Sarajevski sajam knjiga od sutra u Skenderiji

Sarajevski sajam knjiga od sutra u Skenderiji

Tema Sarajevskog sajma knjiga i učila 2024. je prevođenje i jezik pisca i upoznavanje sa kulturnom baštinom zemalja svijeta.

35. međunarodni sarajevski sajam knjiga biće održan u periodu od 17. do 22. aprila 2024. godine, pod motom „RIJEČ“.

-Na Sajmu učestvuje, u svim dvoranama Skenderije na površini od 10.000 kvadratnih metara, 150 izdavačkih kuća koje će predstaviti 130 novih knjiga i 175 autora i promotora na 86 promocija u Bosanskoj kući u dvorani “Mirza Delibašić”.

-Promocije novih autorskih izdanja održavat će se i u Domu mladih, Foajeu, VIP salonu, te na Platou Skenderije.

-Na Sajmu će biti održani i Okrugli sto o prevođenju i autorskim pravima, stručni i naučni skupovi, kao i susreti pisaca iz regiona.

-Postavljena je izložba prevođenih knjiga bh. autora i stranih knjiga NUBiH. Izložena su djela članova Društva pisaca, Pen centra i bosanskohercegovačkih naučnih, kulturnih i obrazovnih institucija i organizacija.

-Mogobrojne institucije i izdavači priredili su i 27 izložbi, organizovane su čitaonice i radionice, a najavljuju se performansi i specijalni program za mlade u Domu mladih – rečeno je posljednjih dana u najavi manifestacije.

Ulaz za posjetioce je 1 KM, a za najavljene grupne posjete obrazovnih institucija svih nivoa je besplatan ulaz.

Previous Semberija: 50 posto učenika nakon školovanja odlazi u inostranstvo
Next Redžepi: Bošnjaci u Bosni previše šute. Trebate imati čovjeka poput Kurtija, da jednostavno ne da na bošnjački narod

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Centru za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“ promovisan roman „Melun“, autora Envera Čolakovića

Roman objavljen nakon što je 90 godina stajao u rukopisu potpuno nepoznat javnosti, i 47 godina nakon smrti pisca Sinoć je u Centru za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“ publici

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Godišnjica rođenja velikog bosanskohercegovačkog književnika i novinara Hamida Dizdara

Hamid Dizdar – pjesnik, pripovjedač, sakupljač bosanskohercegovačkog kulturnog i historijskog naslijeđa, novinar, prevodilac, slikar, arhivist i bibliograf, bio je izuzetno vrijedan stvaralac. Rođen je u sunčanoj Hercegovini, u Stocu, 22.

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Sarajevu predstavljena knjiga Jasmina Imamovića ‘Ljetopis o kralju Tvrtku’

  Roman hronika “Ljetopis o kralju Tvrtku” autora Jasmina Imamovića spomenik je prvom bosanskom kralju, najvećem vladaru slavenskog juga i ocu suverenosti Bosne i Hercegovine, istaknuto je danas na predstavljanju