jer su zajednički korisnici američke moći i novca!)

Nakon ovog Konakovićevog istupa oglasili su se iz Udruženja BH novinari. Oglašavali su se i ranije zbog njegovih verbalnih napada na novinare i medije.

Prenosimo posljednje saopćenje:

-Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju profesionalo neprihvatljivom i politički štetnom izjavu Elemedina Konakovića, predsjednika Narodna i pravde (NiP) i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH), da je rješenje krize u sistemu javnog informisanja moguće tek kada dva javna servisa – FTV i BHRT, budi imali „menadžment koji će raditi po diktatu“  stranaka okupljenih u vladajućoj koaliciji „Trojka“.

Izjavom na press konferenciji, održanoj u petak 9.februara u Sarajevu, Konaković je nedvosmisleno stavio do znanja kako njegov politčki angažman u rješavanju problema naplate RTV takse za BHRT i FTV nije njihovo spašavanje od finansijske propasti i pomoć novinarima/kama i drugim uposlenicima/cama da dobiju zarađene plaće, već ciljani pokušaj nametanja političke kontrole i stvaranja pretpostavki za rad ovih medija u interesu stranaka „Trojke“,  a ne svih građana BiH.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako Konaković godinama, u kapacitetu predsjednika NiP –a i/ili različitih javnih funkcija koje je obnašao, pokazuje elementarno nepoznavanje medijskih sloboda i stadarda slobode izražavanja. Desetine puta je do sada    targetirao novinare/ke i dovodio u pitanje njihovu sigurnost i dostojanstven rad,  koristeći političke manpulacije, pa i institucionalne pritisake. Ovaj put je otišao korak dalje –  brutalno je i politčki nasrnuo na javne servise, demostrirajući potpuno nepoznavanje EU vrijednosti sistema javnog informisanja, unutar kojeg se politička nezavisnost i rad u interesu javnosti nalaze na samom vrhu.

Upravni dobor BH novinara ocjenjuje posljednju izjavu ministra Konakovićeva apsolutno neprihvatljivom i štetnom za evropski put BiH, budući da se zaštita javnog informisanja i politička neovisnost javnih servisa (uz medijske slobode i sigurnost novinara) nalaze među 14 uvjeta koje država mora ispuniti, kako bi dobila priliku otvoriti pregovore o EU integracijama. U tom kontekstu, UO BH novinara zahtijeva od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da rješavanje krize u naplati i zakonitoj raspodjeli RTV takse u oba bh.etiteta vrate u institucije sistema. Vijeće ministrara i državni Parlament moraju zaustaviti svaki pokušaj „političke trgovine“, prihvatanje „kompromisa“  ili donošenje bilo kakvih rješenja koja će reducirati slobodu izražavanja i pravo građana na pristup javnim i pluralnim izvorima informacija kao temeljnim demokratskim vrijednostima!

Upravni dobor BH novinara apeluje na Delegaciju Evropske unije i sve druge međunarodne aktere u BiH da ne dozvole ili podrže bilo kakve političke dogovore i  kalkulacije koje će omogućiti bh.političarima i strakama na vlasti da žrtvuju javno infomisanje, kao i  medijske slobode  općenito, radi očigledne „žurbe“ u ispunjavanju posljednih uvjeta za dobijanje odobrenja i početak pregovora o  EU integracijama. – navode BH novinari.

Podsjećamo da je prethodnih godina vlast ‘trojke’ u KS nastojala progurati zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je naišao na brojne kritike i prigovore pojedinaca, kao i domaćih i međunarodnih organizacija. Nacrt, koji po mnogima ugrožava slobodu govora i medijske slobode, zaustavljen je u Skupštini KS sredinom 2023.

(MiruhBosne)

Previous Sesar: U Sarajevo sam došao kao dečko, izašao sam kao čovjek
Next Kosovski premijer kaže da su nova pravila o upotrebi eura tu da ostanu

You might also like

NAŠI DANI

Bakir Izetbegović ili Denis Bećirović..?

Denis Bećirović (SDP) zajednički je kandidat sedam stranaka za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na ovogodišnjim oktobarskim općim izborima u Bosni i Hercegovini.  Pored SDP-a, kandidaturu Bećirovića podršale su –

NAŠI DANI

Holandski sud naložio je obustavu izvoza dijelova aviona F-35 u Izrael

Holandski žalbeni sud u ponedjeljak je naredio vladi da blokira sav izvoz dijelova borbenih aviona F-35 u Izrael zbog zabrinutosti da su korišteni u kršenju međunarodnog prava tokom izraelske ofanzive

NAŠI DANI

Aliyev: U Karabahu su za jedan dan izvršeni svi zadaci

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev izjavio je danas kako su u regiji Karabah za jedan dan izvršeni svi zadaci, te da je Azerbejdžan ponovo uspostavio suverenitet, javlja Anadolu Aliyev je dao