Bosna i Hercegovina u robnoj razmjeni s Austrijom ima suficit od 100 miliona eura

Bosna i Hercegovina u robnoj razmjeni s Austrijom ima suficit od 100 miliona eura

Bosna i Hercegovina jedina je država u okruženju koja ima suficit s Republikom Austrijom u robnoj razmjeni i u protekloj godini iznosio je 100 miliona eura.

– To je izuzetak. Niti jedna država u okruženju nema suficit s Austrijom. Potencijal je tu, i djelimično je korišten – istaknuo je direktor Ureda trgovinskog savjetnika Ambasade Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Peter Hasslacher.

Na konferenciji za medije, tokom koje je predstavljena saradnja dviju država, naveo je da je Austrija najveći investitor u BiH. Uz austrijske kompanije iz financijskog sektora u Bosnu i Hercegovinu ulažu i kompanije iz drugih grana.

– Austrija je najveći investitor već nekoliko godina, a raspoloženje za ulaganje raste – naglasio je Hasslacher.

U Bosni i Hercegovini je investiralo 200, a djeluje više od 400 austrijskih kompanija u različitim industrijskim granama koje proizvode, trguju, te nude različite usluge.

Direktor kompanije Tondach Wienerberger, koja je 20-ak godina u Bosni i Hercegovini, Jasmin Hošo naglasio je značaj izvoza za razvoj bosanskohercegovačke ekonomije.

– Sadašnjih 32 posto je nedovoljno za neometani rast i razvoj ekonomije u Bosni i Hercegovini – rekao je Hošo.

Naglasio je da suficit od 100 miliona eura koji Bosna i Hercegovina ima kod razmjene robe s Austrijom pokazuje da Bosna i Hercegovina ima potencijala i preduzeća koja dobro posluju.

Poručio je da se treba raditi na bosanskohercegovačkom ambijentu da bi bio još konkurentniji za ivesticije, a mišljenja je da strana ulaganja ne štete Bosni i Hercegovini nego da su uz domaća put ka stabilnijoj budućnosti.

 

Izvor: Agencije

Previous Turci iz Austrije sve češće dolaze u Bosnu i Hercegovinu
Next Život s prirodom u 'Vukovom konaku kod Šahinpašića'

You might also like

Ekonomija/Biznis

Vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine s Kinom porasla za više od 100 posto

  Na današnjem susretu ambasadorice NR Kine u BiH Chen Bo i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića istaknuto je da su u mandatu ministra Šarovića napravljeni

Ekonomija/Biznis

Ambasador Sakamoto: Ekonomska saradnja će biti podignuta na veći nivo; Japan planira otvaranje fabrike u Konjicu

  Perspektiva Bosne i Hercegovine je dobra i predstoji joj dobra budućnost Uz čestitke građanima Bosne i Hercegovine povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ambasador Japana u Bosni i

Ekonomija/Biznis

TTU Energetik vraća sjaj starog tuzlanskog giganta: Za dvije godine uposleno 168 radnika

  Za samo dvije godine rada, Tvornica transportnih uređaja Energetik Tuzla, već je uspjela vratiti dio starog sjaja nekadašnjeg tvornice na čijim temeljima je otvorena. Na pet hiljada metara kvadratnih,