Obilježena godišnjica zločina nad Bošnjacima Janje i Bijeljine (Video)

Obilježena godišnjica zločina nad Bošnjacima Janje i Bijeljine (Video)

Savez logoraša u BiH, Medžlis Islamske zajednice Janja, Udruženje logoraša i demobilisanih boraca Bijeljina – Janja danas su cjelodnevnim programom obilježili 25. godišnjicu zločina nad Bošnjacima Janje i Bijeljine i godišnjicu formiranja logora “Batković”.

Koncentracioni logor “Batković” bio je jedan od najvećih i najzloglasnijih logora u Bosni i Hecegovini i jedno od glavnih mučilišta civila tokom agresije na našu državu.

Američki fotoreporter Ron Haviv obratio se danas putem videolinka okupljenima ispred Atik džamije u Janji gdje se obilježavala 25. godišnjica od okupacije Janje i Bijeljine.

Fotografije agresije na Bosnu i Hercegovinu ovog fotoreportera obišle su svijet, a posebno je poznata fotografija iz Bijeljine kada pripadnici agresorskih snaga šutiraju tijela ubijenih na ulici.

Rekao je da 1992. godine slanjem fotografija iz Bijeljine u svijet pokušao spriječiti rat, ali da nije uspio.

– Mi mediji smo pokušali alarmirati, pritisnuti i postidjeti svijet da bi učinili nešto da bi zaustavili rat. Nismo uspjeli. Danas sam ovdje da se izvinim za neuspjeh – kazao je Haviv.

Previous Stavljanje u funkciju željeznica u Krajini: Izvjesno uvođenje turističke linije
Next Bihać na 4. godišnjicu ARBiH: Vojna parada za pamćenje u čast heroja koji su odbranili državu

You might also like

NAŠI DANI

Sastanci bosanske šefice diplomatije s najvišim zvaničnicima Azerbejdžana

Ministrica Bisera Turković se danas sastala sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Aliyevim, a potom i ministrom vanjskih poslova te zemlje Jeyhunom Bayramovim. -Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Parlamenta Azerbejdžana

NAŠI DANI

Heroj teočanske regije: Obilježena godišnjica pogibije Kapetana Hajre

Otkrivanjem spomen-biste narodnom heroju oslobodilačkog rata, brigadnom generalu Hajrudinu Mešiću, a zatim i polaganjem cvijeća i učenjem Ja’sina na mjestu pogibije i mezaru Kapetana Hajre danas je obilježena 24. godišnjica

NAŠI DANI

Srbija zarobljena u zlu devedesetih

Početak sudske (ne)rehabilitacije Milana Nedića ponovo će otvoriti sve karte. Da se ponovo vidi gdje je ko. U medijima, među historičarima naučnicima i „naučnicima“, među političkim akterima, među stručnim i građanskim