Vrhovi Balkana: Maglić (Video)

Vrhovi Balkana: Maglić (Video)

Maglić je najviši vrh Bosne i Hercegovine, pa je kao takav, osim imenom i visinom, oduvijek privlačio pažnju planinara.

Jedinstveni prirodni biser ovog planinaskog područja je Trnovačko jezero, na čijoj se tirkizno-zelenoj površini ogledaju okolni vrhovi. Ovdje se dogodila i jedna od najslavnijih partizanskih bitaka vođenih tokom drugog svjetskog rata, pa se dolina Sutjeske zove još i Dolinom heroja.

Razgovaramo sa jedinim preživjelim iz tzv “Bitke za ranjenike”, koji se prisjetio da je jeo bukovo lišće i slušao govor druga Tita. Na vrh se penjemo sa trinaestogodišnjim Irijanom i njegovim ocem, koji nam otkrivaju šta osjećaju dok se penju na najviši vrh svoje države. Tu su i “Tri sestre”, tri najveća stabla u prašumi Perućici.

https://youtu.be/DmSrXWSmr_U

Izvor: Al Jazeera Balkans

Previous Mahmuljinu sude zbog mudžahedina, u RS slave Dan ruskih dobrovoljaca
Next Vučićeve izjave o cipelama izazvale podsmijeh u Bosni

You might also like

BAŠTINA

Čuvari tradicije: Bakardžije Sarajeva i Istanbula

Otkrijte bogatu tradiciju obrade bakra u srcu Istanbula i Sarajeva. Ismet i Vezir, svojom vještinom i predanošću oživljavaju umijeće obrade bakra, koje je počelo još hiljadama godina prije nove ere.

BH RAZGLEDNICA

Fotomonografija – Bosna i Hercegovina očima ljubavi (Video)

U Bihaću je ovih dana održana promocija fotomonografije ‘Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi’, umjetničkog fotografa Samira Sinanovića. Na 448 stranica fotomonografije autor je prikazao najčarobnije prizore iz prirode, kulturno-historijsko

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo – ukrašena starogradska jezgra

Povodom nadolazećeg mjeseca Ramazana, svetog mjeseca muslimanskog posta, najuža starogradska jezgra obasjana je prigodnim ukrasima. Postavljene su dekoracije na nekim od najpoznatijih lokacija poput Baščaršijskog trga, ispred Baščaršijske džamije i