Godišnjice: Dan kada su odbranjeni Sokolović Kolonija, Hrasnica i Butmir

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo danas je prisustvovao obilježavanju Dana odbrane Ilidže, prenosi novinska agencija Patria.

Prije centralne manifestacije koja je održana ovim povodom na platou Pete osnovne škole Sokolović Kolonija, ministar Fišo je položio cvijeće na Centralnom spomen obilježju zgrade Općine i ispred ratne bolnice „Ćamil Marić“ u Hrasnici.

Na današnji dan 22. aprila vođena je jedna od najznačajnih bitaka za grad Sarajevo, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. Te ’92 godine slabo naoružana 93 borca krenula su prema Ilidži.

Uspjeli su odbraniti prostor do Ljetne pozornice, nanijeti neprijatelju  ogromne gubitke, ali je u toj akciji ranjeno 10 vojnika. Bila je to bitka – presedan  u ratnoj strategiji, jer su borci Četvrte viteške motorizovane brigade (VMTBR) uspjeli spasiti Sokolović Koloniju, Hrasnicu i Butmir i za naredne četiri godine.

U organizaciji Udruženja Patriotska liga, Četvrte viteške i Općine Ilidža  ova manifestacija se održava i obilježava svake godine na današnji dan.

Previous Historijsko mjesto: Treba li Tuzli spomen na Zmaja od Bosne?
Next Bošnjačka plemena iz pokrajine Nubija u Africi

You might also like

OTPOR BOSNE

Operacija bosanske armije ‘TIGAR – SLOBODA 94’: Jedna od najvećih ratnih prevara u historiji

Od 7. do 9. jula 1994. godine u Bihaću, koji je bio u potpunoj blokadi izvedena je Operacija „Tigar-Sloboda 94“, najuspješnija vojna operacija za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu

OTPOR BOSNE

Na današnji dan Armija BiH oslobodila bosanski kraljevski grad Ključ

  15. septembar obilježavamo  kao datum kada je 1995.godine oslobođen  grad Ključ. Od tog datuma narod Bošnjački istjeran još 1992.godine, započeo se vraćati na svoje ognjište riješen da ga niko

OTPOR BOSNE

Sjećanje na pobjede bužimskih vitezova: Obilježena dvadeset i šesta godišnjica akcije “Munja 93.”

  Koordinacija boračkih udruženja općine Bužim i ove godine obilježava jednu od najvećih pobjeda koju su izveli pripadnici 105-505. bužimske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.  11. januara 1993. bužimski