Milanović: Pregovori BiH sa EU će trajati duže nego što je zemlja bila pod Turcima

Milanović: Pregovori BiH sa EU će trajati duže nego što je zemlja bila pod Turcima

Lideri država članica Evropske unije okupiće se danas i sutra u Briselu na redovnom proljetnom sastanku na vrhu na kojem će se, između ostalog, odlučivati o početku pregovora o pristupanju EU s Bosnom i Hercegovinom na temelju preporuke Evropske komisije (EK), koja je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Evropskoj uniji.

Na sastanku u decembru 2023. godine čelnici zemalja EU-a dali su “zeleno svjetlo“ otvaranju pregovora o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su te države poduzele važne korake utvrđene u izvještaju EK-a o proširenju od 8. novembra 2023. Čelnici su tada također izrazili spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom kada se u potrebnoj mjeri ispune kriteriji za članstvo.

Bosna i Hercegovina podnijela je zahtjev za članstvo u EU-u u februaru 2016. godine, a status zemlje kandidatkinje dodijeljen joj je u decembru 2022.

Za medije u susjedstvu, po običaju, našu zemlju komentarisao je predsjednik RH Zoran Milanović.

-Pregovori o ulasku BiH u EU će trajati duže nego je BiH bila pod Turcima, kaže Milanović.

Kaže i da SAD treba maknuti sankicije protiv hrvatskih političara iz BiH. Vlada nije dovoljno napravila da se ukinu te sankcije, trebalo je uzvratiti SAD-u, kaže Milanović.

Previous ZMAJEVI SPREMNI ZA MEČ SA UKRAJINOM
Next Gazi Husrev-begova biblioteka i ovog ramazana izložbom obogatila ramazansku atmosferu u Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

Grlić Radman u Berlinu o Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je u subotu u Berlinu gdje učestvuje na dvodnevnom sastanaku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a da će na tom sastanku “posebno istaknuti

NAŠI DANI

Zajednička obuka oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva uspješno okončana

U periodu od 29. oktobra do 3. novembra 2022. godine, u Centru za borbenu obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Manjači, oružane snage Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva

NAŠI DANI

Reisul-ulema: Dok se ponovo vrši progon vjerskog službenika, bošnjački intelektualci šute. Da li se boje Milorada Dodika?

 Reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović poručio je kako su on i Milorad Dodik na suprotnim stranama.  “Milorad Dodik i ja nismo na istoj strani. Ja sam na strani žrtve, a