Grad Boise u SAD-u 9. maj proglasio Danom bosanske baštine

Gradske vlasti u Boiseu, glavnom gradu savezne države Idaho proglasili su 9. maj Danom bosanske baštine, piše bh. novinska agencija Patria.
U ovom gradu egzistira Bosanskohercegovački kulturni centar – Mladi behar u kojem se okupljaju Bosanci i Hercegovci i kroz folkolor, ali i brojne druge aktivnosti čuvaju tradiciju BiH. Njihov cilj je okupiti sve Bosance i Hercegovce koji žive u gradu Boiseu kako bi na mlađe generacije prenijeli tradiciju i duh Bosne.
Ovo udruženje 9. maja će predstaviti BiH kroz folklor, tradicionalnu hranu koja će se prodavati, muziku, a bit će organiziran malonogometni turnir. Inače, Dan bosanske baštine održavat će se svake druge subote u mjesecu maju.
Bit će održana i prezentacija bosanskih preduzeća širom države i radionice kako bi stanovnici Boisea saznali više o Bosni i Hercegovini i Balkanu.
Kako navode iz Mladog behara mnogi bh. građani od izbjeglica su postali menadžeri, pravnici, doktori, biznismeni i ovo je prilika da se svi upoznaju i druže i predstave široj zajednici.
Svoj dolazak potvrdila je i Jasmina Dervišević Ćesić autorica knjige o odrastanju u Višegradu i onome što je rat učinio tom gradu u srcu istočne Bosne. 

Previous Whistler kup u Montrealu: Elvedina Muzaferija u Bosnu i Hercegovinu donosi dvije medalje
Next Bivši borci obilježili dan formiranja Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Australija: Edhem Eddie Čustović – Radujem se uspjehu svih mojih zemljaka

Aktivan je član Instituta elektronike i elektrotehnike (IEEE), gdje je također urednik publikacije instituta IMPACT. Autor je raznih inovacija… “Zajedno s bratom Rešadom, koji je vlasnik jedne građevinske firme, otvaram

NAŠI LJUDI

Adam Mirza: Knjigu o historiji naše države poklonio Willu Smithu

Veliko je zadovoljstvo upoznati se s uspješnim Bosancima i Hercegovcima u svijetu i pisati o njima. A kada je riječ o mladim i perspektivnim Bosancima, zadovoljstvo je još veće. Jedan

NAŠI LJUDI

Obilježen Dan oslobođenja Kalesije, dan kada je poražen agresor. Bakiru Izetbegoviću uručeno priznanje „Počasni građanin Kalesije“

Na današnji dan 1992.godine, Općina Kalesija je postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Uličnim krosom za učenike osnovnih i srednje škole započelo je obilježavanja 23.maja Dana Općine Kalesija.