Ponos bosanske dijaspore: Švedska ministrica Aida Hadžialić prvi put dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini!

Ponos bosanske dijaspore: Švedska ministrica Aida Hadžialić prvi put dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini!

Ministrica za visoko i srednje obrazovanje Kraljevine Švedske Aida Hadžialić dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini u martu – potvrdio je u izjavi za Fenu glasnogovornik ministrice Hadžialić, Gösta Brunnander.

“Njena zvanična posjeta regionu započeće 7. marta. Osim Bosne i Hercegovine, predviđeno je da posjeti i Hrvatsku 9. marta”, dodao je Brunander.

Ministrica za srednjoškolsko i obrazovanje odraslih Aida Hadžialić najmlađa je ministrica u historiji Švedske. Rođena je u Foči 1987. godine, a od 1992. godine s roditeljima se nastanila u Švedskoj.

“Preko noći smo morali ostaviti sve iza sebe – kuću, članove rodbine i prijatelje. Nekako smo jedva prikupili novčana sredstva potrebna za putovanje u Švedsku”, napisala je Hadžialić na svom blogu.

Diplomirala je pravo 2010. godine, a u politiku se uključila sa 16 godina, nakon ubistva švedske političarke Anne Lindh kada se pridružila Švedskoj socijaldemokratskoj uniji (SSU).
Za ministricu u švedskoj vladi izabrana je nakon parlamentarnih izbora 2014. godine.

“Vjerujem da je ovo uspjeh i za cijelu bosanskohercegovačku dijasporu koja će se, nadam se, osjećati ponosno. Ja ću raditi i za bh. dijasporu i za sve ljude sa Balkana. Pokušat ću da budem dobar ambasador i predstavnik Bosne i Hercegovine u ovoj zemlji, ali i u svijetu”, kazala je Hadžialić.

(mb/Bportal.ba)

Previous Edin Hasanović: od izbjeglice do slavnog glumca
Next Životni put i uspjeh Sanela Babića: Bosanac koji šalje robote na Mars

You might also like

NAŠI LJUDI

New York: dr. Mersim Ziljkić spasio život dvogodišnjeg dječaka

U subotu, 31. augusta t.g., u njujorškom popularnom dijelu, Astorija, gdje je smještena ordinacija “Eurodental” vlasnika dr. Mersima Ziljkića, koji je jedan od poznatih uglednih Bošnjaka i intelektualaca u bošnjačkoj

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Irfan Glogić, mladi matematičar na doktorskom studiju u SAD-u, riješio problem otvoren 10 godina

Irfan Glogić, mladi matematičar iz Sjenice, ovih dana je dobio “Predsjedničku“ stipendiju na Ohio univerzitetu u SAD-u. Glogić je tokom studija u Sarajevu, na Prirodno-matematičkom fakultetu, pokazao izuzetne matematičke vještine

BAŠTINA

Otkrivanje zaboravljene muslimanske i bošnjačke prisutnosti u Sloveniji

Činjenica da je 1917. godine pisano o džamiji i reisu-l-ulemi je dokaz o značajnom jubileju IZ. Zato je IZ u Sloveniji 2017. označila kao jubilarnu i svečanu godinu. Planirana je