Mehmedović: Sigurnosnim sistemom u BiH upravljaju velikosrpske obavještajne strukture

Mehmedović: Propusti u Potočarima bili su planirani

Državni zastupnik i član Komisije za odbranu i sigurnost Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH oglasio se saopćenjem za javnost povodom jučerašnjeg incidenta u Potočarima. Mehmedovićevo saopćenje novinska agencija Patria prenosi u cjelosti,

-Jučerašnji napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića na obilježavanju 20 godina genocida počinjenog od strane Vojske RS, Policije RS i uz znanje i odobravanje Srbije, još jedan je dokaz da sigurnosnim sistemom i situacijom u BiH upravljaju velikosrpske i četničke policijsko – obavještajne strukture.

Jučer je pred očima javnosti i cijelog svijeta demonstrirana snaga tih struktura, kao i njihova spremnost do kojih granica mogu ići.

Skup dostojanstva i boli žrtava genocida, kojima su se došli pokloniti najveći svjetski i evropski državnici, pretvoren je u jednom treutku u svoju suprotnost, zahvaljujući policijskim strukturama RS-a, SIPA-e i BiH kojima upravljaju kadrovi koji nikada nisu prestali provoditi velikosrpsku politiku, temeljenu na genocidu.

Ovo je ujedno i trenutno najveća sigurnosna opasnost po slobodu i demokratske tekovine u Evropi, tim više jer ove strukture upravljaju sigurnosnim sistemom jedne evropske države. Dodamo li ovome još 30.000 naoružanih četnika koji baštine i provode, fašističku ideologiju “Četničkog pokreta” iz Drugog svjetskog rata koji je bio na strani nacističke Njemačke i fašističke Italije, ozbilnost prijetnji ovih struktura po sigurnost u Evropi još je veća.

Sada je jasno da ove strukture imaju u svojim rukama u ovom trenutku kompletan sigurnosni mehanizam u BiH i da na samo jedan poziv iz Moskve mogu zapaliti ratni požar jednostavnije i opasnije nego ruski separatisti u Ukrajini.

Krajnje je vrijeme da se ovom pitanju posveti ozbiljna pažnja. Od ogromnog je značaja da se zarad očuvanja mira, slobode i tekovina demokratije u cijeloj Evropi, u političkoj eliminaciji i onesposobljavanju velikosrpskih sigurnosnih struktura u BiH, i njihovom privođenju pravdi, uključe kako predstavnici međunarodne zajednice i države predvodnice demokratije u Evropi i Svijetu kao što su SAD, Velika Britanija, Njemačka i Francuska, ali i domaći patriotski orijentirani političari, kao i organi gonjenja i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Inače i nažalost, sve je moguće, pa čak i novi “ukrajinski scenarij” u ovom dijelu Evrope, nakon onoga što se desilo jučer u Memorijalnom centru u Potočarima na obilježavanju 20 godina genocida na Bošnjacima Istočne Bosne.

Propusti koji su jučer napravljeni od strane sigurnosnih službi nisu slučajni, već jasno planirani da bi se postigao cilj -od krivca napraviti žrtvu, fokus domaće a naročito svjetske javnosti, sa obilježavanja 20 godina genocida, prebaciti na planski insceniran napad na Vučića.

Izjava ministra MUP-a RS-a potvrđuje problematičnost sigurnosnog sistema u BiH. Poslati naoružane i nepoznate ljude u masu koju je lahko okrenuti u željenom pravcu, provesti sigurnosno rizičnu osobu kroz kordon mase, ne obavijestiti zadužene za sigurnost osoblja koje se obezbjeđuje je samo podrivanje sigurnosnog sistema BiH I rizikovanje sigurnosti svih na jučerašnjem emocijama podgrijanom skupu.

Ipak se očekuje od ministra sigurnosti I Vijeća ministara akcija. Odgovorni moraju biti smijenjeni i na temelju propusta, otklonjeni uočeni nedostaci u obezbjeđivanju ovog skupa. Posljedice su mogle biti katastrofalne po BiH, jer se prethodno vodila snažna kampanja i diplomatska ofanziva za i protiv podrške Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, tako da su svi predstavnici zemalja koje su bile na strani ISTINE o genocidu u Srebrenici,  bili izloženi sigurnosnom riziku.

Samo je razum i poziv reisu -l-uleme očuvao dostojanstvo skupa I spriječio eskalaciju problema.

Ponašanje  Vučića u prethodnim danima i svih odgovornih za sigurnosne propuste, kao i zloupotreba ovog veličanstvenog skupa u politikantske svrhe, od strane centara moći iz Srbije,  kao i dovođenje BiH na ivicu sukoba i u kontekst odnosa velikih sila je za svaku osudu, stoji u Mehmedovićevom saopćenju.

Previous Manchester u SAD-u: Od 8.372 bosanske zastavice napravljen najveći Cvijet Srebrenice (FOTO)
Next Uspjeh mladih bh. fizičara: Iz Indije se vratili sa srebrom i bronzom

You might also like

NAŠI DANI

Vojvođani na ulicama dijelili novine o opsadi Sarajeva: “Da znamo, da pamtimo, da se ne ponovi!”

Aktivisti Vojvođanskog građanskog centra podsjetili su danas Novosađane na 23. godišnjicu početka opsade Sarajeva, dijelivši im novine “Glas Sarajeva”. U pitanju su novine specijalno kreirane za ovu akciju, a u

NAŠI DANI

Inicijativa: Iz naziva javnih preduzeća izbaciti “Herceg-Bosna” i druge nacionalne prefikse

Zastupnik SDP-a BiH Damir Mašić uputit će Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH zaključak kojim se zadužuje Vlada FBiH da u roku od 60 dana osigura brisanje svih nacionalnih prefiksa iz naziva javnih preduzeća,

NAŠI DANI

Sarajevo: Otkriven Zid sjećanja sa imenima 6.360 šehida i poginulih boraca

U organizaciji Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida (Fond memorijala) u petak 28. aprila 2017. godine u amfiteatru