Godišnjice: Dan kada su odbranjeni Sokolović Kolonija, Hrasnica i Butmir

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo danas je prisustvovao obilježavanju Dana odbrane Ilidže, prenosi novinska agencija Patria.

Prije centralne manifestacije koja je održana ovim povodom na platou Pete osnovne škole Sokolović Kolonija, ministar Fišo je položio cvijeće na Centralnom spomen obilježju zgrade Općine i ispred ratne bolnice „Ćamil Marić“ u Hrasnici.

Na današnji dan 22. aprila vođena je jedna od najznačajnih bitaka za grad Sarajevo, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. Te ‘92 godine slabo naoružana 93 borca krenula su prema Ilidži.

Uspjeli su odbraniti prostor do Ljetne pozornice, nanijeti neprijatelju  ogromne gubitke, ali je u toj akciji ranjeno 10 vojnika. Bila je to bitka – presedan  u ratnoj strategiji, jer su borci Četvrte viteške motorizovane brigade (VMTBR) uspjeli spasiti Sokolović Koloniju, Hrasnicu i Butmir i za naredne četiri godine.

U organizaciji Udruženja Patriotska liga, Četvrte viteške i Općine Ilidža  ova manifestacija se održava i obilježava svake godine na današnji dan.

Previous Historijsko mjesto: Treba li Tuzli spomen na Zmaja od Bosne?
Next Bošnjačka plemena iz pokrajine Nubija u Africi

You might also like

OTPOR BOSNE

Obilježen Dan odbrane Tuzle (Video)

U Tuzli je danas nizom aktivnosti obilježeno četvrt stoljeća od odbrane ovog grada tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a 15. maj upisan kao Dan odbrane Tuzle, jedan je od

OTPOR BOSNE

Otvorena izložba ‘Prvi korpus Armije RBiH kroz ratnu fotografiju’ (Foto/Video)

Izložbom fotografija pod nazivom „Prvi korpus Armije RBiH kroz ratnu fotografiju“, koja je otvorena u amfiteatru Memorijalnog kompleksa „Kovači“, nastavljeno je obilježavanje 25.godišnjice osnivanja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i

KULTURA I UMJETNOST

Devet heroja odbrane Bosne i Hercegovine uskoro će dobiti muzej u Sarajevu

  Devet boraca za slobodu Bosne i Hercegovine je posthumno odlikovano najvećim ratnim priznanjem – Ordenom heroja oslobodilačkog rata, a to su Adil Bešić, Izet Nanić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić,