Demografski krah Balkana. Makedonija, Hrvatska i Bugarska s najvećim smanjenjem stanovništva

Demografski krah Balkana. Makedonija, Hrvatska i Bugarska s najvećim smanjenjem stanovništva

Demografsko odumiranje Hrvatske je poprilično poznata činjenica, ali zapravo se radi o problemu svih država na Balkanskom poluotoku. Gotovo da se radi o specifično balkanskom problemu jer većina drugih država bilježi rast ili stagnaciju broja stanovnika, s nekoliko izuzetaka, piše index.hr.

Problemi država zapadne i sjeverne Evrope primarno su vezani uz nizak broj rođenih po ženi, tj. uz stopu fertiliteta, ali snaga ekonomije i komparativno visok standard privlačni su za ljude iz siromašnijih država Evrope, kao i iz jako siromašnih država Bliskog istoka te Afrike.

Države jugoistoka Evrope se suočavaju s dva negativna demografska kretanja, a samim time puno više pate zbog demografskih promjena koje su svojstvene fazi demografske tranzicije u kojoj se nalaze. To je razdoblje pada broja rođenih uz rast udjela starog stanovništva zbog sve dužeg trajanja života.

One, osim problema niskog fertiliteta, imaju i problem iseljavanja. Najviše se iseljavaju mladi i obrazovani, što još više otežava buduće demografsko i ekonomsko stanje jer tako odlaze oni koji bi trebali biti nositelji demografske i ekonomske obnove u budućnosti.

-Prema podacima statističke agencije Eurostat, države jugoistočne Evrope ubrzano odumiru. Među šest država s najvećim smanjenjem stanovništva između 2012. i 2022. je samo jedna koja se ne nalazi u jugoistočnoj Evropi, a to je Latvija.

Najveći pad stanovništva imala je Sjeverna Makedonija, koja je 2022. imala 11 posto stanovnika manje nego 2012. Hrvatska je izgubila 9.66 posto stanovnika, a Bugarska 9.07 posto. Okvirno govoreći, u samo deset godina te su tri zemlje izgubile svakog desetog stanovnika.

Nakon toga je najgora situacija u Srbiji, s gubitkom 7.68 posto stanovnika, zatim Latviji (-7.62 posto) te Bosni i Hercegovini (-6.74 posto).

Previous Promovisana knjiga Haruna Hodžića 'Zalog za domovinu'
Next Alaga Ajdinović promovisao u Bihaću knjigu 'Damar Bosne'

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Rješenje kompanije Grizelj: Sarajevo dobiva prvi dezinfekcioni tunel

Sarajevska kompanija Grizelj sutra će u Sarajevu instalirati prvi dezinfekcioni tunel, kazao je ovo za Akta.ba direktor kompanije, Tomislav Grizelj “Sutra će se ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine instalirati

NAŠI DANI

Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH: Osigurano 90 radnih mjesta za povratnike

U prostorijama Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica upriličeno je potpisivanje ugovora o dodjeli grant sredstava sa korisnicima za program “Zapošljavanje povratnika u maloj privredi za 2020. i 2021. godinu”,

NAŠI DANI

Predsjedništvo donijelo Odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na 58. vanrednoj sjednici, održanoj 18. 3. 2020. godine, donijelo Odluku o angažovanju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u