Mehmedović: Sigurnosnim sistemom u BiH upravljaju velikosrpske obavještajne strukture

Mehmedović: Propusti u Potočarima bili su planirani

Državni zastupnik i član Komisije za odbranu i sigurnost Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH oglasio se saopćenjem za javnost povodom jučerašnjeg incidenta u Potočarima. Mehmedovićevo saopćenje novinska agencija Patria prenosi u cjelosti,

-Jučerašnji napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića na obilježavanju 20 godina genocida počinjenog od strane Vojske RS, Policije RS i uz znanje i odobravanje Srbije, još jedan je dokaz da sigurnosnim sistemom i situacijom u BiH upravljaju velikosrpske i četničke policijsko – obavještajne strukture.

Jučer je pred očima javnosti i cijelog svijeta demonstrirana snaga tih struktura, kao i njihova spremnost do kojih granica mogu ići.

Skup dostojanstva i boli žrtava genocida, kojima su se došli pokloniti najveći svjetski i evropski državnici, pretvoren je u jednom treutku u svoju suprotnost, zahvaljujući policijskim strukturama RS-a, SIPA-e i BiH kojima upravljaju kadrovi koji nikada nisu prestali provoditi velikosrpsku politiku, temeljenu na genocidu.

Ovo je ujedno i trenutno najveća sigurnosna opasnost po slobodu i demokratske tekovine u Evropi, tim više jer ove strukture upravljaju sigurnosnim sistemom jedne evropske države. Dodamo li ovome još 30.000 naoružanih četnika koji baštine i provode, fašističku ideologiju “Četničkog pokreta” iz Drugog svjetskog rata koji je bio na strani nacističke Njemačke i fašističke Italije, ozbilnost prijetnji ovih struktura po sigurnost u Evropi još je veća.

Sada je jasno da ove strukture imaju u svojim rukama u ovom trenutku kompletan sigurnosni mehanizam u BiH i da na samo jedan poziv iz Moskve mogu zapaliti ratni požar jednostavnije i opasnije nego ruski separatisti u Ukrajini.

Krajnje je vrijeme da se ovom pitanju posveti ozbiljna pažnja. Od ogromnog je značaja da se zarad očuvanja mira, slobode i tekovina demokratije u cijeloj Evropi, u političkoj eliminaciji i onesposobljavanju velikosrpskih sigurnosnih struktura u BiH, i njihovom privođenju pravdi, uključe kako predstavnici međunarodne zajednice i države predvodnice demokratije u Evropi i Svijetu kao što su SAD, Velika Britanija, Njemačka i Francuska, ali i domaći patriotski orijentirani političari, kao i organi gonjenja i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Inače i nažalost, sve je moguće, pa čak i novi “ukrajinski scenarij” u ovom dijelu Evrope, nakon onoga što se desilo jučer u Memorijalnom centru u Potočarima na obilježavanju 20 godina genocida na Bošnjacima Istočne Bosne.

Propusti koji su jučer napravljeni od strane sigurnosnih službi nisu slučajni, već jasno planirani da bi se postigao cilj -od krivca napraviti žrtvu, fokus domaće a naročito svjetske javnosti, sa obilježavanja 20 godina genocida, prebaciti na planski insceniran napad na Vučića.

Izjava ministra MUP-a RS-a potvrđuje problematičnost sigurnosnog sistema u BiH. Poslati naoružane i nepoznate ljude u masu koju je lahko okrenuti u željenom pravcu, provesti sigurnosno rizičnu osobu kroz kordon mase, ne obavijestiti zadužene za sigurnost osoblja koje se obezbjeđuje je samo podrivanje sigurnosnog sistema BiH I rizikovanje sigurnosti svih na jučerašnjem emocijama podgrijanom skupu.

Ipak se očekuje od ministra sigurnosti I Vijeća ministara akcija. Odgovorni moraju biti smijenjeni i na temelju propusta, otklonjeni uočeni nedostaci u obezbjeđivanju ovog skupa. Posljedice su mogle biti katastrofalne po BiH, jer se prethodno vodila snažna kampanja i diplomatska ofanziva za i protiv podrške Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, tako da su svi predstavnici zemalja koje su bile na strani ISTINE o genocidu u Srebrenici,  bili izloženi sigurnosnom riziku.

Samo je razum i poziv reisu -l-uleme očuvao dostojanstvo skupa I spriječio eskalaciju problema.

Ponašanje  Vučića u prethodnim danima i svih odgovornih za sigurnosne propuste, kao i zloupotreba ovog veličanstvenog skupa u politikantske svrhe, od strane centara moći iz Srbije,  kao i dovođenje BiH na ivicu sukoba i u kontekst odnosa velikih sila je za svaku osudu, stoji u Mehmedovićevom saopćenju.

Previous Manchester u SAD-u: Od 8.372 bosanske zastavice napravljen najveći Cvijet Srebrenice (FOTO)
Next Uspjeh mladih bh. fizičara: Iz Indije se vratili sa srebrom i bronzom

You might also like

NAŠI DANI

Heroj teočanske regije: Obilježena godišnjica pogibije Kapetana Hajre

Otkrivanjem spomen-biste narodnom heroju oslobodilačkog rata, brigadnom generalu Hajrudinu Mešiću, a zatim i polaganjem cvijeća i učenjem Ja'sina na mjestu pogibije i mezaru Kapetana Hajre danas je obilježena 24. godišnjica

NAŠI DANI

Još jedna presuda za Genocid: Stanišiću 11 godina za pomaganje genocida u Srebrenici

Državni sud proglasio je Ostoju Stanišića krivim za pomaganje genocida počinjenog u julu 1995. u Srebrenici i osudio ga na 11 godina zatvora, dok je Marko Milošević oslobođen krivice. Stanišić,

NAŠI DANI

Najveća greška Dejtona je instaliranje Republike Srpske

  Dejtonski mirovni sporazum je već na početku imao nedostatke zbog kojih je mogao biti osporen kao međunarodni ugovor, jer jedna od tri ugovorne strane nije imala aktivnu legitimaciju, a